1,5 млн тонн щороку кияни викидають! Вимагайте сортування. Фахівець про наш проєкт із відстеження маршруту пластику

Хочу як спеціаліст прокоментувати вчорашній репортаж Texty.org.ua та Hromadske.ua про те як "Великі компанії обманюють на сортуванні сміття":

Великі компанії збирають пластикові відходи, а чи справді їх переробляють? Наш сміттєвий експеримент

Про це пише засновник й голова компанії з повноцінної переробки сміття Артем Миргородський:

Спершу варто подякувати Павлу Калашнику і команді за те, що приділили увагу і спробували провести розслідування, чи справді на переробку їдуть відсортовані відходи. Добре, що великі компанії вкотре відчули, що будь-які заявлені наміри варто виконувати.

Для того, щоб у вас не склалося враження, що все аж так погано – мої коментарі:

  1. Великі мережі супермаркетів дійсно поки що навчилися сортувати частково всередині. Причому тільки те, на чому вони можуть заробити. Нам невідомо про практику відокремлення органічних відходів українськими супермаркетами. Окрім "Макдональдз", з указаних у репортажі компаній.
  2. Відсортувати на фасаді (тобто те, що принесли/викинули гості) набагато складніше. Просвітницька робота серед споживачів не проводиться, тому потік неякісний. Обсяг мізерний. Тому, як показав цей експеримент, досортовувати іноді "не вдається". Щоб досортувати якісно, знову ж таки, мережа має додатково заплатити.
  3. Для чистоти експерименту варто було використати картон. Ймовірність потрапити у хвостову фракцію у картону найменша. Білий пет, на жаль, часто потрапляє у хвіст через низьку якість ручного сортування. Він дешевший за прозорий, не всюди його приймають, і тому часом сприймається як сміття. Втім, gps показав, що зупинки на сортувальному центрі не було, а вміст потрапив прямо на полігон, що дуже погано.
  4. Кажуть, що і на 5-му полігоні є якесь сортування. Не бачив особисто, не перевіряв. Втім, є ймовірність, що найбільш цінну сировину там можуть досортувати.
  5. Компанія Обухівміськвторресурси є найбільшим гравцем в індустрії збирання вторсировини в Київській області. Щодня можна бачити десятки машин, які везуть по Обухівській трасі вторсировину з Києва. Цей фейл однозначно не лишиться непоміченим у компанії. Про наполегливість її власника ходять легенди.
  6. Дуже приємно, що КП "Київкомунсервіс" якісно виконує свою роботу. Ми будемо рекомендувати нашим клієнтам та гостям наших клієнтів активніше користуватися контейнерами роздільного збору, понад 1000 яких вже встановлено в столиці, є інтерактивна мапа на сайті.
  7. Окремо хочу згадати компанію "Еко-Сток". Її власник взагалі піонер галузі, який за 20 років вибудував чи не єдину таку локацію в центрі 4-мільйонного міста, де можна відсортувати відходи різної якості. Це і наш партнер, якому ми дуже вдячні за співпрацю.

А от кому ми не можемо подякувати, так це нашій владі.

Жодної підтримки галузі вона не надала – як на міському, так і центральному рівні. Оператори виживають виключно своїм коштом, самі торують нелегкий шлях зміни культури.

При цьому, конкурувати доводиться з тими, хто за безцінь вивозить цінний ресурс на захоронення.

Лише вдуматися – 1,5 млн тонн щороку кияни викидають, з яких лише 5–7% вдається повернути в економіку.

Сортуйте, друзі! І вимагайте від супермаркетів, ресторанів та інших закладів такої самої поведінки.

Дякуйте тим, хто вже робить перші кроки. Всі помиляються, але знецінювати розпочате не варто.

Культура вже покращується, і за 5–10 років Україна кардинально зміниться.

київ сільпо пластик новус екологія метро розслідування

Знак гривні
Знак гривні