Чому допомога Ізраїлю та Україні має бути об’єднаною: аргументи Блінкена й Остіна для Сенату США

Міністр оборони США Ллойд Остін і держсекретар Штатів Ентоні Блінкен під час слухання у сенатському Комітеті з асигнувань переконували, що "без фінансової підтримки США і НАТО українці можуть програти цю війну".

Остін, Зеленський і Блінкен. Фото: ОП
Остін, Зеленський і Блінкен. Фото: ОП

Про це повідомляє Голос Америки.

Аргументи Блінкена

Блінкен заявив, що в разі припинення допомоги Україні з боку США, європейські партнери, найпевніше, також зупинять свою підтримку.

"По-перше, те, що ми бачимо зараз — це дивовижне об’єднання НАТО. Альянс, який насправді стає сильнішим і більшим проти агресії Путіна. Альянс, окремі його члени, які істотно активізувались. З точки зору розподілу тягаря, це приклад, коли ми спостерігаємо дуже значний розподіл тягаря, який майже напевно зникне, якщо ми підемо", — зазначив Ентоні Блінкен.

Держсекретар США наголосив: "Якщо Путіну дозволять продовжувати діяти безкарно, він не тільки не зупиниться в Україні, а потенційно попрямує в наступну країну НАТО, що викличе виконання нами наших обов'язків за статтею 5 альянсу НАТО".

"Це надіслало б також сигнал агресорам в усьому світі: якщо йому це зійде з рук, то ми також можемо. І тоді ми, швидше за все, матимемо світ, повний конфліктів. І це світ, який не підходить Сполученим Штатам. Для нас значно краще підтримати наші зусилля зараз, домагаючись успіху, ніж заплатити значно вищу ціну пізніше, коли нам доведеться мати справу з агресією", — заявив Блінкен.

Аргументи Остіна

Остін зазначив, що якщо "Путін досягне успіху, він не зупиниться на Україні. Якщо ви – країна Балтії, ви думаєте: я – наступний. І, знаєте, я не сумніваюся, що рано чи пізно він кине виклик НАТО, і ми опинимося у перестрілці".

Він додав, що у Вашингтоні розуміють стратегію Путіна затягнути цю війну. І запевнив, що США намагаються зробити все можливе, щоб підтримати Україну.

"В Україні Путін відчув, що може перечекати. Це частина його стратегії, основна частина його стратегії. Він сподівається, що Заходу набридне підтримувати Україну, і таким чином він скоро досягне свого. Якщо це так, якщо ми не будемо підтримувати Україну, і Путін переможе, він не зупиниться на Україні. Ми це знаємо, всі це знають. Тому я вважаю, що важливо робити все необхідне, аби підтримати Україну та Ізраїль і допомогти їм захистити свою суверенну територію", — сказав міністр оборони США Ллойд Остін.

Глава Пентагону вкотре наголосив, що війни як в Україні, так і в Ізраїлі, впливають на національні інтереси США.

"Важливо нагадати собі, що те, що відбувається в Україні, та те, що відбувається в Ізраїлі, має значення не лише для України та Ізраїлю, це має значення для нас. Це також впливає на нашу національну безпеку. Ми також повинні нагадати собі, що ці країни воюють щодня, і там щодня гинуть люди. В Україні Путін продовжує атакувати мирне населення та здійснювати огидні воєнні злочини. Тож ці країни терміново потребують ресурсів, щоб вони могли продовжувати захищати свою суверенну територію".

Пов'язані війни

Ентоні Блінкен зауважив, що допомогу Україні та Ізраїлю не варто розділяти, оскільки обидві війни, за його словами, пов'язані між собою.

"Путін дуже сильно намагається скористатися нападом ХАМАС на Ізраїль, він сподівається, що це відверне нас, нашу увагу від України та від його агресії в Україні. І що це призведе до того, що Сполучені Штати відкликають свої ресурси, припинять свою підтримку. Водночас він об’єднався саме з тими елементами, які намагаються посіяти хаос в Ізраїлі. Тому ми вважаємо, що ці речі дуже об’єднані, і це є однією з причин, чому наш запит є спільним", — пояснив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Держсекретар Блінкен та глава Пентагону Остін також зазначили, що фінансова допомога є інвестицією в оборонну промислову базу США і допомагає США поповнювати та оновлювати власні оборонні запаси.

Нагадаємо, президент США Джо Байден 20 жовтня подав до Конгресу новий запит про фінансування підтримки Ізраїлю та України. Запит включає 61,4$ млрд допомоги Україні та 14,3$ млрд допомоги Ізраїлю. Також у ньому передбачено 9,15$ млрд на гуманітарну підтримку. Ці гроші будуть спрямовані через Держдеп для надання гуманітарної допомоги Україні, Ізраїлю, Газі та на інші потреби.

Хоча більшість законодавців підтримують допомогу Україні, є розбіжності щодо того, як має відбуватись голосування. Спікер Палати представників Конгресу США конгресмен-республіканець Майк Джонсон виступає за окреме голосування допомоги Ізраїлю та Україні.

сенат сша остін допомога сша україна-ізраїль блінкен

Знак гривні
Знак гривні