Дешеві російські "Ланцети" становлять дедалі більшу загрозу на фронті – Reuters

Росія нарощує використання недорогих дронів-камікадзе, які здатні знищувати техніку, що у багато разів перевищує їхню вартість, і від яких нелегко захиститися.

Про це пише Reuters.

Українські військовослужбовці з чотирьох різних артилерійських бригад у розмовах з інформагенцією назвали "Ланцети" однією з головних загроз, з якими вони стикаються на полі бою.

Кілька солдатів сказали, що частота використання російськими військами цих безпілотників зросла за останні місяці.

"Раніше, навесні, вони не використовували "Ланцети" так часто, як зараз", – сказав артилерист Богдан з позивним "Док", який воює поблизу Авдіївки в Донецькій області.

Міністерство оборони Росії заохочує збільшення виробництва "Ланцетів" як дешевого способу ураження дорогого західного обладнання, наданого Україні для її контрнаступу, сказав Семюель Бендетт, старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки.

На відео, розміщених у російських пабліках за останній місяць, видно, як безпілотники "Ланцет" пошкоджують або знищують цінну техніку, надану Україні Заходом, таку як танк "Леопард-2" і самохідну гаубицю "Цезар".

Бендетт повідомив, що, згідно з загальнодоступними російськими джерелами, безпілотник Lancet коштує приблизно 3 мільйони рублів (близько 35 000 доларів).

Для порівняння, за оцінками аналітиків, одна ракета С-300, яку використовує Росія, коштує щонайменше кілька сотень тисяч доларів. Вартість танка Leopard 2 сягає кілька мільйонів доларів.

Z7WTKNE5SNIVRCKZPVW7T4GW2M.png

Українські військовослужбовці встановлюють металеву сітку на гаубицю 2С1 "Гвоздика", щоб захистити її від баражувальних боєприпасів поблизу міста Часів Яр на Донеччині, 25 червня 2023 року. REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Україна також розвинула потужний потенціал у сфері безпілотних літальних апаратів як економічно ефективний спосіб ураження російських цілей.

Бендетт зазначив, що серед російських "військкорів" є невдоволення великою кількістю українських відеоматеріалів, що демонструють успішні удари БПЛА, і що російський оборонний сектор тепер хоче створити конкуренте середовище.

Росія, схоже, копіює деякі з попередніх тактик України, таких як виманювання важливих цілей на більш вразливі позиції перед тим, як вражати їх баражувальними боєприпасами, сказав Бендетт.

Юрій Сак, радник міністра оборони України, визнав, що дедалі частіше використання Росією "Ланцетів" створює труднощі. "Щодня ми збиваємо щонайменше один-два таких "Ланцети"... але, на жаль, це не 100% перехоплення", – сказав він.

За словами Сака, "Ланцет" несе відносно невелике вибухове навантаження – від 1,5 до 5 кг. Однак, попри те, що він менш потужний, ніж артилерійський снаряд або більшість ракет, Lancet здатен завдати значної шкоди.

Безпілотники Lancet керуються пілотом у режимі реального часу. Це відрізняє його від іранського безпілотника Shahed-136, який Росія також активно використовувала для ураження українських цілей, оскільки "Шахед" летить до заздалегідь запрограмованого місця призначення і не може бути пілотований під час польоту.

Читайте також: Зламати "Ланцет". Способи захиститися від російського безпілотника

За словами Бендетта, найновіша модель російського "Ланцета", Lancet 3, може літати на відстані до 50 км, що робить його більш здатним вражати цілі в глибокому тилу України, ніж будь-який інший російський дрон-камікадзе, окрім "Шахеда".

Здатність безпілотника затримуватися, а потім переслідувати свою ціль робить його загрозою для такої дорогої техніки, як танки, самохідні артилерійські установки та ракетні системи залпового вогню.

Такі дрони, як Lancet, що літають низько і повільно, зазвичай збивають з пантелику традиційні системи протиповітряної оборони, призначені для перехоплення швидкорухомих цілей з великим тепловим випромінюванням.

Сітки або металеві клітки можуть допомогти обмежити шкоду, сказав радник міністра оборони України, але найкращим захистом є автоматичні зенітно-ракетні комплекси, оснащені радарами, а також системи радіоелектронної боротьби.

Дивіться також: Як сітка врятувала САУ Krab від російського “Ланцета” (ФОТО)

Юрій Сак сказав, що Україна потребує набагато більше таких систем від своїх союзників. Без таких систем українські солдати часто змушені намагатися збивати "Ланцети" зі стрілецької зброї. "Він летить зі швидкістю 100 кілометрів на годину, тому збити його зі стрілецької зброї – непросте завдання", – пояснив він.

безпілотники фронт ланцет зброя рф

Знак гривні
Знак гривні