Скільки біженців зараз у світі і де вони оселяються (ВІЗУАЛІЗАЦІЯ)

До Всесвітнього дня біженців, який відзначається 20 червня, видання Aljazeera підготувало масштабну візуалізацію з актуальними даними щодо становища біженців у світі. ТЕКСТИ публікують ключові фрагменти дослідження.

За даними Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців (УВКБ ООН), на кінець 2022 року кількість біженців у світі становила 35,3 мільйона, що на понад вісім мільйонів більше, ніж роком раніше.

Більш ніж половина (52%) усіх біженців прибули з трьох країн: Сирії (6,5 мільйона), України (5,7 мільйона) та Афганістану (5,7 мільйона).

Снимок экрана 2023-06-20 141036.png

Звідки прибувають біженці. Візуалізація Aljazeera

У 1951 році ООН прийняла Конвенцію про статус біженців для захисту їхніх прав у Європі після Другої світової війни. У 1967 році конвенція була розширена для розв'язання проблеми переміщення в решті світу.

За останнє десятиліття кількість біженців зросла більш ніж удвічі з 15 мільйонів у 2011 році.

На момент створення Конвенції про статус біженців налічувалося 2,1 мільйона біженців. У 1980 році кількість біженців, зареєстрованих ООН, вперше перевищила 10 мільйонів. Війни в Афганістані та Ефіопії у 1980-х роках спричинили подвоєння кількості біженців до 20 мільйонів до 1990 року.

Протягом наступних двох десятиліть кількість біженців залишалася досить стабільною. Однак вторгнення США до Афганістану в 2001 році та Іраку в 2003 році, а також громадянські війни в Південному Судані та Сирії призвели до того, що до кінця 2021 року кількість біженців перевищила 30 мільйонів.

Війна Росії в Україні призвела до найшвидшого зростання кризи біженців з часів Другої світової війни.

5,7 мільйона людей були змушені покинути Україну менш ніж за рік. Сирії знадобилося чотири роки, щоб досягти такого ж рівня переміщення.

Які країни приймають найбільше біженців

Нині Туреччина приймає найбільшу кількість біженців у світі – майже 3,6 мільйона осіб, які шукають притулку в цій країні. Друге місце за кількістю біженців посідає Іран – 3,4 мільйона, а третє – Йорданія з трьома мільйонами біженців.

Із загальної кількості біженців і людей, які потребують міжнародного захисту, 76% приймають держави з низьким і середнім рівнем доходу, а 70% – сусідні країни.

"Досі переважає риторика, що всі біженці їдуть до багатих країн. Насправді це не так. Все зовсім навпаки", – заявив верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

За даними ООН, стосовно чисельності населення своїх країн, острів Аруба (1 з 6) і Ліван (1 з 7) прийняли найбільшу кількість біженців та інших людей, які потребують міжнародного захисту, за ними йдуть Кюрасао (1 з 14), Йорданія (1 з 16) і Чорногорія (1 з 19).

Снимок экрана 2023-06-20 142018.png

Де оселяються біженці. Візуалізація Aljazeera

У лютому Туреччина і Сирія зазнали двох руйнівних землетрусів, що призвели до подальшого внутрішнього переміщення біженців, які втекли з Сирії та сусідніх країн.

За оцінками уряду, понад 1,7 мільйона сирійських біженців проживають у 10 південних турецьких провінціях, зруйнованих землетрусами.

Масштабні візуалізації, що висвітлюють понад 70 років переміщень біженців за країнами походження і за країнами притулку з 1951 по 2022 рік можна побачити тут.

біженці російсько-українська війна війна люди глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні