Самоорганізація і залученість українців до війни більша, ніж в усіх інших охоплених конфліктами країнах, – військовий репортер

Британський письменник, репортер й автор книжки "У воєнний час: Історії з України" Тім Джуда написав для The New York Review про феномен волонтерського руху в Україні. Автор зазначає, що залученість українців до війни більша, ніж в усіх інших конфліктах, про які він писав (Джуда робив репортажі з Балкан, Нігеру, Вірменії, Афганістану та Іраку). Нижче наводимо переклад фрагмента статті.

У січні та лютому 2022 року, безпосередньо перед вторгненням, я подорожував Україною і побачив, що вона глибоко змінилася порівняно з хаотичною постреволюційною країною 2014 року. Люди здавалися рішучими і набагато більш згуртованими, ніж будь-коли раніше. Я також знайшов країну, народ якої перебував у стані глибокого заперечення. Попри нарощування російських військ на її кордонах, майже ніхто з тих, кого я зустрічав, не вірив, що Путін насправді збирається розпочати повномасштабне вторгнення.

Дев'ять місяців потому, повертаючись назад, я побачив, що Україна знову змінилася. Я маю на увазі не лише те, що країна була травмована руйнуваннями, біженцями, воєнними злочинами та відключенням електроенергії, а й те, що її народ мобілізувався так, як я не бачив у жодній іншій війні, яку мені доводилося висвітлювати.

Саме тому я застряг у багнюці та темряві на шляху до Варварівки з волонтерами з ГО "П'ятихатки-БАМ". (П'ятихатки – це передмістя Харкова, яке було на лінії фронту під час російського наступу на Харківщині). Спочатку вони об'єдналися, щоб допомагати тим, хто цього потребує, особливо пенсіонерам, які застрягли у своїх будинках під час бойових дій навколо них. Однак тепер, коли росіян вигнали з цього району, вони відгукнулися на заклики про допомогу з більш віддалених місць, таких як Варварівка.

Ще більш дивовижною, ніж воля України до боротьби, є широка мережа волонтерів, яка підтримує збройні сили та оборону країни.

У Київській школі економіки Тимофій Милованов, її президент, розповів мені, як у перші тижні війни школа сформувала групу з близько вісімдесяти друзів за кордоном – наприклад, партнерів у глобальних консалтингових компаніях. Вони зібрали гроші, на які школа купила бронежилети, медичні аптечки та каски, щоб передати їх солдатам на фронті. Коли я запитав його, скільки людей стали волонтерами в тій чи іншій якості по всій країні, він відповів, що цифри, мабуть, обчислюються сотнями тисяч, але достеменно знати це неможливо.

В Одесі я розмовляв з соціологинею Вікторією Балсанян. Вона розповіла, що коли почалося вторгнення, вона не знала, що робити, "але хотіла щось робити". Тоді вона з друзями почала збирати гроші на підтримку нових добровольчих сил територіальної оборони, потім почали купувати медикаменти для солдатів. "Я не знаю нікого з моїх ровесників, хто б не допомагав", – каже двадцятидев'ятирічна Балсанян.

У волонтерському центрі в Одесі я бачив десятки людей, переважно літніх, які старанно плели маскувальні стіки для бліндажів, танків та артилерії. Поліна Колупайло, вісімдесятирічна швачка-пенсіонерка, яка шила подушки для солдатів, розповіла, що хоче зробити свій внесок у перемогу України й приходить сюди щодня. Дві інші жінки за її столом працювали, вони постійно приходять сюди після роботи.

Олена, вчителька, яка не хотіла, щоб я називав її прізвище, і яка давала уроки англійської мови дітям у центрі, розповіла мені, що вона втекла з Херсона, коли його окупували росіяни. Спочатку вона була стримана і сказала, що злякалася, коли російські війська вдерлися до квартири її подруги, і що вона хотіла вивезти свого дванадцятирічного сина з міста. Потім вона почала розповідати мені справжню історію. Коли в березні Херсон захопили росіяни, в лікарні залишився поранений український солдат. Завдяки місцевій мережі його таємно перевезли до її квартири, де вони з чоловіком доглядали за ним. Після того, як вона і її син втекли, її чоловік і військовий також змогли покинути місто за допомогою інших підпільних волонтерів.

Коли справа доходить до допомоги під час війни, кожен знаходить свою нішу.

Ольга Беленко, власниця кафе, дизайнерського бізнесу, а також меблевої майстерні в Одесі, розповіла мені, що за останні кілька місяців створена нею група знайшла таємні способи надсилати допомогу жінкам, зґвалтованим російськими солдатами, – набори, що складаються з низки медикаментів, зокрема транквілізаторів: "Наша мета – допомогти цим жінкам пройти перший важкий етап і просто вижити після цього жахливого фізичного і психологічного шоку".

Тисячі невеликих організацій і груп друзів, які допомагають чоловікам і жінкам на фронті та на окупованих територіях, – це скидається на хаос, але, як не дивно, це, здається, працює. У Києві Дмитро Лісовий, керівник компанії "Самсунг", розповів мені, що четверо його шкільних друзів пішли служити в армію. Близько п'ятнадцяти людей зараз підтримують зв'язок у чаті Signal, де ті, хто воює, розповідають про свої потреби. Для одного з них Лісовий і його батьки знайшли у Швеції через "друзів друзів" автомобіль 4×4 за 5 000 євро, для іншого друга група купила дрон.

"Друзі друзів" – це фраза, яку ви чуєте постійно.

Члени "П'ятихатки-БАМ" дружили з чеською групою Team 4 Ukraine, яка працювала в Україні, коли почалася війна. Чехи були експертами в таких питаннях, як кібербезпека, але вони повністю змінили фокус своєї діяльності і почали збирати гроші у своїх друзів вдома на машини швидкої допомоги. Інші друзі друзів збирали гроші в США, на які в Польщі купували товари, що відправлялися до Харкова.

Допомога, яку відправили до Варварівки, була дуже специфічною. Волонтери в селі склали список покупок, який солдати передали до "П'ятихатки-БАМ". До нього входили мішки з собачим кормом, оскільки так багато людей втекли й покинули своїх собак, що голодні безпритульні тварини стали небезпечно агресивними. Корм для собак передали друзі "П'ятихатки-БАМ" з групи "Дог Хелп Харків", які отримали його від своїх норвезьких друзів з організації під назвою "Нор Дог".

Поки "друзі друзів" допомагають шукати, купувати та доставляти речі, інші друзі також об'єднуються в різні способи. Виїжджаючи з Херсона наприкінці листопада, я проїхав повз військову колону, яка мчала в інший бік. Я був вражений тим, що вона складалася з десятка маленьких радянських автомобілів "Жигулі", яких в Україні вже не так багато залишилося. Кожна з них була заповнена кремезними солдатами. Оскільки армії не вистачає транспорту, друзі купують стару "Ладу" за 300 або 400 євро, і якщо вона перестає їздити або розбивається, не так вже й багато втрачено.

Друзі також об'єднуються, створюючи команди з людей зі спеціалізованими навичками. З однією групою, яку очолює Міла Макарова, я провів добу. Її завдання – медична евакуація поранених солдатів. Члени групи дислокуються одразу за лінією фронту в селі, яке мені дозволили відвідати лише за умови, що я не буду його ідентифікувати. Коли солдат отримує поранення, фронтові війська доставляють його у визначений пункт, а звідти Макарова та її колеги-парамедики швидко доставляють його до найближчого польового госпіталю.

Коли я запитував людей про те, як захист України став підкріплюватися широкою мережею волонтерських організацій та "друзів друзів", більшість з них, здавалося, не знали, що відповісти, або ж давали розпливчасті відповіді про бажання зробити свій внесок. У Харкові, однак, Наталія Зубар, ветеранка-активістка, яка зараз працює над документуванням російських воєнних злочинів, розповіла мені, що ця культура розвивалася поступово і була вкорінена в суворі часи 1990-х років, після розпаду Радянського Союзу. Тоді, як і зараз, перебої з електрикою були частими. Спочатку, за її словами, люди допомагали своїм родичам і близьким, а потім почали допомагати сусідам. З часом, коли українці нарешті отримали свободу слова, почало розвиватися громадянське суспільство. За її словами, деякі люди стали екологами, деякі доглядали за тваринами, а деякі стали антикорупційними активістами.

Зараз, за її словами, організації на кшталт "П'ятихатки-БАМ" зазвичай створюють досвідчені активісти, які відчувають своє покликання і "вже знають, як працювати з людьми". Культура волонтерства отримала величезний поштовх під час Революції гідності. Макарова, наприклад, жила у наметі на Майдані й розливала чай, щоб підтримати революціонерів на барикадах. Деякі з них приєдналися до добровольчих батальйонів, які відіграли вирішальну роль у захисті країни від сепаратистів і російських військ на сході, починаючи з 2014 року.

Андрій Курков, письменник, чиї проникливі есеї воєнного часу щойно вийшли друком під назвою "Щоденник вторгнення", пише, що історично в Україні існувала традиція толоки – "громадської роботи на загальне благо". Це означало, що сусіди чи односельці допомагали відбудувати твою хату, якщо вона згоріла, наприклад. Однак концепція "допомоги людям, яких ти не знаєш, є відносно новою для України", – пише він.

Висновок Куркова перегукується з іншим аргументом, який я почув від політолога Євгена Глібовицького. Він полягає в тому, що всі жахливі історичні події, які кинули свої довгі тіні на Україну, почали зникати лише з Помаранчевою революцією 2004-2005 років і, нарешті, з Революцією гідності 2014 року. Отже, хоча "Україна була задумана в 1991 році як незалежна держава... вона фактично народилася в 2014 році". Саме так можна зрозуміти появу волонтерського руху. Він складається з людей, які в минулому могли вважати себе, як кажуть українці, "маленькими людьми", які нічого не можуть змінити, оскільки їхнє життя контролюється "великими людьми", але тепер вони розуміють, що все дійсно змінилося.

"По суті", – сказав Глібовицький, – революція і російське вторгнення породили "самодостатнє суспільство, яке не потребує, щоб держава вказувала нам, куди йти та що робити".

У цьому сенсі Україна контрастує з європейськими країнами, де люди мають набагато вищі очікування від держави, що вона буде діяти та піклуватися про них, і з Росією. З української точки зору, сказав Глібовицький, в Росії просто не існує низової організації. Ви маєте бути кимось великим, або кимось зі зв'язками, або кимось, хто є частиною еліти, щоб мати значення в Росії. В Україні ж вже має значення той факт, що ти людина.

суспільство мобілізація волонтери війна люди

Знак гривні
Знак гривні