Як Норвегія стала світовим лідером у використанні електромобілів

Понад 90% нових автомобілів, проданих у Норвегії, є електричними, пише The Guardian, пояснюючи, як багата нафтова держава здійснила транспортну революцію. Texty.org.ua переказують основне зі статті.

Електромобілі в Осло. Фото: Thomas Russ Arnestad/Alamy
Електромобілі в Осло. Фото: Thomas Russ Arnestad/Alamy

Норвегія стала світовим лідером у використанні електромобілів. У 2023 році 82,4% проданих у країні приватних автомобілів були електричними. У січні цей показник становив 92,1%. Мета — досягти 100% до наступного року.

Як Норвегії вдалося просунутися так далеко вперед? "Проста відповідь: хороша податкова політика", — каже Крістіна Бу, генеральний секретар Норвезької асоціації електромобілів, найбільшого у світі клубу електромобілів, що налічує понад 120 000 членів.

Вона пояснює, що Норвегія завжди обкладала нові автомобілі високими податками — чималим податком на придбання плюс 25% ПДВ. У 90-х роках під тиском захисників довкілля політики почали скасовувати ці податки, щоб зробити електромобілі більш конкурентоспроможними, хоча на ринку їх майже не було.

Потім, коли електричні моделі стали доступними — перші Nissan Leafs і Tesla, а також недовгий досвід Норвегії у виробництві автомобілів, Think City, — люди купували їх, тому що автомобілі оподатковувалися відповідно до їхніх викидів. В інших країнах світу через вищу собівартість виробництва електромобілі були й залишаються дорожчими. "Ми не надавали прямих субсидій, як це робили інші країни, ми йшли шляхом податків", — каже Бу.

"У нас не було такої автомобільної промисловості, як у Великій Британії, — додає вона. — Не маючи робочих місць у зв'язку з цим, ми побачили позитивний ефект від того, що ми були першими, хто почав впроваджувати цю ідею з боку споживачів. Протягом останніх 10 років ми створювали робочі місця в Норвегії в галузі зарядних пристроїв, акумуляторів, програмного забезпечення тощо".

За її словами, відбулася колективна зміна поглядів. "Коли ми говоримо про кліматичну кризу та її виклики, ми часто показуємо пальцем — ви маєте припинити літати або їздити у відпустку. Але з електромобілями це насправді те, що людям подобається. Якщо вони починають їздити на електромобілях, вони не хочуть повертатися назад. Я знаю багато людей, які змінили свою думку про електромобілі за останні кілька років, це не обов'язково означає, що вони дуже "зелені". Це не має значення, якщо вони роблять правильні речі".

Читайте також: Наплив китайських автомобілів лякає Захід: чи виправданий страх, — The Economist

Очевидно, що норвежці не "зеленіші", ніж будь-хто інший. "Коли ви подивитеся на опитування з різних країн, які запитують людей, наскільки вони стурбовані зміною клімату, норвежці насправді перебувають далеко внизу списку — найменш стурбовані", — каже Бу.

Це може бути пов'язано з причиною великого багатства Норвегії — нафтою і газом. На нафтовий сектор припадає 24% ВВП і 52% експорту. Норвегія є третім за величиною експортером природного газу і замінила Росію як найбільшого постачальника на європейський ринок.

Утім, електроенергія в Норвегії майже повністю виробляється з відновлюваних джерел, з яких близько 10% — вітер. Решта надходить з гідроелектростанцій (круті долини та річки країни підходять для гідроенергетики).

"Аргументи на користь транспорту з нульовим рівнем викидів, можливо, трохи легше доносити в Норвегії, тому що ми вже спираємося на відновлювані джерела енергії", — каже Еймунд Нігаард, генеральний директор норвезької комунальної компанії Lyse.

Крім того, вони використовують електроенергію для опалення будинків, все частіше за допомогою теплових насосів, "тому мережа досить потужна" порівняно з іншими країнами. Норвезька інфраструктура була краще підготовлена до потреб зарядки електромобілів, але, попри це, країна інвестує значні кошти в будівництво нової мережі.

"Ми готові до тотальної електрифікації", — каже Нігаард. У Норвегії вже є електричний пасажирський пором, що курсує між Ставангером, Б'єйєном і Хоммерсоком, а також зарядний пристрій для човнів біля причалу.

Транспортна революція

У транспортній революції в Норвегії велику роль відіграла її "нафтова столиця" Ставангер. У 1994 році тут запустили електричні автобуси. У 1998 році місто стало частиною європейського випробування електромобілів (EV) для доставки товарів. У 2009 році це було перше скандинавське місто, яке прийняло симпозіум з електромобілів, що проводиться двічі на рік.

Гаральд Нільс Рьоствік — архітектор, який зараз є почесним професором міського та регіонального планування в Університеті Ставангера, відіграв значну роль у революції електромобілів у Норвегії.

У 1989 році Рьоствік і троє його друзів, які так само переймалися проблемами довкілля, імпортували електромобіль, ймовірно, перший в країні. Це був переобладнаний Fiat Panda зі знятими задніми сидіннями, щоб вмістити величезну батарею акумуляторів. Зарядка займала кілька днів і забезпечувала машині лише 30-40 км.

Читайте також: 18 досягнень Німеччини, які варто втілити в Україні (ПОГЛЯД)

Згодом екоактивісти, до яких приєдналися учасники норвезької попгрупи a-ha, розпочали кампанію громадянської непокори, їздячи на своїй "Панді" платними дорогами навколо Осло, не сплачуючи за проїзд. "Це була екологічно чиста машина, тому ми не мусили платити", — каже Рьоствік. У них був список вимог, щоб стимулювати використання електромобілів: безкоштовне користування платними дорогами, відсутність податку на імпорт та ПДВ, безплатне паркування, громадські зарядні станції, доступ до автобусних смуг.

Штрафи накопичувалися, вони відмовлялися платити. Машину евакуювали, продали на публічному аукціоні — і викупили назад. "Не ми, а люди, які були в залі, прихильники. Вона коштувала копійки, бо нікому не була потрібна", — каже екоактивіст. Машину повернули Рьоствіку і Ко, які зробили це знову і знову. "Я думаю, що це сталося 14 разів", — підсумовує Гаральд Нільс Рьоствік.

транспорт норвегія урбаністика електромобілі екологія

Знак гривні
Знак гривні