Благодійні внески на PayPal: що варто врахувати ГО та волонтерам

17 березня в Україні повноцінно запрацював PayPal, до 30 червня послуги для українських користувачів сервісу надаються без комісії.

Наталія Повтарь, юристка Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) розпитала у Євгена Шульги, директора з розвитку CASE Україна, про можливості PayPal для українських волонтерських організацій та фондів.

- Чому PayPal в Україні – це круто?

- Це певне розширення економічної свободи за межами України, яка у нас набагато більша, ніж за кордоном. Наприклад, питання переказу з картки на картку, оплата з телефону на телефон у нас набагато доступніші. Були складнощі з переказом коштів з-за кордону в Україні й навпаки. PayPal значно спрощує ці операції. Цей платіжний сервіс наразі доступний у понад 200 країнах світу (26 млн користувачів) та підтримує понад 25 валют.

- Які можливості системи, чому сервіс наскільки популярний у світі?

- PayPal був першим, хто зняв недовіру між покупцем і продавцем: зробив безпечну систему, в межах якої покупець довіряє дані своєї кредитної картки продавцю, а продавець впевнений у тому, що платіж надійде на його рахунок, і ця система є найпростішим поясненням успіху. До того ж це зручно.
Адреса гаманця PayPal у людини – це просто адреса її електронної пошти. Можна мати навіть кілька електронних адрес і кілька гаманців. Можна прив'язати кредитну картку, виводити на неї гроші.

- Як неприбуткові організації за кордоном використовують можливості PayPal? Це можливість встановити кнопку для донату через PayPal чи є й інші варіанти?

- PayPal – не головний, але зручний засіб збирання благодійних внесків за кордоном. Наприклад, спрощує надходження невеликих благодійних внесків, в тому числі від краудфандингу. Крім того, виводити гроші за допомогою PayPal можна з більшості краудфандингових платформ, з Patreon, наприклад, який зараз дуже популярний. Власне, якщо людина регулярно підтримувати якусь благодійну організацію, то можна зареєструватися на Patreon і кошти будуть регулярно перераховуватися автоматично. А для невеликих одноразових внесків є PayPal. Пожертви, скажімо, на тисячу доларів уже, можливо, є сенс робити (за кордоном) за допомогою або прямих переказів, або чеків.

- Чи можуть українські неприбуткові громадські організації та благодійні організації створювати неприбуткові акаунти в PayPal?

- Ні, такої можливості зараз немає. Поки що PayPal працює лише для фізичних осіб. Тому пожертви можна отримувати лише через акаунт фізособи.
Але за законом така особа мусить заплатити 19,5%: 18% ПДФО, та військовий збір, 1,5%, тобто, близько 20% податків. По-друге, питання довіри: людина, що приймає кошти на свій акаунт, може привласнити кошти, що призначалися громадській організації.
Ймовірно, можливість відкривати рахунки для громадських організацій насамперед, для благодійних фондів, з’явиться з часом. Як і можливість рахунків для юридичних осіб.

- Як організації налагодити процес краудфандингу через іноземні платформи?

- Поки що найбільша перешкода у роботі з PayPal – згадане 19,5% податків для фізичних осіб. Якщо ж говорити про виведення грошей з Patreon на PayPal, то комісія незначна, близько одного відсотка. PayPal поки не запровадив власні комісії, але пільговий період триває лише до кінця червня. Можливо, це будуть кілька відсотків, що буде відчутно для ГО.
Але все-таки доступність цього способу оплати й доступ до благодійників за кордоном перекриє транзакційні витрати.

- Як фізичній особі, що отримала кошти на свій рахунок PayPal, правильно перенаправити їх на рахунок громадської організації?

- Варто проконсультуватися щодо цього з фінансовим директором громадської організації, отримати пояснення, з яким формулюванням потрібно завести гроші на рахунок, обговорити суму. Переведення доларів у гривні може бути не за курсом НБУ, а за курсом, встановленим у певному банку. Очевидно, бухгалтеру було б непогано передати також платіжне доручення, яким долари переводились в гривні, з вказаним курсом обміну. У цьому дорученні варто вказати, що ця сума є благодійним внеском на статутну діяльність. Це важливо для звітності, щоб донори також розуміли, скільки саме коштів і чому перераховано в результаті на рахунок організації.


- Які питання можуть виникнути у регуляторних органів до ГО, що користуються інструментами PayPal для отримання коштів з-за кордону в іноземній валюті, і як це врахувати?

- Питання валюти можна винести за дужки, в Україні зараз немає такого регулювання валютного ринку і надходжень валюти, як десять років тому. Наприклад, набагато вільніше можна отримувати перекази з-за кордону, не потрібно їх підтверджувати купою паперів. Залишається питання оподаткування. Особа, що отримала гроші, має заплатити податки – 19,5% надходжень.

- Які ще способи отримання внесків з-за кордону ви могли б порадити українським ГО?

- Є кредитні картки, є платіжні шлюзи LiqPay, WayForPay, інші платіжні засоби, хоча й не такі зручні та відомі іноземцям, як PayPal.

Цей матеріал підготований в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).

волонтери ісар PayPal податки громадські організації

Знак гривні
Знак гривні