Федерали провели обшуки маєтку російського телеведучого в США, який виступав проти допомоги Україні

Агенти ФБР прийшли з обшуками до заміського маєтку Дмитрія Саймса — політолога та за сумісництвом ведучого російського Першого каналу. Як кажуть сусіди, речі з будинку вивозили вантажівками та причепами, повідомляє французька новинна радіостанція RFI. Саймс заявляє, що у США не живе з 2022 року і вважає, що ним зацікавилися через заяви щодо України.

ФБР провело обшуки у американсько-російського політолога та ведучого Першого каналу Саймса. Джерело фото: Вікіпедія
ФБР провело обшуки у американсько-російського політолога та ведучого Першого каналу Саймса. Джерело фото: Вікіпедія

Федеральні агенти прибули на територію Хантлі (округ Раппаханнок, штат Вірджинія) у вівторок, 13 серпня, — передає місцеве видання Rappahannock News. Біля воріт маєтку «Patria» натягли жовту стрічку. А сусіди лише встигали стежити за численними автівками та правоохоронцями, що снували повз.

«ФБР вело санкціоновану судом правоохоронну діяльність. У нас немає більше коментарів, оскільки ця справа триває», — відповіли в пресслужбі ФБР на запит журналістів.

Автівка з федеральними агентами біля маєтку Саймса © Dennis Brack / Rappahannock News
Автівка з федеральними агентами біля маєтку Саймса © Dennis Brack / Rappahannock News

Записи окружного суду Раппаханнока свідчать, що обійстя, яке привернуло увагу ФБР, належить Дмитру Саймсу та його дружині. Площа території становить 536,6 тис. кв. м. Подружжя придбало його в липні 2021 року за 1,63 мільйона доларів. Сам він на момент обшуку був за кордоном і, за його словами, попередження про обшуки не отримував.

«Я не був офіційно повідомлений про будь-які дії, — сказав Саймс. — Я не бачив ордера на обшук. Зі мною не зв'язувалися ні правоохоронні органи, ні будь-хто інший».

Сусід розповів журналісту, що вранці у вівторок бачив багато правоохоронців, які вивозили щось «на вантажівках і причепах». А 15 серпня представники ФБР повернулися.

Хто такий Саймс?

Справжнє ім'я Дмитра Саймса — Дмитро Сіміс. Він народився в Москві в сім'ї радянських дисидентів, а до США переїхав 1973 року. Як зазначає опозиційне російське медіа «Проєкт», інші дисиденти підозрювали його у зв'язках із КДБ.

У Штатах Сіміс став Саймсом та перетворився на відомого знавця Росії. У 80-х він був неофіційним радником Річарда Ніксона і, зокрема, організовував його візити до Москви. А 1994 року керував створеним експрезидентом Центром національних інтересів — «Ніксонівським центром».

У 2016 році Саймс працював на Трампа під час виборчої кампанії. Після цього фігурував у розслідуванні щодо ймовірного втручання Росії у перебіг виборів. Проте за два роки спецпрокурор Робер Мюллер дійшов висновку, що попри тісні зв'язки з російськими чиновниками Саймс не передавав від них секретних повідомлень Трампові. 

У 2023 році політолог модерував пленарні сесії Петербурзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ) за участю президента Володимира Путіна.

З 2018-го Саймс працює ведучим на російському Першому каналі в шоу «Велика гра», яке присвячене політичним відносинам США та РФ.

Реакція Саймса

Коментуючи обшуки ФБР у своєму домі російським ЗМІ, Саймс заявив, що перебуває в Москві, а в Штатах не був із 2022 року. За його словами, у будинку не може бути нічого, що пов'язане з його нинішньою роботою та життям. 

Проте Саймс припустив, що візит федеральних агентів може мати український слід та  пов'язаний із його роботою на російському ТБ. 

«Була стаття в українській газеті, яка детально описувала, що я сказав на моїй попередній програмі, що складається враження, що хтось у Києві дуже уважно спостерігав за тим, що я говорю на Першому каналі», — сказав Саймс. 

Перед цим, 7 серпня, ФБР провело обшуки в будинку колишнього інспектора ООН зі зброї, ексрозвідника та російського пропагандиста Скотта Ріттера у зв'язку з федеральним розслідуванням. Його ім’я відоме в контексті російсько-української війни. Він приїздив на ТОТ для дискредитації України та її союзників.

Від редакції: Ми не знаємо, що конкретно має на увазі Саймс, коли говорить про "українську газету". Однак він є фігурантом нашого дослідження "Американські гойдалки", в якому йдеться про американські організації та суспільно-політичних діячів, які виступали проти допомоги США для України.

русофіли допомога сша фбр російська агентура допомога Україні сша

Знак гривні
Знак гривні