Чому ввіз битих електромобілів зі США в Україну може припинитися

У США зростає тиск на державні інституції, щоб заборонити вивозити биті електромобілі за кордон. Регулятори стурбовані безпекою їх перевезень та утилізацією, пише Auto24.

Фото: TeslaHere
Фото: TeslaHere

Зокрема, влада сподівається краще відстежувати батареї, які залишаються в побитих автомобілях, через транспортні канали. Адже вже були випадки пожеж під час транспортування таких авто, спричинені загорянням батарей у них.

Інша причина можливої заборони полягає в тому, щоб уникати вивозу електронних відходів у країни, які не мають засобів для їх перероблювання чи перепрофілювання. Американські чиновники хочуть зберігати цінні мінерали, що містяться в акумуляторах, у своїй країні.

Стартапи з перероблювання акумуляторів Західній Європі та США отримали величезні суми приватних і державних інвестицій, щоб допомогти зміцнити ланцюжки постачання сировини зі старих чи використаних батарей. Але поки що вони мають лише незначну частину акумуляторів у вигляді використаних батарейок.

Поки що наявна індустрія страхових компаній та аукціонів грає на руку українцям, які привозять биті електромобілі в Україну. Зокрема, електромобілі з більшою ймовірністю списуються після аварій, ніж автомобілі з ДВЗ двигуном, “електрички” можуть бути визнані такими, що не підлягають ремонту, навіть після незначних аварій. Аналіз Reuters цього року показав, що «велика частина» пошкоджених електромобілів, проданих на металобрухт, були майже новими автомобілями з малим пробігом.

Основна причина, чому ремонт електромобілів такий складний, полягає у відсутності спеціального нормативу щодо поводження з акумуляторами електромобілів після аварії. У всьому світі не існує галузевого стандарту для вимірювання працездатності батареї.

Виробники транспортних засобів іноді відмовляються санкціонувати ремонт акумуляторів через побоювання відповідальності. Ніхто не знає, що буде з відремонтованою батареєю через два, три роки та ще 50 000 км. Легше допустити, щоб майже нові транспортні засоби списали, ніж потім мати мороку з позовами та судами.

експорт автомобілі транспорт сша електромобілі утилізація

Знак гривні
Знак гривні