ЗМІ: ЗСУ вперше збили російську "гіперзвукову" ракету Х-47 "Кинжал". Військові заперечують

Збройні сили України вперше успішно перехопили російську "гіперзвукову" ракету Х-47 "Кинжал" близько 02:40 4 травня у небі над Києвом.

Про це повідомляє Defense Express.

Видання отримало фото уламків ракети Х-47 "Кинжал", зокрема носового обтічника зі слідами ураження. Зазначається, що з огляду на фото, уламки без бойової частини впали на стадіоні у межах столиці.

b6a6454b682e50d6.jpg

"На одному з фото ― носовий обтічник, який максимально схожий з тим, який використовується саме у ракеті Х-47 "Кинжал" зі складною формою різких переходів діаметра.

Альтернатива у вигляді Х-22 має іншу носову частину, з овальними переходами. Також зафіксований на фото обтічник збитої ракети відрізняється й від балістичної ракети ОТРК "Искандер", який "товстіший".

На уламку видно, що він отримав ураження з пробиттям, що дозволяє оцінити товщину матеріалу, який необхідний для того, щоб витримати високу температуру під час розгону до гіперзвукової швидкості. А також вказує на те, що перехоплення було доволі ефективним зі знищенням бойової частини ще у повітрі. З цим й пов'язаний потужний вибух, який чули кияни уночі 4 травня", ― пише Defense Express.

Видання нагадує, що Київська міська військова адміністрація повідомляла, що в нічній атаці 4 травня атаці, окрім дронів-камікадзе Shahed були й ракети ― "ймовірно балістичного типу".

"Щодо повідомлення, що було знищено балістичну ціль, то річ у тому, що "Кинжал" є гіперзвуковим лише у фантазіях рашистів. Бо хоча він й розганяється до гіперзвукових швидкостей за рахунок прискорювача, але не може підтримувати таку швидкість постійно. Вже на термінальній ділянці, тобто під час атаки, він заходить на ціль за балістичною траєкторією та має хоча й високу, але далеко не гіперзвукову швидкість", ― пояснює військовий портал.

А Україна вже офіційно отримала засоби, які можуть боротися з балістичними цілями ― Patriot, й вочевидь, успішно їх використала, резюмує Defense Express.

Водночас у Повітряних Силах ЗСУ спростували збиття балістичної ракети над столицею вночі 4 травня. "Була ймовірність застосування, але балістичних ракет не зафіксовано. Те, що там розповідають деякі голови військових адміністрацій, вони вже отримали за це", — сказав у коментарі Суспільному речник Повітряних Сил Юрій Ігнат зранку 5 травня.

Пізніше у Повітряних Силах відмовилися від коментарів і порадили звертатися за "додатковою актуальною, оперативною та достовірною інформацією, яку використає ворог у війні проти України" до КМВА і Defence Express.

київ ППО кинджали захист неба ракети рф

Знак гривні
Знак гривні