Неприступний “Лісовий”. Більшість будівель у житловому мікрорайоні Києва не мають пандусів

ТЕКСТИ дослідили мікрорайон “Лісовий” у Києві на доступність для людей, що пересуваються у колісних кріслах. Виявилося, що більшість входів у житлові будинки (82%) та місцеві заклади (72%) – недоступні. Десь - лише високі сходи, десь якщо і є пандуси то незручні.

Детально про результати дослідження доступності у чотирьох українських містах: Києві, Луцьку, Житомирі та Запоріжжі – читайте і порівнюйте у нашому дата-проєкті (з фото, відео, інфографікою).

Вільно пересуватися тротуарами у цьому спальному мікрорайоні столиці заважають надто високі бордюри, запарковані авто і погана якість дорожнього покриття. 25% тротуарів мають непереборні перешкоди для людей, що самостійно пересуваються на візках.

— Сумно бачити пандуси, зроблені “для галочки”, а таких досить багато, — розповідає Олександра Руденко, яка збирала відомості по Києву. — Цікаво, що правильні пандуси є далеко не в усіх аптеках, але завжди, до того ж зі зручним кутом, у супермаркетах АТБ.

— У деяких під'їздах люди самотужки споруджують біля входу щось на кшталт пандуса, – додає Олександра. – Також помітно, що поліклініки потрохи модернізуються, і це класно, але дуже цікавими є пріоритети: туалети для людей на візках є лише на поверхах вище від першого, хоча ліфти не працюють і мають такий вигляд, наче востаннє їздили дуже давно.

Чому ми обрали для дослідження саме "Лісовий", якою була методологія та результати в інших містах, а також що показала прогулянка містом з пораненим військовим - дивіться тут.

ветерани війна люди дослідження доступність

Знак гривні
Знак гривні