Війна дронів – важливий чинник перемоги. Росіяни вже біжать у цьому напрямку, треба негайна і системна відповідь, – Берлінська

В Україні йде найбільша війна дронів у історії людства. Ми вступили у війну ресурсів, в гонку технологій на виснаження. І той, в кого буде більше технологій, хто зможе їх системно застосовувати, той і виграє цю війну. 

Про це у колонці для УП пише керівниця Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська.

Вона наголошує, що Україна докладає всі сили, щоб партнери дали нам достатньо зброї. Рамштайн, "танкові коаліції", адвокаційна кампанія по F-16 – це лише невелика видима частина тієї роботи, яка ведеться українцями по всьому світу.

"І от умовна сотня БМП, танків чи гармат вартістю в сотні мільйонів доларів таки затверджена до поставки. Логістика, обслуговування, ремонтна база, підготовка особового складу – це теж мільйони доларів. 

Врешті ціною надзусиль техніка приїжджає на поле бою. І десятки одиниць втрачаються за лічені дні. 

Тому що російські ударні дрони типу "Ланцетів" чи навіть найпростіших FPV за 500-600 доларів випалюють техніку за мільйони дотла. Все це згорає за секунди, разом із нашими людьми.

Ще техніка підривається на мінних полях. Або і те, і інше одночасно", – пише Берлінська. 

4917526a-27621f663b1cb80ac4c9a007b1aae46a

Заготовка дрона-камікадзе від AirUnit. Фото: Фокус

Вона спрощено пояснює, чому так стається:

"З одного боку, тому що росіяни добре укріпились і замінували територію. Тому що в них є ефективні ударні дрони і добре підготовлені фахівці. З іншого, тому що в нас майже немає сухопутних роботизованих систем для розмінування. Немає масового, серійного рішення, яке б "не пропускало" ворожий дрон". 

За словами Берлінської, рішення можуть бути різними – від створення певного захисного купола за рахунок портативної станції РЕБ на кожній одиниці техніки і до систем, які збивають ударні дрони з курсу. 

"Техніка на полі бою – це важливо. Але технології – це і є той слон у кімнаті, якого ми не помітили". 

"Можна стягнути сюди тисячі одиниць озброєння зі всього світу. Але в росіян виробництво вже виходить на десятки тисяч ударних систем, від FPV до локалізованих "Шахедів". 

Неважко здогадатись, що буде далі", – зазначає керівниця Центру підтримки аеророзвідки. 

"Російський танк виходить на позицію, відстрілює весь боєкомплект, потім ще і ще. Пів села – в руїнах. Сотні вбитих і поранених. Якщо рахувати суто цинічно, з погляду бюджету країни, це сотні мільйонів виплат загиблим, пораненим, кошти на відбудову і викинутий трудовий ресурс з економіки.

Дрон за кілька сотень чи кілька тисяч доларів може знищити цю причину, спалити танк, разом із екіпажем. І питання буде вирішено.

Тому моя солдатська логіка бунтує, коли я читаю новини про сотні мільйонів на озеленення, бруківку, музеї та барабани. 

Спочатку зберігаємо людей, а потім усе інше", – наголошує Берлінська.

"Війна тільки починається, а ресурс закінчується. Важливо як ніколи розумно використовувати кожну гривню, кожну хвилину і кожну людину. 

Ба більше, у ворога варто вчитись

Наприклад, зараз вони масштабують збірку дронів по всій країні, найпростіші FPV дрони збирають тисячі рук безкоштовної робочої сили в ПТУ, суворовських училищах, кадетських ліцеях, тюрмах. 

Держава централізовано контрактує великі заводи в Китаї на 9-12 місяців наперед. Тож китайцям (окрім геополітичних міркувань) зручно працювати з росіянами навіть з точки зору бізнесу. Ти можеш поставити кілька нових ліній на заводі, якщо в тебе передплата на сотні тисяч дронів на рік наперед.

Росія зробила обов'язковою підготовку по дронах в школах – вони вже готують своїх дітей до війни. До війни розумної та технологічної, де працюють з причинами, а не з наслідками", – пише керівниця Центру підтримки аеророзвідки.

Марія Берлінська зазначає, що зараз у нас системно працюють десятки виробників, а потрібні сотні. Зараз спроможності виробництва на місяць ідуть на тисячі, а потрібні сотні тисяч. 

"Навіть по найпростіших FPV-дронах (по суті, конструктор лего) розрахунок простий – нам потрібно як мінімум 6000-7000 фахівців". 

"Станом на сьогодні в нас є умовно 1000 екіпажів. Якщо кожен застосовує всього 1 дрон на день – це 30 000. Є екіпажі, які відпрацьовують по 7-10 апаратів на день і дуже успішно, ці відео потім гріють серце всім українцям. Отже, 1000 на 5 дронів на 30 днів = 150 000 дронів на місяць. 

Росіяни активно біжать в цьому напрямку. І коли така кількість дронів полетить нам на голови, ми не зможемо йти вперед. Потрібно мати ефективний, серійний контрзахід. А це питання буквально місяців", – застерігає керівниця Центру підтримки аеророзвідки.

Берлінська пише, що чиновники Міністерства мають усвідомити: головна людина в країні зараз – інженер, а чиновники – це лише обслуговуючий персонал за наші податки.

"Чиновник має зробити все, щоб інженери виготовили сотні тисяч своїх "Ланцетів", "Шахедів", протиракетних систем, РЕР, РЕБ, необхідного програмного забезпечення.

Інженерні рішення збережуть  життя сотень тисяч наших людей і знищать стільки ж ворога", – зазначає Берлінська.

Керівниця Центру підтримки аеророзвідки перераховує, що потрібно зробити станом на зараз: "Потрібно невідкладно консолідувати закупівлі імпортних комплектуючих, створити стратегічні запаси двигунів, модулів зв'язку, навігації, автопілотів, авіоніки, літієвих батарей, оптики тощо. Тому що ми повністю залежні від імпортних комплектуючих, і локалізація виробництва – предмет окремої державної політики в рамках розвитку галузі.

Необхідні прямі централізовані закупівлі від держави, зняття всіх перешкод по ввезенню і виробництву, дерегуляція і так далі. Одним слово, робота з виробниками однією командою".

Від ТЕКСТІВ: Про те, що уже найближчими місяцями FPV-дрони можуть стати головною відповіддю Росії на нашу перевагу у сучасній техніці ми писали у статті
FPV-дрони: нова загроза для наших оборонців. Як відповісти.

Як і Марія Берлінська, наші автори застерігають: жодні західні постачання техніки не встигнуть за швидкістю, з якою її знищуватимуть такими дронами.

Знак гривні
Знак гривні