В Україні почалася нова ера протиповітряної оборони: IRIS-T вже прибув, на підході NASAMS, – Резніков

Союзники допомагають Україні захистити небо від російських атак, надаючи найсучасніші системи ППО. IRIS-T з Німеччини уже прибув в Україну, невдовзі очікується прибуття американсько-норвезьких NASAMS.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

"Нова ера протиповітряної оборони розпочалася в Україні. IRIS-T з Німеччини вже тут. На підході американські NASAMS. Це тільки початок. І нам потрібно більше. Немає сумнівів, що Росія є терористичною державою.

Існує моральний обов'язок захистити небо над Україною, щоб врятувати наших людей", – написав Резніков.

Комплекс IRIS-T SLM є найсучаснішою системою протиповітряної оборони німецького виробництва, інформує "Мілітарний". Його поки не має у  розпорядженні навіть німецьких збройних сил.

Він був розроблений німецькою оборонною компанією Diehl Defence.

Раніше повідомлялося, що до кінця року Україна має отримати дві новітні зенітно-ракетні системи IRIS-T.

Загалом Німеччина планує передати чотири такі системи Збройним силам України. Дві з них планували передати на початку 2023-го року.

iris-t-sl-image04-gigapixel-width-1334px2.jpg

Система ППО IRIS-T. Фото: Timm Ziegenthaler

IRIS-T – німецький зенітний ракетний комплекс (ЗРК) середнього радіуса дії. Система призначена для знищення крилатих та балістичних ракет, а також літаків, гелікоптерів та БПЛА.

Основа ЗРК – модифіковані авіаційні ракети IRIS-T класу «повітря-повітря». Існують модифікації середнього та малого радіуса. IRIS-T SLM дозволяє вражати повітряні цілі на відстані до 40 км, а у “коротшій” версії SLS – до 25.

Пускові установки можуть мати колісне (MAN 8×8) або гусеничне шасі (двосекційний всюдихід BvS10) та містять 4 направляючих або 8 контейнерів з ракетами для вертикального пуску.

Основним засобом виявлення повітряних об’єктів є РЛС CEAFAR GBMMR з активними фазованими антенними ґратами. Комплекс також може застосовуватися з німецьким радаром TRML-4D (Hensoldt), який виявляє повітряні цілі на відстані до 250 км.

ППО західна зброя захист неба сша німеччина

Знак гривні
Знак гривні