Макрон-яструб шукає країни-однодумці для протидії РФ. Що це означає для Британії, – Едвард Лукас

Після багатьох років наївності, новоявлене завзяття французького президента у протистоянні з Путіним можна тільки вітати, пише британський журналіст і публіцист Едвард Лукас у виданні The Times.

Фото: ОП
Фото: ОП

Лукас зазначає, що в умовах, коли Америка зайшла в глухий кут, Німеччина розколота, а Британія відволіклася, надії на виживання України та безпеку Європи покладаються на Францію. Еммануель Макрон тепер відкрито говорить про необхідність введення іноземних військ в Україну, щоб запобігти просуванню Росії: це революція у французькій політиці.

На думку Едварда Лукаса, відчуження французького лідера в ретроспективі може виявитися однією з найбільших помилок Путіна. Як сказав колишній міністр в інтерв'ю Le Monde, Макрон пережив "радикалізацію від розчарування". Він переконався, що Путін абсолютно не заслуговує на довіру і становить серйозну небезпеку не лише для України, а й для всієї Європи.

Як наголошує британський журналіст, це сталося з Макроном після багатьох років корисливості, наївності та контрпродуктивного позерства. Наприклад, у 2019 році Макрон запросив Путіна до Франції, щоб обговорити європейську безпеку, всупереч головам найбільш зацікавлених країн. Коли насувалася велика війна, він вилетів до Москви, пропонуючи гарантії безпеки (за чий рахунок – не уточнюється), щоб запобігти нападу. Путін поставився до свого візаві з погано прихованим презирством, прочитавши свою звичайну нескінченну лекцію про російсько-українські відносини, поєднану з порожніми обіцянками. Один з останніх телефонних дзвінків він перервав, сказавши, що хоче пограти в хокей.

Терпіння французів вже було на межі, пише Лукас. Кремлівські викрутаси роками процвітають на півночі Африки. Російські найманці проклали собі шлях через колишні французькі володіння в Сахелі, скинувши патріотичних правителів у Малі, Буркіна-Фасо і Нігері. Вплив Кремля очевидний у Судані, Центральноафриканській Республіці, Лівії та Алжирі. Російський пропагандистський канал "Африканська ініціатива" поширює антиколоніальні новини та матеріали, що нагадують минулі радянські зусилля.

На думку Лукаса, Росія також націлена на саму Францію. Агентство з протидії дезінформації Viginum заявляє, що керована Кремлем мережа "Портал Комбат" включає щонайменше 193 сайти, які поширюють антиукраїнську пропаганду і теорії змови. Він попереджає про подальші маніпуляції в Інтернеті перед європейськими та іншими виборами цього року. Колишній президент Росії Дмитро Медведєв нещодавно поширив фейковий репортаж нібито французьких телевізійних новин про те, що Україна планувала вбити Макрона під час його візиту до Києва, а потім звинуватити в цьому Москву. Медведєв також погрожував французьким "урядовим курчатам", що їх "розірвуть на шматки", якщо Макрон відправить війська до "неонацистської країни".

"Це не просто пропаганда. Напередодні Паризької олімпіади кібератаки, які офіційні особи називають "безпрецедентною інтенсивністю", вразили французькі установи, в тому числі найбільша в історії країни крадіжка даних, в результаті якої були викрадені персональні дані 33 мільйонів людей, тобто половини населення країни. Росія також погрожувала французьким літакам у Чорному морі й відправила російський військовий корабель до краю французьких територіальних вод, що, за словами військово-морського флоту, було спробою "залякування", ― пише британський журналіст.

Лукас зазначає, що перші ознаки змін з'явилися на конференції з безпеки в столиці Словаччини Братиславі влітку 2023 року, коли Макрон не лише вперше відкрито закликав до "поразки Росії", а й приніс давно запізнілі вибачення східноєвропейським країнам за ігнорування їхніх попереджень щодо російського імперіалізму. Це ознаменувало різкий відхід від паризького покровительства регіону протягом останніх трьох десятиліть і від юпітерівського підходу Макрона "ніколи не перепрошувати". У вересні він у приватному порядку доручив французьким військовим вивчити можливості розгортання в Україні. У лютому він заявив на зустрічі із лідерами партій країни, що йому доведеться відправити війська до Одеси до кінця року (на Єлисейських полях це заперечують).

Наполягаючи на тому, що Франція та її союзники повинні не допустити перемоги Росії, Макрон відверто відмовляється говорити, що це означає на практиці. Зовсім недавно він сказав інтерв'юеру: "Можливо, в якийсь момент ― я не бажаю цього і не буду ініціювати ― нам доведеться проводити операції на місцях, хай якими б вони були, щоб протистояти російським військам. Сила Франції в тому, що ми можемо це зробити".

Лукас пише, що ця навмисна двозначність є позитивною зміною у порівнянні із західною звичкою до самообмеження у відповідь на російську агресію. Останній пункт Макрона є найважливішим. Ядерна Франція ― одна з небагатьох європейських країн, яка має м'язи, що відповідають її налаштованості. Командувач сухопутними військами Франції заявив, що може відправити 20 000 військових в Україну протягом місяця.

Автор наголошує, що прифронтові країни та їхні союзники, такі як Велика Британія, не можуть повірити у свою удачу. Підтримка Франції означає, що ЄС витрачатиме більше грошей на міжнародні закупівлі зброї для України. Макрон допомагає протистояти хронічним коливанням канцлера Німеччини Олафа Шольца. Але подальші піруети в Парижі викликають занепокоєння. Марнославство Макрона може привести його назад до Москви, щоб укласти мирну угоду, засновану на викручуванні рук Україні. І як зазначає Муджтаба Рахман з консалтингової компанії Eurasia Group, існують побоювання щодо того, хто стане його наступником. І ліві, і праві у Франції мають сильні прокремлівські настрої.

"Наразі, однак, Франція здобула бажання стати провідним зовнішньополітичним голосом континентальної Європи. Але вона самотня на вершині. Щоб заповнити гігантську, розміром з США, діру в європейській безпеці, Франції потрібні країни-однодумці, які мають військовий вплив і глибокий досвід у дипломатії та обороні. Надії на те, що Німеччина може стати таким стратегічним партнером, розвіялись.

Словом, вони сумують за британцями. Політики в Парижі більше не зловтішаються з приводу Брекзиту, який залишив Велику Британію ослабленою та ізольованою, а Францію зробив найбільш кмітливою великою країною Європи. Замість цього вони бачать екзистенційні загрози для європейської економіки та безпеки.

Якщо наступний уряд у Лондоні скористається цією можливістю, шлях Британії до кращих торговельних та інвестиційних зв'язків з Європою, а також до центру прийняття рішень може раптом виявитися набагато коротшим і плавнішим", ― резюмує Едвард Лукас.

безпека європи макрон союзники україни протидія рф

Знак гривні
Знак гривні