США скликають Радбез ООН через російське брязкання зброєю біля України

Сполучені Штати скликають засідання Ради Безпеки ООН щодо "загрозливої поведінки Росії" та "нарощування російських військ на кордонах України та в Білорусі".

Про це свідчить заява постійного представника США при ООН Лінди Томас-Грінфілд, – пише УП.

Як відомо, сама агресорка Росія має право вето в Радбезі ООН, тому крок є радше демонстративним. На думку редакції, можна також очікувати на голос "утримався" від Китаю.

"… після тижнів тісних консультацій з Україною та партнерами в Раді Безпеки Сполучені Штати скликали відкрите засідання Ради Безпеки, щоб обговорити питання, надзвичайно важливе для міжнародного миру та безпеки: загрозлива поведінка Росії проти України та нарощування російських військ на кордонах України та в Білорусі".

"Члени Ради Безпеки повинні чітко вивчити факти та розглянути те, що поставлено на карту для України, Росії, Європи, а також щодо основних зобов'язань і принципів міжнародного порядку у разі подальшого вторгнення Росії в Україну".

Проведення цього засідання заплановане на понеділок, 31 січня.

У заяві Томас-Грінфілд ідеться також про те, що "Рада Безпеки ООН є вирішальним місцем для дипломатії", саме тому тривають дипломатичні зусилля "для деескалації напруженості перед обличчям цієї серйозної загрози європейському та глобальному миру та безпеці".

"Це не момент, щоб чекати й споглядати.

Зараз потрібна повна увага Ради, і ми з нетерпінням чекаємо прямого та цілеспрямованого обговорення в понеділок", – зазначається в документі.

Як працює Радбез ООН

Кожен член Ради має один голос. Для ухвалення рішень з питань діяльності ООН потрібно дев'ять голосів, включно з голосами всіх п'яти постійних членів Ради Безпеки – а це США, Росія, Китай, Британія та Франція.

Є так зване правило одностайності "великих" держав, або право вето кожного з названих вище.

Усі п'ять постійних членів вдавалися в різні часи до права вето. Якщо постійний член не підтримує рішення, але не хоче блокувати його ухвалення, він не голосує проти, а утримується при голосуванні. Зазвичай рішення РБ ООН оформляються у вигляді резолюцій.

росія україна ескалація сша оон

Знак гривні
Знак гривні