Нестандартні бібліотеки: у Києві – шпаківні, у Рівному – телефонні будки

Мешканці українських міст все частіше переймають модні європейські рухи. Так, у червні відкрилися нестандартні вільні бібліотеки в парках Києва та Рівного.

Так, у столичному парку імені Тараса Шевченка відкрилась паркова бібліотека для дітей та дорослих. Відкриту кабінку встановили біля інформаційного центру, на вході до парку зі сторони бульвару Тараса Шевченка. Відтепер відвідувачі парку мають можливість взяти почитати будь-яку книгу або принести власну.

Для книг установили дві шафи у формі будиночків, завширшки півтори метри та заввишки метр, розфарбовані різнокольоровими малюнками. Організатори принесли перші книги, далі фонд поповнюватимуть кияни. Серед представлених книг багато дитячих — букварі, читанки, є художня література, книги з психології та як виховувати дітей.

Шафи для книг цілодобово відкриті. Всі охочі можуть приносити уже прочитані книги. Ініціатором встановлення є Форум Банк при підтримці Шевченківської районної держадміністрації у Києві (останні дали дозвіл).

А у Рівному минулого тижня відкрилися подібні бібліотеки у парку імені Шевченка в чотирьох телефонних будках, які в даний час не використовуються. Будки під книги люб’язно віддали місцеві зв'язківці.

Ініціаторами створення таких бібліотек стали жителі міста, які побували в Німеччині і запозичили цей досвід. Вони відзначають, що подібна практика вже є в багатьох європейських містах і повинна прижитися в Рівному.

Міні-бібліотеки містять сто книг. Організатори подіваються, що надалі городяни будуть поповнювати книжковий фонд за рахунок своїх особистих бібліотек.

За словами директора парку Андрія Мощанецького, читальні будуть знаходитися під охороною. О 21 годині їх будуть закривати. Відкриватися вони будуть о 8 ранку.

За матеріалами gazeta.ua, День.

література книги рівне самоорганізація київ

Знак гривні
Знак гривні