Україна завдає удару у відповідь під час ескалації першої у світі війни безпілотників

У блозі для американського аналітичного центру Atlantic Council аспірант Університету Сент-Ендрюса і колишній аналітик Міністерства оборони США Марсель Пліхта аналізує війну безпілотників. ТЕКСТИ публікують переклад колонки.

Останніми тижнями Москва зазнала серії ударів, ймовірно, українських безпілотників. Хоча українська влада зазвичай вважає за краще не визнавати відповідальності за окремі інциденти, президент України Володимир Зеленський публічно попередив, що війна тепер «повертається до Росії».

Виступаючи наприкінці липня, Зеленський назвав зростання кількості ударів безпілотників у Москві «неминучим, природним і абсолютно справедливим процесом» після місяців невпинних атак російських безпілотників на українські міста та цивільну інфраструктуру країни.

llce

Наслідки атаки безпілотників у Москві. Foto: REUTERS, STRINGER

Тим часом українська та російська армії все частіше розгортають односторонні ударні безпілотники для атак по бронетехніці та іншим військовим цілям, розташованим далеко за приблизно 1200-кілометровою лінією фронту, що проходить через східну та південну Україну.

Нещодавно Україна також використала морські безпілотники для здійснення серії зухвалих атак на російські судна далеко від українського узбережжя. На суші та на морі безпілотники відіграють дедалі важливішу роль у російсько-українській війні, і зараз Україна демонструє свою здатність завдавати удару у відповідь.

Читайте також: Підземне виробництво. У СБУ розкрили деталі виготовлення надводних дронів і операцій у Чорному морі

Безпілотники односторонньої атаки (OWA), також відомі як дрони-камікадзе, можуть виглядати не дуже вражаюче, але вони становлять серйозний виклик для протиповітряної оборони. Виявлення цих повільних безпілотних літальних апаратів – справа нескладна; проблема полягає в тому, що безпілотники дальнього радіусу дії відносно дешеві у виробництві, а це означає, що нападник може компенсувати втрати та підтримувати тиск протягом тривалого періоду часу.

Це змушує захисників вичерпувати обмежені запаси порівняно дорогих ракет протиповітряної оборони, які вкрай необхідні для захисту від набагато більшої загрози, яку становлять ракетні авіаудари.

Україна стикається з цією проблемою відтоді, як наприкінці 2022 року Росія вперше почала здійснювати регулярні атаки з використанням безпілотників. Українські військові були змушені розгорнути багаторівневу протиповітряну оборону навколо міст та стратегічної інфраструктури країни, тим самим позбавивши українських солдатів у зоні бойових дій аналогічного захисту. Навіть після передислокації української ППО багато міст, таких як Одеса, залишаються набагато більш вразливими, ніж Київ, і зазнали низки ударів безпілотників по зерносховищах та інших ключових цивільних об'єктах.

У зв’язку з тим, що атаки безпілотників на Москву зараз викликають тривогу у суспільстві та спричиняють значне збентеження для Кремля, російські військові планувальники стикаються з тією ж дилемою, що й їхні українські колеги. Вони повинні знайти баланс між утриманням протиповітряної оборони вздовж лінії фронту та забезпеченням безпеки повітряного простору над російською столицею та іншими ключовими містами.

Протягом останніх вісімнадцяти місяців Росія значною мірою покладалася на Іран щодо постачання безпілотників OWA, а масштабні постачання БПЛА розпочалися в другій половині 2022 року. Однак новий звіт британської міжнародної організації зі спостереження за зброєю Conflict Armament Research виявив докази того, що Москва зараз виробляє власні версії іранських безпілотників і почала використовувати їх для нападу на Україну. Додаткові звіти свідчать про те, що Китай таємно постачає Росії значну кількість безпілотників, попри те, що Пекін проголошує свій нейтралітет.

Здатність України отримувати та виробляти власні безпілотники OWA також швидко розвивається. Перший зафіксований інцидент із ймовірним українським безпілотником далекого радіусу дії OWA стався в червні 2022 року під час нападу на російський нафтопереробний завод у Ростові. Враховуючи відсутність в України інших варіантів удару великої дальності, таких як крилаті ракети, безпілотники OWA пропонують очевидні переваги для українських військових, дозволяючи країні загрожувати цілям, які раніше знаходилися поза межами можливостей України.

Для Києва виробництво ударних безпілотників стало пріоритетом і ключовим елементом стратегії «Армії дронів». Згідно з нещодавнім звітом The Economist, наразі в Україні офіційно виробляють дрони понад 200 компаній. Сотні дрібних стартапів також розробляють нові моделі дронів, поки українці змагаються за те, щоб отримати технологічну перевагу над своїми російськими ворогами.

Читайте також: Війна дронів – важливий чинник перемоги. Росіяни вже біжать у цьому напрямку, треба негайна і системна відповідь, – Берлінська

Українські партнери допомагають українській стратегії розвитку безпілотників. У травні 2023 року уряд Великої Британії оголосив, що постачає українським військовим сотні ударних безпілотників із радіусом дії понад 200 кілометрів. Британія є однією з багатьох країн, які зараз надсилають в Україну технології БПЛА.

У той час як атаки російських безпілотників були спрямовані переважно на цивільну інфраструктуру та невійськові об’єкти в українських містах, Україна наразі використовувала обмежену кількість безпілотників далекого радіусу дії, які були в її розпорядженні, для завдання ударів по військових і урядових об’єктах. Окрім резонансних атак на Москву, Україна також завдала значної кількості ударів безпілотниками по цілях в окупованому Росією Криму. Особливу увагу приділили російським військово-морським силам, які базуються на українському півострові, а атаки із застосуванням як повітряних, так і морських безпілотників впливають на повсякденні операції Чорноморського флоту Росії.

Нещодавно Україна продемонструвала свої дедалі більше вдосконалені можливості військово-морських безпілотників, здійснивши серію успішних атак у Чорному морі. На початку серпня українські безпілотники вдарили по російському військовому кораблю та підсанкційному російському нафтовому танкеру, який використовувався для постачання російських військових, завдавши серйозних пошкоджень обом суднам. Ці атаки відбулися поблизу Новоросійська, важливої російської військово-морської бази та нафтового порту на сході Чорного моря. The Wall Street Journal зазначив, що ці атаки «змінюють баланс сил у Чорному морі».

Недавні удари українських безпілотників у Чорному морі та по Москві свідчать про те, що імпульс у війні дронів може змінитися на користь України. Зараз перед Росією стоїть завдання передислокувати свою протиповітряну оборону, щоб протистояти зростальній загрозі, яку представляє все більш досконала українська армія безпілотників.

Читайте також: Суперлабораторія винаходів: як в Україні розробляють дрони і впроваджують технології ШІ, – WP

Важливо те, що Росія може виявитися набагато вразливішою до тотальної війни з використанням БПЛА, оскільки величезна інфраструктура енергетичної промисловості країни є особливо привабливим набором потенційних цілей для українських операторів дронів.

Зараз Україна та Росія ведуть боротьбу за технологічну перевагу, водночас змагаючись за виробництво дедалі більшої кількості безпілотників і забезпечення подальших їх поставок від міжнародних партнерів. Зважаючи на те, що над полем бою та в небі над російськими та українськими містами, ймовірно, з’являтиметься все більше й більше безпілотників OWA, багато що залежатиме від здатності обох країн підвищити ефективність протиповітряної оборони.

Кремль все ще користується перевагою набагато більших ресурсів, але творче та сміливе використання Україною безпілотників, схоже, може спричинити для Росії наростальні проблеми.

Переклад: Павло Космачевський

ППО війна технології війна дронів

Знак гривні
Знак гривні