Фарсові вибори у Росії підсумовують похмурий момент у світовій демократії, — WP

Переобрання Путіна, який, згідно з офіційними повідомленнями, набрав понад 87% голосів росіян, є яскравим підтвердженням того, що стан демократії в усьому світі помітно погіршився.

Фото: АР
Фото: АР

Про це пише The Washington Post.

Видання зазначає, що у новому дослідженні, проведеному Інститутом V-Dem, провідним центром аналізу порівняльної політики при Гетеборзькому університеті, наводяться тривожні макропоказники. Рівень демократії вимірюється за допомогою багатовимірного набору даних, що ґрунтується на низці чинників, включно з цивільними свободами й свободами, що надаються всім громадянам, а також можливістю брати участь у чесних виборах.

Цьогорічний звіт виявив 35 країн, в яких спостерігається зниження рівня вільних і чесних виборів. У 2019 році таких країн було лише 16. WP пише, що вибори в путінській Росії — це вирішений результат, адже режим імімтує демократичні принципи волевиявлення. Але інші більш справжні демократії рухаються в напрямку Путіна: V-Dem виявив, що уряди 24 країн все частіше "зазіхають на автономію виборчих органів", підриваючи чесність виборів і ставлячи під сумнів незалежність комісій, які їх проводять.

"Ерозія якості виборів викликає особливе занепокоєння, оскільки вибори можуть або посилити, або протидіяти тенденції автократизації, — зазначили атвори звіту. — З понад 60 країн, де цього року відбуваються національні вибори, 31 країна погіршує свій рівень демократії, і лише три покращують його".

В аналізі V-Dem найбільше занепокоєння викликає Індія, де правлячі індуїстські націоналісти на чолі з прем'єр-міністром Нарендрою Моді, вочевидь, збираються посилити і без того надмірну владу на майбутніх виборах. За даними V-Dem, близько 42 країн "автократизуються", і 71 відсоток населення світу зараз живе в автократіях — у порівнянні з 48 відсотками всього десять років тому.

Ці висновки збігаються з похмурим дослідженням Pew, опублікованим минулого місяця. В опитуваннях, проведених серед респондентів у 24 країнах, дослідники виявили, що ентузіазм щодо "представницької демократії" знизився з 2017 року, коли організація проводила аналогічне опитування. Воно показало, що в середньому 59% респондентів були "незадоволені тим, як функціонує їхня демократія", і що майже три чверті опитаних у таких різних країнах, як Аргентина, Німеччина та Кенія, відчували, що обраним посадовцям "байдуже", що вони думають. Понад 40% заявили, що жодна політична партія в їхній країні не відображає їхні погляди адекватно.

Опитування виявило зростаючий інтерес до альтернатив правлінню виборних посадових осіб, в тому числі до технократії або навіть до автократичного сильного лідера.

демократія вибори тенденції

Знак гривні
Знак гривні