Чому ухилення від мобілізації стає нормою для суспільства?

Результати соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова з 20 до 28 червня 2024 року на замовлення Zn.ua, продемонстрували, що ухилення від мобілізації стає нормою для суспільства. 46,1 відсотка опитаних громадян вважають, що бути ухилянтом під час війни не соромно. Це дуже поганий і тривожний показник. Texty.org.ua спробували проаналізувати такі настрої в українському соціумі.

Чи соромно бути ухилянтом ухилянти, свавілля, війна люди, мобілізація

У січні цього року Texty.org.ua замовили опитування про ставлення про мобілізацію і в ньому сході настрої висловило набагато менше людей - лише 29%

3.1 рекрутинг, армія, мобілізація, графіки, опитування

Чому відбулася така зміна? Щоб зрозуміти варто звернутися до філософів, які розглядали проблеми етики.

Нещодавно ми публікували переклад лекції та дискусії в Гарварді "Етика військової служби. Чи є військовий власником самого себе", де викладені філософські основи військової служби.

Зокрема, там йшлося про ідеї, сформовані англійським філософом Джоном Локом. Процитуємо відповідний уривок з матеріалу:

"На думку Лока, важливо, щоб політичний або військовий орган влади не був свавільним.

Згода для Джона Лока — це дуже потужна річ. Не та згода, яку індивід дає на сплату якогось податку чи військовий наказ, а згода підкорятися уряду та рішенням більшості. Саме вона має значення.

Це порушує питання про згоду. Чому згода є таким потужним моральним інструментом для створення політичної влади та обов’язку підкорятися?"

Отже, на думку редакції Texty.org.ua, нормалізація ухилення від служби у війську — це пряма відповідь суспільства на свавілля, яке відбувається при мобілізації бусіками і на блок-постах.

Тому насамперед потрібно звинувачувати не співгромадян, а владу, яка наскільки паралізована непрофесійністю, що не змогла дотриматися базового принципу застосування примусу: застосовувати його чітко відповідно до вимог закону, аби зберегти згоду більшості на його застосування. Не було б свавілля — не було б позитивного ставлення до ухилянтів.

Поки не стало гірше, потрібно терміново міняти практики: запровадити зрозумілий принцип, хто коли піде служити, щоб люди бачили перспективу свого життя і можливої служби принаймні у межах 6 місяців. І терміново припинити "бусифікацію" і перевірки власних громадян на блок-постах.

ухилянти свавілля війна люди мобілізація

Знак гривні
Знак гривні