"Азовець" Іщенко помер у російському полоні не своєю смертю. Паламар оприлюднив докази

Полонений військовослужбовець полку "Азов" Олександр Іщенко помер у слідчому ізоляторі Ростова-на-Дону не своєю смертю.

Олександр Іщенко. Фото: Маріупольська міська рада/Телеграм
Олександр Іщенко. Фото: Маріупольська міська рада/Телеграм

Про це повідомив заступник командира бригади «Азов» Святослав Паламар.

Зі згоди дружини захисника Маріуполя, він опублікував результати судово-медичної експертизи й довідку про причину смерті загиблого.

У документах ідеться, що Іщенко мав множинні переломи ребер і закриту травму грудної клітки внаслідок ударів тупим предметом.

Довідка про смерть
Результати судово-медичної експертизи

«Це не просто ще одне цинічне порушення росіянами Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Це удар по людській честі й гідності, по міжнародному праву, по тих принципах та цінностях, які ми відстоюємо на фронті», – зазначив Паламар.

Він звернувся до українських високопосадовців, дипломатів та правозахисників із закликом зробити все, щоб українські полонені повернулись до рідних неушкодженими та здоровими.

«Це ваш обовʼязок. Почніть нарешті діяти. Від ваших дій залежать життя наших воїнів. Від ваших голосів та від вашої рішучості сьогодні залежить, чи збільшиться цей кривавий список закатованих українських полонених, і чи понесуть відповідальність кати та вбивці», – наголосив замкомандира бригади.

Паламар додав, що про цей випадок мають знати всі: від США до Китаю.

«Вбивства українських військовополонених мають стати темою номер один у світових ЗМІ та на порядку денному міжнародних організацій. Лише розголос, тиск на росіян та повернення наших полонених додому можуть зупинити ці вбивства», – заявив він.

Читайте також: Концтабір смерті «Вяземське СІЗО-2». Три історії українських полонених

Нагадаємо, 31 липня 2024 року стало відомо, що полонений військовослужбовець полку "Азов", 55-річний Олександр Іщенко помер у російському СІЗО.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся з негайним листом до омбудсменки РФ Тетяни Москалькової щодо з'ясування обставин смерті Олександра Іщенка у російському полоні. Лубінець також повідомив про трагедію МКЧХ та ООН.

злочини РФ тортури катування полонені

Знак гривні
Знак гривні