Війна в Україні може призвести до кризи на світовому продовольчому ринку

Україна має непропорційно великий вплив на продовольчі ціни у світі. Ми дуже багато експортуємо зерна. У випадку нового вторгнення Росії, може бути порушена посівна кампанія 2022 року, відповідно це спричинить дефіцит зерна і суттєве підвищення цін на харчі у світі, що й так дуже сильно зросли останнім часом.

Світові ціни на харчові продукти вже перебувають на майже історичних максимумах, що загрожує глобальній політичній стабільності. Війна в Україні може значно погіршити цю ситуацію. По-перше, глобальний Індекс цін на харчові продукти FAO балансує на тривожно високих рівнях (за 2021 рік відбулося зростання на 23%). Основними причинами є: «висока вартість ресурсів, тягла глобальна пандемія та все більш невизначені кліматичні умови».

Наприклад, за цей рік у світі зернові у середньому подорожчали на 27%, рослинна олія – на 65%,, молочні продукти на 17%, м'ясо – на 12%, цукор – на 30%.

Високі світові ціни на продовольство історично пов’язані з хвилями заворушень (див. графік) через взаємодію продовольчих бунтів та вже наявної соціальної напруги. У 2021 році заворушення, пов’язані з продовольством, виникли в Південній Африці, Колумбії, Нігерії, Судані, Бразилії та багатьох інших країнах. FAO не очікує, що ситуація покращиться у 2021 році, однак, оскільки зараз може статися нове вторгнення Росії в Україну, ця ситуація може значно погіршитися.

food.jpeg

Це пов’язано з величезним впливом, який Україна має на світові ринки зерна. Хоча багато країн вирощують більше продовольства, ніж Україна, вона є одним із провідних експортерів зерна, а отже, має більший вплив на світові ринки. Дослідження показують, що зменшення експорту з України можуть спровокувати ринкові шоки.

Якщо активний конфлікт триватиме до початку вегетаційного періоду у квітні, це суттєво вплине на експорт і значно підвищить світові ціни (ще на десятки відсотків, щонайменше). Навіть якщо конфлікт закінчиться, руйнування інфраструктури, безсумнівно, знизить врожайність.

Беручи до уваги вищезазначене, світ має бути готовим до значних наслідків другого порядку від цієї імовірної війни та вжити заходів для стабілізації світових цін на продовольство. Якщо цього не буде зроблено, крім хвилі біженців на кордоні з ЄС, "у світі, що розвивається" значно зросте нестабільність.

україна продовольство економіка

Знак гривні
Знак гривні