Росія втратила вплив у Центральній Азії. Китай презентував грандіозний план розвитку регіону

Президент Китаю Сі Цзіньпін у п'ятницю презентував грандіозний план розвитку Центральної Азії − від розбудови інфраструктури до стимулювання торгівлі, взявши на себе нову роль лідера в регіоні, який традиційно був російською сферою впливу.

Про це пише Reuters.

Китай готовий координувати стратегії розвитку з Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном, Туркменістаном і Узбекистаном і сприяти модернізації всіх країн, заявив Сі Цзіньпін у своєму виступі на саміті "Китай − Центральна Азія" на північному заході Китаю.

"Ми будемо спільно розвивати нову парадигму глибоко взаємодоповнюючого і взаємовигідного співробітництва на високому рівні", − сказав Сі на пресконференції зі своїми центральноазіатськими колегами.

Своєю участю Китай поставив себе на чолі перегонів за політичний вплив і енергетичні активи в багатому на ресурси регіоні, тоді як Росія загрузла у війні в Україні, а виведення американських військ з Афганістану зменшило американську присутність в регіоні.

UIABQJSZOBIDBIBU54UW4GE55Y.png

Фото: REUTERS/Florence Lo/Pool

П'ять колишніх радянських республік з мережею торговельних коридорів пропонують Китаю альтернативні маршрути для транспортування палива, продовольства та інших товарів у разі перебоїв в інших країнах.

"Обіцянки підтримки й співпраці на дводенному саміті будуть контрастом до "негативного" іміджу Китаю, про який йшлося на саміті лідерів країн "Великої сімки" в Японії. Підтримка Китаєм Центральної Азії також виглядає як противага звинуваченням США у примусовій дипломатії.

Сі сказав, що Китай і країни Центральної Азії повинні поглиблювати довіру і пропонувати "чітку і сильну підтримку" щодо основних інтересів, таких як суверенітет, незалежність, національна гідність і довгостроковий розвиток. Він не згадав Україну, яка, як і країни Центральної Азії, була частиною Радянського Союзу", − відзначає Reuters.

Сі Цзіньпін заявив, що Китай готовий допомогти країнам Центральної Азії покращити їхню правоохоронну систему, безпеку та розбудову обороноздатності. До того ж Пекін удосконалить двосторонні інвестиційні угоди та збільшить обсяги транскордонних вантажних перевезень з регіоном.

"Для зміцнення нашої співпраці та розвитку Центральної Азії Китай надасть країнам Центральної Азії фінансову підтримку та гранти на загальну суму 26 мільярдів юанів (3,8 мільярда доларів США)", − сказав Сі.

деградація росії геополітика Центральна Азія Китай

Знак гривні
Знак гривні