Республіканці хочуть надати частину допомоги Україні у вигляді кредиту, — Politico

Республіканці в Конгресі серйозно розглядають один із можливих варіантів вирішення багатомісячної боротьби за допомогу Україні: надати принаймні частину допомоги у вигляді позики.

Володимир Зеленський і Майк Джонсон. Фото: ОП
Володимир Зеленський і Майк Джонсон. Фото: ОП

Про це пише Politico.

Видання зазначає, що ця ідея обговорюється вже кілька тижнів, натхненна нещодавніми заявами Трампа про те, що вся зовнішня допомога США — не лише Україні — має надаватися у вигляді кредитів, а не прямої допомоги.

Але зараз ця можливість сприймається набагато серйозніше. Сенатор Ліндсі Грем (Республіканська партія) натякнув на нову стратегію в понеділок, заявивши, що під час зустрічі в Києві з президентом України Володимиром Зеленським він обговорив перспективу "безвідсоткової позики, від якої можна відмовитися".

Варіант з кредитом серйозно розглядають і в Палаті представників Конгресу, де надання допомоги Україні вже кілька місяців перебуває в глухому куті. Деякі республіканці-захисники України підхопили цю ідею і запропонували її спікеру Майку Джонсону.

Спікер, за словами людей, знайомих з переговорами, сказав їм підготувати пропозицію, промацати ґрунт зі своїми колегами з Республіканської партії, а потім — у разі схвалення — можливо, вони будуть її реалізовувати.

"Є надія, що кредит може стати життєздатним виходом для республіканців з Конгресу, які вже кілька місяців поспіль тягнуть це питання. Дебати зіштовхнули оборонних яструбів, які прагнуть не дозволити Владіміру Путіну обігнати Київ, з консерваторами MAGA, які відкидають ідею надсилання грошей за кордон, коли американський кордон все ще в катастрофічному стані, а борг перевищує 34 трильйони доларів", — пише видання.

Читайте також: Чому книжка про Зеленського «Шоумен» корисна для України

Думки Республіканської партії щодо структурування кредитної угоди виглядають приблизно так: хоча президент Джо Байден попросив 60 мільярдів доларів для України, більша частина цих грошей — 48 мільярдів доларів — повернеться назад в американську оборонно-промислову базу. Озброєння зрештою буде відправлено в Україну, але ці гроші підтримають американські робочі місця і створять потенціал для американського арсеналу.

Таким чином, залишається близько 12 мільярдів доларів, які можна спрямувати безпосередньо в Україну. На думку республіканців, якщо взяти цю суму і надати її у вигляді позики під низькі або безвідсоткові відсотки, то можна не лише отримати вкрай необхідну допомогу на фронті, а й заспокоїти Трампа і задовольнити електорат Республіканської партії.

Читайте також: Події у світі дуже нагадують переддень Другої світової, — Bloomberg

Чи підтримають цей план демократи, поки що незрозуміло. Деякі з них заперечували проти ідеї кредитування в минулому. Але республіканці вважають, що вони врешті-решт погодяться.

"Демократи, починаючи з Білого дому, дуже зацікавлені в допомозі Україні", — сказав один з високопоставлених помічників у Палаті представників від Республіканської партії. "Я думаю, що вони готові прийняти її такою, якою вона є".

Один із високопоставлених демократів сказав Politico, що члени партії хочуть знайти рішення для України і готові брати участь у переговорах, якщо це допоможе зрушити справу з мертвої точки.

кредит республіканці сша допомога сша

Знак гривні
Знак гривні