Навіть без прориву на півдні Україна перебуває в кращому становищі, ніж до початку контрнаступу, – DW

Хоча контрнаступ наразі не приніс Україні бажаних результатів, однак завдяки йому вона відчутно покращила свої тактичні позиції. Таку думку висловили військові експерти виданню Deutsche Welle.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

"Схоже, що Росія йде ва-банк і намагається просунутися вперед до того, як на східних ділянках фронту почнеться сезон багнюки, – зазначає експерт з питань оборони Збройних сил Швейцарії Маркус Кепп, коментуючи наступ росіян на Авдіївку.

Україна використовує цю можливість, щоб "виснажити ресурси росіян", каже експерт з питань безпеки Крістіан Меллінг з Німецької ради з міжнародних відносин.

"Російське командування веде наступ на Авдіївку в радянському стилі, не зважаючи на власні матеріальні засоби та війська", – пояснює Ніко Ланге, експерт з питань України та Росії на Мюнхенській конференції з безпеки. – Цілі колони російських бойових машин піхоти, бронетранспортерів і бойових танків вже були знищені вогнем української артилерії або на мінних полях".

Ланге переконаний, що "нова фаза війни" в Україні тільки починається.

Москва тягне час

"Виводячи з ладу радари й системи протиповітряної оборони, а також пошкоджуючи російські кораблі на західній стороні Криму, Україна вже розширила свої оперативні можливості та забезпечила відновлення постачання зерна з Одеси", – сказав Ланге.

На думку Сабіни Фішер, експертки з питань Східної Європи Німецького інституту міжнародних відносин і безпеки, у Росії, дипломатично маргіналізованої Заходом, залишилося небагато варіантів, окрім як тягнути час.

"Політичне керівництво Росії продовжує вірити, що може виснажити Україну у військовому плані й підірвати міжнародну підтримку Києва", – вважає Фішер.

Поставки озброєння для української армії цього року, схоже, принесли певний успіх. Але прориву сильно замінованих російських ліній на південному фронті, на який сподівалися багато західних країн, не відбулося, сказав пан Меллінг. Україна, за його словами, успішно використовує свої ресурси.

Свен Вайценеґґер, керівник Центру кіберінновацій Збройних сил Німеччини, сказав, що ШІ допомагає Україні приймати кращі рішення, що дозволяє їм скоротити використання "боєприпасів на 80–90%".

Загалом, за словами Вайценеґґера, українські війська більш маневрові на фронті, ніж російські. За 20 місяців, що минули з початку російського вторгнення, Україна навчилася перетворювати свою чисельну меншість на перевагу, пояснив він.

Українські військові демонструють гнучкість і призупинили контрнаступ на південному фронті біля Роботиного під час битви за Авдіївку. "Україна бере оперативну паузу на цій ділянці фронту і передислоковує війська і ресурси, частково з обережності у світлі нинішнього глухого кута в бюджеті США щодо подальшої допомоги Україні", – сказав Ланге.

Українські війська готуються до зимової оборони

Але зима швидко наближається, і Україна очікує, що Росія посилить атаку на енергетичну інфраструктуру, як це було рік тому.

Однак речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат вважає, що цього разу розрахунок спрацює на користь України. З одного боку, Німеччина щойно поставила третій зенітно-ракетний комплекс IRIS-T SLM, який Ігнат назвав "досить чудовим і потужним".

Крім того, за його словами, "Німеччина, зокрема, збільшує виробництво боєприпасів як для зенітних гармат, так і для систем протиповітряної оборони".

Німецький зенітний танк Gepard також дуже успішно відбиває атаки російських безпілотників. Тривалий час боєприпаси для цієї машини були в дефіциті, але німецький виробник зброї Rheinmetall підтвердив, що з серпня боєприпаси для Gepard виробляються виключно для України на новоствореній виробничій лінії.

Навчання ПС ЗСУ на винищувачах F-16

Оглядачі сходяться на думці, що друга зима цієї війни буде важкою для українців, хоча Ігнат не втрачає надії, оскільки українські пілоти роблять успіхи у навчанні на західних винищувачах F-16.

До весни українські військово-повітряні сили підготують першу ескадрилью F-16. "Це означатиме серйозні зміни", – сказав Ігнат, додавши, що Росія буде змушена відвести свої літаки та гелікоптери подалі від лінії фронту. "Можливо, навіть не доведеться вступати в бій".

Попри всі ці різноманітні зміни, основні принципи, які застосовувалися до цього часу, залишаються незмінними, наголошує Сабіна Фішер. Щоб створити основу для перспективних переговорів, "Україна має бути значно посилена у військовому плані, а Росія – значно ослаблена".

стратегія фронт контрнаступ зсу тактика аналітика

Знак гривні
Знак гривні