Українська тема в арабо-ізраїльському конфлікті

Інформаційний потік у Твіттері здається вже немислимий без слова "Україна"

Російсько-українська війна незримо присутня у теперішньому арабо-ізраїльському конфлікті. Це і невловиме порівняння двох конфліктів, і запозичення якогось контенту, і, зрештою, відверта пропаганда. Звичайно, все це не так легко вирізнити у потужному інформаційному потоці, що супроводжує арабо-ізраїльський конфлікт, але ТЕКСТИ все ж спробували виокремити певні компоненти.

Найперше, це відео, яка стало надзвичайно вірусним. На ньому показано падіння якихось світлових боєприпасів на будівлі нібито у Секторі Газа.

хамас

“Ізраїльські сили використовують хімічну зброю в #Gaza Де правозахисна організація”, - пише один з поширювачів відео. Проте, чомусь він не звертає уваги, що на самому відео звучить українська мова. Як виявляється, перепощуване відео - це шматочок відео, знятого українськими бійцями, обстрілу росіянами запальними боєприпасами міста Вугледар. Хтось дбайливо вирізав шматок відео, і закинув у світову мережу, де воно набуло дуже широкого розголосу.

Заходимо на перший ліпший аккаунт, і що ж ми там бачимо? Серед постів про звірства ізраїльтян, а також постів про бійки у країнах ЄС поліції з прихильниками палестинців репост заяви Рамзана Кадирова про те, що він готовий направити свої озброєні загони до Сектора Гази. Ще через декілька постів - репост нібито слів міністра закордонних справ Росії Лаврова, про те що Росія допоможе Палестині. При цьому на репостнутому відео з нібито заявою Лаврова мова йде зовсім про інше - міністр Лавров розповідає російською про свободу слова в США. Але звісно контент даного дописувача у Твіттері розрахований не на тих, хто розуміє сказане Лавровим.

Можна побачити і доволі активний дискурс щодо чи було насправді масове вбивство дітей у одному з єврейських поселень. Тут активно вживається слово “Буча”, при чому його вживають обидві сторони - одні на означення злочину проти людяності та масового вбивства, інші - якоїсь фейкової події.

До цього можна додати активне поширення карикатур ніби з радянського крокодила, де товсті капіталісти чи західні журналісти підтримують усіх, крім народу Палестини, що спливає кров’ю.

Screenshot 2023-10-11 020750

Хоча є подібна “продукція” і для іншої сторони - де зброя, надана українцям опиняється у руках терористів.

Screenshot 2023-10-11 020353

Хоче того Україна чи ні, але вона і далі залишатиметься однією з тем для обговорення світової спільноти.

Складається враження, що російська пропаганда підготувала багато заготовок до початку чергової ізраїльсько-палестинської війни.

пропаганда україна війна ізраїль

Знак гривні
Знак гривні