Що станеться, якщо США оголосять дефолт за своїм боргом – The Economist

Якщо Конгрес США вчасно не підніме стелю державного боргу США, він може довести країну до першого в сучасній історії суверенного дефолту. Обвал фондових ринків, сплеск безробіття, паніка у світовій економіці – все це цілком можливо, пише The Economist. ТЕКСТИ публікують перекладену статтю.

США мають приблизно до 1 червня підвищити свій борговий ліміт – політично визначену межу загальних валових федеральних запозичень, яка наразі становить $31,4 трлн – або у Вашингтона закінчаться гроші, щоб покрити всі свої зобов'язання: від виплати зарплат військовим до надсилання чеків пенсіонерам і виплати відсотків за облігаціями.

Країна вже стикалася з такими дедлайнами в минулому, присипляючи спостерігачів вірою в те, що вона знову підвищить свій борговий ліміт в останню мить. Але її політики ще більш непоступливі, ніж під час минулих протистоянь. Кевін Маккарті, республіканський спікер Палати представників, наполягає на різкому скороченні видатків, оскільки він зобов'язаний це зробити, щоб зберегти свою хитку більшість. Джо Байден, зі свого боку, може втратити підтримку прогресивних демократів, якщо його вважатимуть таким, що капітулював перед вимогами республіканців.

Казначейство, працюючи з Федеральною резервною системою (ФРС), має запасний план на випадок, якщо Конгрес не підвищить ліміт боргу. Відомий як "визначення пріоритетності платежів", він дозволить уникнути дефолту шляхом виплати відсотків за облігаціями та ще більшого скорочення інших зобов'язань. Однак ставити власників облігацій вище за пенсіонерів і солдатів було б неприємно і може виявитися нежиттєздатним. Крім того, визначення пріоритетів залежатиме від подальшого успіху регулярних аукціонів із заміни казначейських облігацій, термін погашення яких закінчується. Немає жодних гарантій, що інвестори довірятимуть такому дисфункціональному уряду. З кожним днем американський дефолт ставав би все більш серйозним ризиком.

Дефолт може мати два варіанти: короткочасна криза або триваліша криза.

Хоча наслідки обох варіантів були б жахливими, останній був би набагато гіршим. У будь-якому разі ФРС відіграватиме вирішальну роль у стримуванні наслідків. Ця вирішальна роль, однак, полягатиме в обмеженні збитків. Кожен ринок та економіка в усьому світі відчули б біль, незалежно від дій центрального банку.

Америка є центром для найбільшого у світі ринку суверенного боргу: з $25 трлн облігацій в руках держави, що становить близько третини від загального обсягу світового боргу. Казначейські зобов'язання розглядаються як абсолютний безризиковий актив, що пропонує гарантований дохід для корпоративних фінансових менеджерів, урядів інших країн та великих і малих інвесторів, а також як базовий показник для ціноутворення на інші фінансові інструменти. Вони є основою щоденних грошових потоків. Короткострокове кредитування "репо" в Америці, вартістю близько $4 трлн на день, яке є джерелом життя для світових фінансових ринків, значною мірою здійснюється за рахунок використання казначейських облігацій як застави. Все це буде поставлено під сумнів.

usa-kongres-uzgodnil-projekt-w-sprawie-embarga-na-rope-z-rosji-glosowanie-mozliwe-we-wtorek.webp

Фото: depositphotos.com

За визначенням, дефолт спочатку буде короткостроковим збоєм. Чиновник ФРС каже, що це буде схоже на кризу ліквідності. Припустимо, що уряд оголосить дефолт за векселями та облігаціями з терміном погашення після дати "ікс", коли у нього закінчаться гроші (за оцінками Казначейства, це 1 червня, якщо не трохи пізніше, залежно від податкових надходжень). Попит на боргові зобов'язання з пізнішими строками погашення може залишатися високим, якщо припустити, що Конгрес схаменеться найближчим часом. Попередній перегляд розбіжностей вже можна побачити. Казначейські векселі з погашенням у червні наразі мають дохідність близько 5,5% річних, а з погашенням у серпні – ближче до 5%. Цей розрив може стрімко збільшитися у випадку дефолту.

Для початку ФРС поводитиметься з дефолтними цінними паперами так само, як і зі звичайними, приймаючи їх як заставу за кредитами центрального банку і, можливо, навіть викуповуючи їх повністю. По суті, ФРС замінить знецінений борг на якісний, виходячи з припущення, що уряд здійснить платіж за дефолтними цінними паперами, просто з деякою затримкою. Хоча голова ФРС Джером Пауелл у 2013 році назвав такі кроки "жахливими", він також сказав, що погодився б на них "за певних обставин". ФРС остерігається як опинитися в центрі політичної суперечки, так і вжити заходів, які можуть зруйнувати стіну між фіскальною та монетарною політикою, але її бажання запобігти фінансовому хаосу майже напевно переважатиме над цими побоюваннями.

Реакція ФРС, однак, створить парадокс. Якщо дії центрального банку будуть успішними у стабілізації ринків, вони зменшать потребу політиків йти на компроміси. Понад те, управління фінансовою системою, яка частково базується на дефолтних цінних паперах, створить певні проблеми. Fedwire, розрахункова система Казначейства, запрограмована таким чином, що векселі зникають, як тільки минає термін їх погашення. Казначейство заявило, що втручатиметься, щоб продовжити операційні строки погашення дефолтних векселів, щоб гарантувати, що вони залишаться придатними для передачі. Проте неважко уявити, що така система врешті-решт зламається. Як мінімум, інвестори вимагатимуть вищих відсотків для компенсації ризику, що призведе до посилення умов кредитування на світових ринках.

Як би це не спрацювало, США вже б зазнали крайньої бюджетної економії. Уряд не зможе позичати більше грошей, а це означає, що йому доведеться скоротити витрати на різницю між поточними податковими надходженнями та витратами – за даними аналітиків центру Brookings Institution, за одну ніч скорочення становитиме приблизно 25%. Дослідницька компанія Moody's Analytics підрахувала, що одразу після дефолту американська економіка скоротиться майже на 1%, а рівень безробіття зросте з 3,4% до 5%, що призведе до втрати роботи близько 1,5 млн людей.

У короткостроковому сценарії Конгрес реагує на це підвищенням стелі державного боргу, що дозволяє ринкам відновитися. Дефолт, який триватиме кілька днів, заплямує репутацію США і, ймовірно, спричинить рецесію. Але за умови вмілого управління, це не буде кошмаром.

Більш тривалий дефолт був би більш небезпечним.

Марк Занді з Moody's називає це потенційним "критичним моментом", посилаючись на осінь 2008 року, коли Конгрес спочатку не зміг ухвалити Програму допомоги проблемним активам для порятунку банків, що призвело до обвалу світових ринків. Подальша неспроможність підняти стелю держборгу, навіть після дефолту, може мати подібний вплив.

За оцінками Ради економічних радників при Білому домі, протягом перших кількох місяців фондовий ринок впаде на 45%. Moody's вважає, що він впаде приблизно на 20%, а безробіття зросте на п'ять відсоткових пунктів, що означатиме, що близько 8 мільйонів американців втратять роботу. Уряд, обмежений лімітом держборгу, не зможе відреагувати на спад за допомогою фіскальних стимулів, що призведе до ще глибшої рецесії.

До цих проблем додасться лавина зниження кредитних рейтингів. У 2011 році, під час попереднього протистояння щодо стелі боргу, рейтингове агентство Standard & Poor's знизило рейтинг США на щабель нижче їхнього найвищого рейтингу ААА. Після дефолту рейтингові агентства опиняться під величезним тиском, щоб наслідувати цей приклад. Це може призвести до неприємної ланцюгової реакції. Установи, що підтримуються американським урядом, такі як Fannie Mae, ключове джерело іпотечного фінансування, також будуть знижені в рейтингу, що призведе до підвищення іпотечних ставок і підірве надзвичайно важливий сектор нерухомості. Дохідність корпоративних облігацій різко зросте, оскільки інвестори намагатимуться знайти готівку. Банки згорнули б кредитування. Пошириться паніка.

Будуть також химерні, непередбачувані повороти. Зазвичай валюти країн, що оголошують дефолт, сильно страждають. У випадку американського дефолту інвестори можуть спочатку вкластися в долар, розглядаючи його як рятівну гавань під час кризи, як це зазвичай і буває. У США люди можуть звернутися до депозитів у занадто великих банках, вважаючи, що ФРС підтримає їх, що б не сталося. Але будь-які ознаки стійкості будуть нести в собі всемогутнє застереження: Америка порушила б довіру, яку світ вже давно їй надає. Питання про альтернативи долару й американській фінансовій системі набули б нагальності. Віру, одного разу зруйновану, нелегко відновити.

дефолт глобальна економіка борги сша

Знак гривні
Знак гривні