"Купіть квіти у бабусі Галі на її 85-річчя". Як українці об'єдналися у допомозі жінці, що втратила дім і дістала поранення

У фейсбуці шириться благодійна ініціатива із закликом допомогти Галині Мисак, викупивши на день її народження букети, які жінка продає в метро.

Фото: Стас Козлюк
Фото: Стас Козлюк

Ініціативу з подачі волонтерів, які опікуються пані Галиною, запустили фотокореспондент Стас Козлюк і комунікаційна менеджерка ІМІ Ганна Чабарай. У суботу, 28 жовтня, в Галини Мисак день народження — 85 років. Люди, які нею опікуються, вирішили влаштувати жінці сюрприз і попросили про послугу: купити всі квіти якомога швидше, щоб Галина могла піти на чаювання зі святковим тортом у кафе.

"Не знаю, які у вас на завтра були плани, але ви точно хочете купити квітів. Хороших, гарних осінніх квітів. Для цього треба приїхати на 13:00 на метро Мінська, вихід в бік метро Оболонь. І купити невеличкий букет.

Букети продаватиме бабуся Галя. Певно, той хто в районі Мінської живе, то хоч раз її бачив. Тиха, акуратна бабуся з кількома оберемками квітів. Коли ще купуєш у неї, то вона обов’язково тебе проінструктує: як часто міняти воду, як часто підрізати квіти і як їх засушити, якщо хочеш їх собі зберегти", – написав Козлюк.

Журналіст розповів, що Галина сама вирощувала квіти чи не з 60-х у себе біля будинку в Петрівцях. А потім продавала їх. І дуже ту справу любила. Так було до 16 червня цього року.

"Тоді уламки російської ракети впали в районі Петрівців. Казали, що є поранені цивільні, кілька будинків знищені. І баба Галя справді на якийсь час зникла. Виявилося, що на фото був її будинок. А закривавлена жінка з перебинтованою головою – то вона.

Того дня пані Галя поливала свої квіти. Каже, помітила в небі смугу світла, потім вибух. Прийшла до тями – голова в крові, будинок горить. Потім бабусю повезли на операцію, бо був пробитий череп", – пише Козлюк.

Пані Галина після поранення. Джерело фото: Ann Chabarai/Facebook
Пані Галина після поранення. Джерело фото: Ann Chabarai/Facebook
Будинок Галини після ракетного обстрілу росіян. Джерело фото: Ann Chabarai/Facebook
Будинок Галини після ракетного обстрілу росіян. Джерело фото: Ann Chabarai/Facebook

За його словами, будинок Галини відновити наразі неможливо, тому з Петрівців до Києва її забрали волонтери й зняли житло.

"Оскільки вирощувати свої квіти баба Галя нині не може, то добрі люди з Троєщини за якісь дуже символічні собівартісні гроші віддають їй квіти на продаж. З важливого то, що вона не лишилася сама: у неї є подруга Алла, яка постійно з бабусею", – розповідає Козлюк.

Журналіст додає, що з грошима у Галини критичної проблеми немає: "Ну, тобто як. Вона завжди є, пенсія невеличка, є волонтерські гроші на оренду квартири на Оболоні на кілька місяців. То й усе. Все інше – то продаж квітів".

Козлюк, поспілкувавшись з Галиною, каже, що вона категорична у двох речах:
1) Ніколи і ні за яких обставин не хоче просити в людей гроші, як ото роблять деякі в переходах.
2) Росіяни погані, дуже погані люди.

волонтери обстріли війна люди втрачене житло ініціатива

Знак гривні
Знак гривні