Росія відповіла терором: масована ракетна атака по Україні (Оновлюється)

10 жовтня Росія вдалася до масованої терористичної атаки: по всій країні лунають сигнали повітряної тривоги, російські війська завдають ракетних ударів майже по всіх регіонах України. ТЕКСТИ стежать за ситуацією й максимально оперативно оновлюють інформацію.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що внаслідок ракетних ударів Росії є загиблі та поранені, та закликав українців лишатися в укриттях.

Про це він зазначив у Телеграмі.

"229-й день повномасштабної війни. 229-й день нас намагаються знищити та стерти з лиця землі. Загалом. Знищити наших людей, які сплять удома в Запоріжжі. Убити людей, які їдуть на роботу в Дніпрі та Києві. Повітряна тривога не затихає по всій Україні. Є влучання ракет. На жаль, є загиблі та поранені. Дуже прошу: не залишайте укриттів. Бережіть себе та своїх рідних. Тримаймося та будьмо сильними", – наголосив Зеленський.

Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний повідомив, що 10 жовтня за декілька годин російський агресор випустив по Україні 75 ракет, 41 збита ППО.

"Країна-терорист російська федерація завдає масованих ракетних та авіаційних ударів по території України, застосовує ударні БПЛА. Зранку агресором випущено вже 75 ракет. 41 з них знешкоджено нашою ППО. Збройні Сили роблять все можливе, щоб захистити співгромадян", – повідомив Залужний.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що спроба посіяти страх росіянам не вдасться, і їхні терористичні ракетні атаки викликають тільки лють і презирство.

"Кремль і російська банда! Своїми обстрілами ви викликаєте в нас тільки лють і презирство! Не страх, не бажання про щось домовлятися. Ви пробуджуєте в нас бажання нищити вас, терористів, де б ви не знаходилися - на вулицях і в бункерах, на морі і на суші.

Ви можете лякати тільки слухняне російське стадо. Вам нас НІКОЛИ не зломити. А державу-терориста не врятують ніякі ракети, це тільки збільшує нашу жагу до Перемоги і помсти!" – наголосив Данілов.

310962998_354712656812274_28561420966651181_n.jpg

СИТУАЦІЯ ПО РЕГІОНАХ

Київ і Київська область

Вранці 10 жовтня у центрі столиці пролунали щонайменше 2 вибухи, є загиблі та поранені. Рух метро червоною гілкою призупинили.

"Столиця під атаками російських терористів! Ракети вразили об‘єкти в центрі міста (в Шевченківському районі) та в Солом‘янському районі", – повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Пізніше він додав, що є влучання в об’єкти критичної інфраструктури.

780x585.jpg

Фото: Нацполіція

Як повідомляє Київська ОВА, за попередньою інформацією 5 осіб загинуло, 24 травмовано.

Оновлено о 15:40.

У ДСНС повідомляють, що загинуло 6 людей та отримали поранення 50. Рятувальники працювали в шістьох місцях у столиці, і на правому, і на лівому берегах.

Внаслідок обстрілу центра Києва ранком 10 жовтня було пошкоджено кілька об’єктів культурної спадщини. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Пошкоджені будівлі філармонії, музеїв Ханенків та Тараса Шевченка.

У Київській області працює ППО. Є інформація про збиті об’єкти.

Про це повідомляє Київська ОВА.

"Наголошую, що повітряна тривога все ще триває. Не ігноруйте це та перебувайте в укриттях. Не фотографуйте та не знімайте місця прильотів чи об'єкти інфраструктури, що зазнали пошкоджень. Від цього залежить життя людей. Тримаймося", - йдеться у повідомленні.

Миколаїв

Голова військової адміністрації Миколаївської області Віталій Кім повідомив, що вночі 10 жовтня росіяни запустили по Миколаєву 10 ракет с-300.

"Щодо нічних прильотів по Миколаєву: 10 штук ракет с-300. Попередньо без жертв".

Пізніше Кім розповів, що три ракети збили над Вознесенським районом Миколаївщини.

Очільник ОВА розповів, що 10 жовтня близько 01:00 по Миколаєву випущено 10 ракет С-300.

Зафіксовано влучання по території університету та складським приміщенням, пошкоджено житловий будинок та лінію електромережі.

Харків

У Харкові лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. Повітряна тривога триває.

Вінниччина

У небі над Вінницькою областю працюють сили ППО.

Про це повідомляє голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

"У Вінницькій області працює ППО! Залишайтесь в укриттях!" – йдеться у повідомленні.

Львівщина

Зафіксовано удари по об’єктах енергетичної інфраструктури Львівської області.

Про це повідомив у фейсбуці глава Львівської ОВА Максим Козицький.

"Офіційно: зафіксували удари по об‘єктах енергетичної інфраструктури Львівської області. Більше інформації згодом. Жителі Львівщини, залишайтесь в укриттях, є загроза нових ракетних ударів. Не поширюйте жодних фото, відео та припущень, не допомагайте ворогу.

96d6191-tryvoga.jpg

Карта повітряних тривог зранку 10 жовтня

Полтавщина

На Полтавщині лунають вибухи.

Про це повідомив голова ОВА Дмитро Лунін. "У Кременчуцькому районі було чути вибухи. Деталі згодом! Перебувайте в укриттях!" – розповів він.

За словами голови ОВА, наразі у Полтавській області зафіксовані перебої з електро та водопостачанням.

Кропивницький

Над Кропивницьким районом Кіровоградщини прогриміли вибухи.

Про це повідомив у телеграм-каналі глава Кіровоградської ОВА Андрій Райкович

Дніпропетровська область

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко повідомляє про ракетні удари.

"Масована ракетна атака на область.Є загиблі та поранені. На місцях ударів працюють усі служби. Не виходьте з укриттів. Залишається загроза ракетних ударів", – йдеться у повідомленні.

У Кривому Розі працює ППО. "Кривий Ріг. Працює ППО. Є збиті ракети. Всім перебувати в укриттях до кінця повітряної тривоги!", – повідомив у телеграм-каналі керівник військово-цивільної адміністрації міста Олександр Вілкул.

Як повідомляє Офіс генпрокурора, внаслідок ворожого обстрілу Дніпра та області відомо про 4 загиблих та понад 16 постраждалих. Кількість загиблих та постраждалих уточнюється.

Пошкоджено об’єкти цивільної та критичної інфраструктури, багатоповерхівки, громадський транспорт, автівки містян.

311133532_475205301308975_2153023245317204182_n.jpg

Тернопільщина

На Тернопільщині спрацювала ППО.

"Друзі, працює ППО. Залишайтесь в укриттях до відбою повітряної тривоги", – написав начальник Тернопільської ОВА Володимир Труш.

Хмельниччина

"У Хмельницькій області було чути вибухи. Працює ППО", – написав голова Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій.

Житомирщина

На Житомирщині теж чути вибухи, повідомляє Житомир 24. "В Житомирі звуки вибухів! Не виходьте з укриттів!" – йдеться в повідомленні.

"Ворог завдав удар по енергетичній інфраструктурі Житомирщини. Частину споживачів вже переведено на резервні джерела живлення. Роботи з ліквідації наслідків тривають", –  повідомив голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

Сумщина

"Сумщина. Вибух. Конотоп. Не пишемо місця прильотів", – повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

Одещина

На Одещині зранку 10 жовтня ППО збила три російські ракети та 5 дронів-камікадзе. "В Одеській області силами протиповітряної оборони збито три ракети та п’ять дронів-камікадзе. Небезпека з повітря все ще зберігається, триває бойова робота", – повідомив глава Одеської ОВА Максим Марченко.

Івано-Франківськ

Через російські ракетні атаки 10 жовтня в Івано-Франківську зупинили рух транспорту.

Як повідомляє УП, про це розповів мер Івано-Франківська Руслан Марцінків у відеозверненні

"Прохання бути максимально в укриттях. Ми весь транспорт зупинили і ви тепер розумієте чому. По Україні завдаються масові удари. Ворог випускає велику кількість ракет, працює протиповітряна оборона. Але потрібно розуміти, що кількість ракет надзвичайно велика. Прохання максимально відреагувати", – написав він.

В Івано-Франківській області зафіксовано удари по об’єктах критичної інфраструктури. Про це повідомила голова обласної державної адміністрації Світлана Онищук. "Офіційно: удари зафіксували по об'єктах критичної інфраструктури в області. Більше інформації згодом", – написала вона.

масована атака росія терорист ракетні обстріли

Знак гривні
Знак гривні