Вайбер чати антивакцинаторського руху (знову) поширюють дезінформацію

З початком війни чати антивакцинаторів “очистились” від російської дези та навіть запровадили адміністрування контенту (швидко видаляючи проросійський). Проте зараз вони поступово повертаються до російських тез та наративів.

І хоч там все ще багато проукраїнських та патріотичних публікацій, а за прямі російські тези в більшості спільнот банять, не все так райдужно.

Ми звернули увагу на 5 основних тем, які в умовах війни стають не просто антинауковою конспірологічною маячнею, а зручним інструментом в руках російських дезінформаторів.

1. «Геном обезьяны в факцинах от Ковидла и “оспа обезьян“. Совпадение?»

Загалом саме нові кейси та міжнародна стурбованість щодо мавпячої віспи вдихнула нове життя в чати антивакцинаторського руху. Його прихильники знову розмірковують, що це все сплановано, звинувачують в усіх гріхах Білла Гейтса та звертають увагу на підпорядкованість національних МОЗів непідконтрольному ВООЗ.

2. У всьому винні глобалісти, масони та Джордж Сорос 

Там, де на повному серйозі розмірковують про штучність всіх епідемій та всесвітню змову фармацевтів під егідою ВООЗ, дуже легко приживаються тези про зовнішнє управління (в тому числі Україною) та всемогутнього Джорджа Сороса. 

Чи варто нагадувати, що теза про зовнішнє управління – один з улюблених аргументів Росії? 

Саме тому слідом за тезами про Сороса ширяться відео на кшталт «Чи можливо змінити кривавий сценарій, який планують Україні Світові ляльководи?».

Український прапор біля імені користувачки, яка це відео поширила, на жаль, не робить цей контент менш проросійським. Адже це саме Росія намагається перекласти відповідальність за розпочату війну на абстрактний Захід чи світові залаштунки.

За схожою логікою вже не Росія краде українське зерно з окупованих територій, а Німеччина.

А США роблять все задля створення штучного всесвітнього голоду.

3. Хвиля проросійського антисемітизму триває

Антисемітизм стає новим способом донести тезу про братські народи. Та знову відволікти від того, що це Росія розпочала війну та прагне знищити українців. А ніяк не таємний іудейський уряд.

4. Суцільна зрада. На війні наживаються не тільки євреї, але й українці

Розпалювання внутрішніх проблем – ще один дієвий спосіб відволікти від їхньої першопричини.

Зеленський продає українські землі полякам, Польща планує анексувати західні області, дефіцит пального створений штучно, військовий стан продовжили задля підвищення податків та «введення в боргову яму українців», тотальна корупція пронизує всю українську владу – ось неповний перелік зради, що шириться чатами. До речі, дуже вигідної для Росії зради.

5. Все погано в ЗСУ

Там, де погана й корумпована влада, там же проблеми в ЗСУ. Якщо вірити всій тій зраді, що шириться чатами, важко зрозуміти, як Україна так довго дає відсіч російським військам.

Найпопулярніший прийом – це прохання поширити, що чийсь чоловік / брат / кум / знайомий далекого родича особисто розповів, що голодний / побитий командиром / без досвіду на передовій / без зарплати сидить в СІЗО. Емоційно та з особистими образами по відношенню до тих, хто намагається ці тези заперечити.

Остап Стахів, Права людини (включаючи їхні регіональні чати Одеси, Чернігова, Полтави, Рівного, Тернополя, Києва), Побочки від вакцин, Вірусоманія Україна, Правда&Прививках, Свідоме суспільство, Вільний вибір вакцинація, Скажи ні вакцинації, Побічки після covid-вакцин, Сергій Гула - Ні брехні, Вакцина Хʼарагма, ГО “Народный контроль”

дезінформація вайбер антивакцинатори

Знак гривні
Знак гривні