Посилення наступу окупантів. Росіяни прагнуть прорвати лінію фронту до прибуття допомоги США — NYT

Росія намагається розширити свій наступ на Сході до того, як Київ отримає допомогу США. Обмежена у ресурсах Україна змушена відступати, щоб зберегти особовий склад.

Про це пише The New York Times.

"Російські війська захопили або увійшли у пів десятка сіл на східному фронті України протягом останнього тижня, демонструючи свою перевагу у зброї та особовому складі, поки Київ чекає на вкрай потрібну американську військову допомогу", — йдеться у статті.

Видання нагадує, що про загострення ситуації на фронті ще у неділю повідомляв головнокомандувач ЗСУ генерал Олександр Сирський.

«Намагаючись захопити стратегічну ініціативу і прорвати лінію фронту, противник зосередив основні зусилля на кількох напрямках, створивши значну перевагу в силах і засобах», — заявив Сирський.

Військові експерти кажуть, що нещодавні успіхи Москви відображають її прагнення використати вікно можливостей для продовження атак до того, як в Україну прибуде перша партія нової американської військової допомоги, яка допоможе полегшити становище ЗСУ.

Повільне, але впевнене просування під Авдіївкою

Генерал Сирський сказав, що «найскладніша ситуація» наразі склалася навколо територій на захід від Авдіївки. За його словами, Росія розгорнула до чотирьох бригад у цьому районі з метою просування до українських військових логістичних центрів, таких як Покровськ.

Після того, як Росія захопила Авдіївку, українські війська відійшли на нову лінію оборони приблизно на 5 км на захід, вздовж низки невеликих сіл, але ця лінія зараз зайнята російськими військами. Генерал Сирський заявив у неділю, що його війська відійшли з Бердичів і Семенівки, останніх двох сіл у цьому районі, які ще не перебували під повним російським контролем.

Сергій Кузан, голова громадської дослідницької групи Український центр безпеки та співпраці, заявив, що українське командування мало зробити «вибір між поганою ситуацією і ще гіршою» і вирішило втратити території, а не солдатів.

Ситуація ще більше ускладнюється тим, що російським військам вдалося прорвати північну частину цієї оборонної лінії, скориставшись проломом в українських позиціях, і швидко просунутися до села Очеретине. Це село лежить на шляху до Покровська приблизно за 45 км на захід.

Читайте також: У взірцевої української бригади — проблеми. Це ключ до розуміння просування Росії на фронті, — El Pais

Карта станом на 1 травня від проєкту Deep State. Сили Оборони відновили позиції східніше Ямполівки. Ворог захопив Керамік та Новокалинове, а також просунувся біля Новоолександрівки та в Урожайному. Ситуація у Роботиному уточнюється.
Карта станом на 1 травня від проєкту Deep State. Сили Оборони відновили позиції східніше Ямполівки. Ворог захопив Керамік та Новокалинове, а також просунувся біля Новоолександрівки та в Урожайному. Ситуація у Роботиному уточнюється.

Інститут вивчення війни (ISW) заявив у неділю, що успіхи Росії в Очеретиному поставили російське командування перед вибором: продовжувати просуватися на захід до Покровська, або просуватися на північ до Часів Яру — міста, яке протягом останніх тижнів зазнає безперервних російських атак.

Наступ на Часів Яр

У наступі на Часів Яр, який лежить на стратегічній висоті на захід від Бахмута, за даними українських чиновників, бере участь близько 25 тисяч російських військових.

Захоплення міста відкрило б шлях до Костянтинівки — приблизно за 16 км на південний захід від нього. Костянтинівка є головним хабом постачання українських сил на більшій частині східного фронту .

Просування на північ від Очеретиного може також дозволити російським військам атакувати Костянтинівку з півдня.

"Російські сили зараз мають можливість досягти значних оперативних здобутків поблизу Часового Яру", – йдеться у звіті ISW.

Військовий експерт Кузан прогнозує, що російське просування «продовжуватиметься в найближчому майбутньому, залежно від того, як швидко і в якому обсязі надійде західна допомога».

Минулого тижня Сполучені Штати заявили, що поспішають надати Україні перші 1 мільярд доларів з нового пакету військової допомоги. Ця партія включатиме зенітно-ракетні комплекси «Стінгер» та інші засоби протиповітряної оборони, протитанкові керовані ракети «Джавелін» і 155-міліметрові снаряди.

Читайте також: Під ударами — енергетика та залізниця. Які об'єкти атакувала Росія 19, 25 і 27 квітня (КАРТА)

Але чи досягнуть ці запаси на полі бою достатньо швидко, щоб зупинити наступ Росії, залишається невідомим.

Військові експерти кажуть, що Росія готується розпочати новий широкомасштабний наступ наприкінці травня або на початку червня і що вона продовжить атакувати найближчими тижнями.

Читайте також: Ситуація на фронті є найгіршою з березня 2022 року, — військовий аналітик

«Ми все ще чекаємо на поставки, обіцяні Україні», — сказав Зеленський у своєму нічному зверненні в неділю. Він додав, що Україна розраховує саме на той обсяг і наповнення поставок, які можуть змінити ситуацію на полі бою.

Під час візиту до Києва в понеділок Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО, заявив, що багато місяців, які знадобилися Конгресу для схвалення нової військової допомоги Україні, і неспроможність Європи вчасно доставити боєприпаси призвели до «серйозних наслідків на полі бою».

наступ окупантів битва за донбас фронт допомога сша

Знак гривні
Знак гривні