"Нам неймовірно пощастило із Залужним". Керівник "Повернись живим" розповів, як ЗСУ готувалися до повномасштабної війни

Держава не готувалася до "великої війни" належним чином, водночас Збройні сили України впродовж п'яти місяців до повномасштабного вторгнення Росії намагалися максимально підготуватися у тих рамках, в яких вони перебували.

Про це в інтерв'ю УП розповів керівник фонду "Повернись живим", колишній морпіх і учасник війни на Донбасі Тарас Чмут.

"Чи готувалися Збройні сили? Останні п'ять місяців максимально можливо у тих рамках, в яких вони знаходилися – часових, політичних, бюджетних, економічних, геополітичних, кадрових, бюрократичних і так далі. У грудні, січні, лютому запустилося багато хороших процесів щодо трансформації армії.

Якби на нас не напали 24 лютого, а умовно, у серпні – ми б дуже трансформували сектор безпеки й оборони. Конкретно в контексті закупівель, у контексті Сил територіальної оборони, можливо, в оргструктурі Збройних сил. Тобто ми були б значно боєздатніші", – розповів Чмут.

За його словами, протягом цього часу він тісно взаємодіяв з головнокомандувачем ЗСУ генералом Валерієм Залужним.

"Ми займалися створенням, обліком, задумом Сил територіальної оборони. Ми допомагали розгорнути командування. Створювали інформаційну лінію, писали деякі їхні документи. Писали доктрину, яку затверджував президент. Це великий шмат роботи.

Ми були доволі сильно інтегровані. Ми входили в експертні групи по напрямах, їздили по підприємствах, проводили аудит дослідно-конструкторських робіт, перевіряли, які з них перспективні для України, які мертві, як обмежені кошти розподілити по правильних комірках, щоб у них був результат", – наголосив керівник "Повернись живим".

Тарас Чмут розповів, що знає Валерія Залужного з 2016 року, з часів, коли він ще був полковником.

"Він на своєму місці. Це людина, яка має абсолютну довіру в армії. Я не знаю кращого офіцера в наших Збройних силах, який міг би бути на цій посаді 24 лютого. Нам неймовірно пощастило", – резюмував Чмут.

210d0c4-povekrnys-zhyvym-zaluzhnyj-analityka-pro-teroboronu.jpg

Тарас Чмут (перший зліва) під час наради з Валерієм Залужним. Фото: "Повернись живим"

З початку повномасштабної війни у "Повернись живим" зібрали вже понад 4 мільярдів гривень пожертв. За словами Чмута, на майбутнє у фонду уже є визначені напрями роботи, в межах яких будуть конкретні цільові проєкти.

"Зокрема, розвиток аеророзвідки – це напрям, у межах якого ми сьогодні купуємо [дрони] Mavic, завтра купуємо "Лелеки", післязавтра купуємо "Байрактари", ще щось, наприклад, F-16. Кожен проєкт буде окремо комунікуватися, окремо збиратися. Ми б хотіли до такої моделі перейти", – пояснив Чмут.

За його словами, з огляду на падіння економіки України в умовах війни, фонд отримує дедалі менше коштів від українців, але восени планує відкрити офіс для зборів пожертв у США. Він каже, що в американців є бажання жертвувати на потреби ЗСУ, але є нерозуміння і побоювання, як робити це так, щоб кошти доходили до кінцевого користувача і щоб це робилося ефективно.

"Там [у США] інші підходи до волонтерства, до благодійності як такої, до її розуміння. Наприклад, у них благодійні пожертви можуть зараховуватися за податки. Для них податки – це не так, як у нас. Вони їх платять, рахують, розуміють, що куди йде. Для них можливість за рахунок податків задонатити кілька десятків тисяч доларів – це важлива історія.

Вони люблять фізичні заходи. Наприклад, під час якогось світського вечора збирають "X" мільйонів доларів на щось. У нас звикли написати слізний допис у Facebook і зібрати ті самі гроші. У них більше працюють якісь неінтернетні історії. Це одна з великих різниць.

Але це ринок, в який треба заглиблюватися. Це величезна ніша, це величезні можливості для України", – розповів Тарас Чмут.

волонтери повернись живим зсу сша залужний

Знак гривні
Знак гривні