Чому в Києві стрімко зростає оренда квартир і якими є ціни за районами

За даними застосунку для оренди квартир bird, ціна оренди квартир у Києві у вересні істотно зросла, повідомляє Informator.ua.

Ціна оренди 1-кімнатної квартири в Києві у вересні проти серпня збільшилася на 18%, і тепер становить 13 000 грн, 2-кімнатної на 19% (19 100 грн), 3-кімнатної на 11% (30 600 грн). Аналітики називають це «феноменом вимивання дешевих квартир».

Під час високого сезону попит на нерухомість зазвичай зростає. Більше людей активно шукають житло, і як результат, дешеві й доступні варіанти нерухомості швидко «вимиваються» з ринку, оскільки їх купують або орендують.

«У серпні-вересні традиційно зростає попит на оренду квартир через наплив студентів, повернення людей з відпусток, підготовку до школи, садочку, зміну місця проживання ближче до навчального закладу тощо, тому збільшується і ціна оренди», – розповів рієлтор Олександр Кузьменко.

Ще серед причин підвищення вартості оренди й те, що орендодавці відчули порівняно спокійне літо, та принаймні на зараз, спробували підвищити ціни на оренду квартир. 

image

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Водночас, за даними ресурсу DIM.RIA, у Києві спостерігається на 48% менше пропозицій щодо оренди житла, ніж торік. Відтак, коли високий сезон закінчується, більшість доступних і дешевих варіантів вже відсутні на ринку.

На ринку більше залишається дорогих або квартир за завищеною ціною. Це призводить до того, що середній рівень цін на нерухомість, який розраховується на основі «активних» варіантів, стає вищим. Отже, навіть якщо ціни на окремі об’єкти нерухомості не зросли, медіанна ціна може зрости через відсутність дешевих варіантів, які вже орендували. 

Володимир Копоть, співвласник сервісу Monitor.Estate підкреслив, що ринок нерухомості відчутно просів на початку війни, коли люди масово почали виїжджати й переміщатися. «На сьогодні він оживає і ціни відновилися до довоєнного стану. Причина: люди повертаються до столиці і передмістя», – каже експерт.

За даними компанії ЛУН, ціни на оренду квартир в Києві за районами зараз наступні:
Середня ціна оренди 1-кімнатної квартири: 

Середня ціна оренди 2-кімнатної квартири: 

Середня ціна оренди 3-кімнатної квартири:

Експерти прогнозують, що з кінця жовтня вартість оренди житла в Києві може навіть знизитися на 5-7% на тлі підвищення витрат на комунальні послуги у зв’язку з початком опалювального сезону. Власники квартир, які не мають бажання самі оплачувати комуналку, будуть знижувати ціни для орендарів. У результаті взимку вартість оренди в Києві може повернутися до рівня липня-2023.


Також на вартість оренди можуть вплинути негативні фактори: можливі осінні обстріли столиці, відключення світла або ж, навпаки, позитивні чинники, як-от успіхи ЗСУ. Останні спонукають людей більш активно повертатися до своїх домівок та шукати для себе прийнятні варіанти житла.

київ війна люди оренда житла

Знак гривні
Знак гривні