Російський ракетний терор. Наслідки удару по Києву

Генпрокуратура України розпочала розслідування за фактами масованого обстрілу цивільної інфраструктури Києва. (ч. 1, 2 ст. 438 КК України, порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством).

Наразі відомо про 5 загиблих та 51 постраждалого (за оновленими даними, загинуло 6 людей). Рятувальники працювали в шістьох місцях у столиці, і на правому, і на лівому берегах. ), з яких 42 госпіталізовані. Кількість загиблих та постраждалих уточнюється.

Внаслідок ракетних обстрілів пошкоджено будівлі вищого навчального закладу, житлові та офісні будинки у центрі Києва. Одна з ракет влучила у дитячий майданчик.

Наразі на місцях влучань працюють правоохоронці та рятувальники.

“Прильоти” зафіксували у чотирьох районах, повідомляє прес-служба Національної поліції України:

– Шевченківський район. Три влучання по району. Пошкоджено проїжджу частину. 6 автомобілів загорілися, ще 15 пошкоджено. За попередньою інформацією 5 осіб загинуло, 24 травмовано. Також два влучання в різні обʼєкті інфраструктури. Постраждали три особи.

Наслідки ракетного удару у центрі Києва, Шевченківський район. Фото: Національна поліція України.
Наслідки ракетного удару у центрі Києва, Шевченківський район. Фото: Національна поліція України.

– Святошинський район. Влучання в одноповерхову будівлю, травмовано три особи.

– Голосіївський район. Два влучання в різні критичні обʼєкти інфраструктури. Попередньо постраждала одна особа.

– Деснянський район. Влучання в обʼєкт критичної інфраструктури. Попередньо постраждала одна особа. Наслідки уточнюються.

Близько 13-ї години мер Києва Віталій Кличко заявив, що рух поїздів на всіх лініях столичного метрополітену наразі поновлено, а станції продовжують працювати як укриття. Проте закликав не їхати в місто без гострої потреби.

Солом'янська райадміністрація також повідомляє, що вибуховою хвилею пошкоджено вікна будівлі центрального вокзалу у Києві, проте вокзал працює, висадка та посадка на поїзди проводиться через західний та східний підземні переходи, які водночас виконують роль укриття.

Від обстрілів також постраждав консульський відділ Німеччини, повідомляє Bild. Колишній голова Фонду Бьолля в Києві Сергій Сумлінний оприлюднив фотографії наслідків обстрілів у Твіттері і написав канцлеру Олафу Шольцу та очільниці МЗС Анналені Бербок: “Може, ви хочете надіслати кілька танків “Леопард” і перевірити ситуацію на місці?”.

Міністр культури України Олександр Ткаченко повідомив про пошкодження будівель червоного корпусу університету Шевченка, філармонії, музеїв Ханенків та Шевченка. У Музеї Ханенків поки що оцінюють пошкодження, але колекція була убезпечена ще з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Будівля червоного корпусу КНУ ім. Шевченка. Фото: телеграм-канал Олександра Ткаченка
Будівля червоного корпусу КНУ ім. Шевченка. Фото: телеграм-канал Олександра Ткаченка

Тим часом кияни, скориставшись станціями метро як укриттями, співають пісень. В репертуарі: гімн України, "Червона калина", "Києве мій", "Червона рута" та інші.

Від обстрілів постраждала будівля Консультативної місії Європейського Союзу, розташована на Володимирському узвозі неподалік пішохідного мосту, біля якого вранці влучила ракета. Про це повідомили у КМЄС в коментарі "Європейській правді"

У трьох районах Київської області – також удари по критичній і цивільній інфраструктурі, – повідомив об 11.30 голова Київської ОВА Олексій Кулеба та попередив про перебої з електропостачанням та зв’язком.

Поліція Київщини задокоментувала наслідки обстрілів у регіоні: зруйновано 20 житлових будинків в Обухівському районі.
«В результаті атаки окупантів постраждала інфраструктура одного із сіл, були суттєво пошкоджені споруди, почалася пожежа. Є загиблі і постраждалі» - відзначив начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

Генпрокуратура повідомляє про 9 постраждалих цивільних осіб внаслідок влучання російських ракет в селах Обухівського та Вишгородського районів. Окрім пошкоджень житлових будинків, у Броварському районі горять об’єкти цивільної інфраструктури. Також ворог завдав ударів по об’єктах критичної інфраструктури регіону.

Над Обухівським районом Київської області збили російську ракету, вона впала в одному з полів. Про це повідомив глава поліції області Андрій Нєбитов
Над Обухівським районом Київської області збили російську ракету, вона впала в одному з полів. Про це повідомив глава поліції області Андрій Нєбитов

київ ракетний удар російсько-українська війна ракетні обстріли

Знак гривні
Знак гривні