У страху очі великі: причини відмови вакцинуватися від COVID-19 пронизані хибними переконаннями та викривленими фактами

Із 1 вересня по 1 грудня 2021 року частка населення України, яка була повністю або частково вакцинована від COVID-19, зросла з 13% до 31%. Проте більшість досі залишається невакцинованими.

За допомогою платформи для моніторингу ЗМІ та соціальних медіа SemanticForce ми повторили літнє дослідження причин відмови вакцинуватися, які висловлювали користувачі українського сегмента мережі. Цього разу періодом дослідження було 1 вересня — 30 листопада 2021 року. І кількість проаналізованих повідомлень зросла в півтора раза — до вибірки увійшло 948 повідомлень.

Для максимальної порівнюваності результатів ми слідували тій самій методології, що використовували в попередньому дослідженні. Так, ми виділяли причини відмов вакцинуватися та визначали автентичність авторів повідомлень.

Наголосимо, що ми слідували жорсткому підходу до визначення автентичності, тобто, якщо поведінка автора не нагадувала поведінку реального пересічного користувача, таких авторів ми зараховували до потенційно неавтентичних. Зазначимо, що це є й обмеженням нашого підходу, оскільки не на всіх платформах доступні дані про користувача, за якими можна було б побачити, що автор повідомлення — ймовірно реальна людина. Ще одне обмеження — до вибірки входять лише ті пояснення відмови, які містять ключові слова, а це різні варіації “не буду вакцинуватися” українською та російською мовами.

Потенційно неавтентичних — майже половина

Що у попередньому дослідженні, що у нинішньому структура авторів повідомлень плюс-мінус однакова: 54% потенційно неавтентичних та 46% потенційно автентичних — у попередньому й 47% потенційно неавтентичних та 53% потенційно автентичних — у нинішньому.

Причини незмінні, змінився лише контекст

Як і раніше, автори часто не називають причину відмови від щеплення проти COVID-19. З усіх 948 повідомлень не вказано причини в 419, тобто в близько 44% повідомлень. Повідомлень із чітко артикульованими причинами — 530. У них автори могли називати низку факторів, які відштовхують від вакцинації.

Більшість антивакцинаторів просто не називають причину
Більшість антивакцинаторів просто не називають причину

Як серед повідомлень потенційно неавтентичних, так і серед повідомлень потенційно автентичних авторів основними названими причинами відмови від щеплення є побічні ефекти (близько 20% в обох групах), неперевіреність вакцин (12% та 15% відповідно) та наявність імунітету до коронавірусу (8% та 5% відповідно). Частка інших причин у структурі відмов обох груп користувачів — менш як 5%. Подібність структури причин може означати, що керівники ботоферм розуміють суспільні настрої та посилюють перестороги реальних людей.

Контексти обговорення вакцинальної теми восени резонували з діями уряду, які той спрямовував на боротьбу з пандемією шляхом вакцинації:

Паралельно з регулярними та вже звичними новинами про коронавірус підживлювали дискусію початок масової вакцинації дітей, старших за 12 років (листопад); великий мітинг антивакцинаторів у Києві (3 листопада). Саме названі дати відповідають за піки на динаміці.

1-kryva.png

У розрізі повідомлень потенційно неавтентичних акаунтів ми не побачили сплесків активності, які б підживлювали обговорення саме цих тем. Їхнє обговорення відбувалося спорадично і не було чітко прив’язаним до дати.

2-kryva.jpg

Наприклад, нові правила перевезень між областями потенційно неавтентичні автори почали обговорювати з 11 жовтня, коли їх затвердив Кабмін. Цю ініціативу уряду оцінювали як примус до вакцинації, ігноруючи іншу опцію для переміщення між регіонами — негативний результат тесту. Інші ж взагалі писали, що транспорт не використовують, бо ходять пішки.

Про вакцинацію для продовження роботи обидві групи авторів почали говорити задовго до 8 листопада (крайнього терміну надання підтвердження). Ба більше, потенційно автентичні автори були стурбовані “примусом” до вакцинації навіть до затвердження МОЗ переліку професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим. Вони скаржилися на тиск з боку роботодавців та просили порад.

Обидві групи авторів 1000 грн єПідтримки коментували уже після оголошення програми — хвиля, яку охоплює наш масив, була короткою (16–18 листопада). В емоційному плані повідомлення обох груп авторів радше були агресивними. Автори наголошують, що влада порушує права людей, захищені Конституцією, та не дає права вибору. Завзяті противники вакцинації сприймають як знущання 1000 грн, які передбачені програмою єПідтримка. Це, безперечно, не ті гроші, на які вони б погодилися на імунізацію. Ба більше, дехто нізащо на неї не погодиться. Звернемо увагу, що дані нашого дослідження не дозволяють подивитися на групу, яку, можливо, переконала ця програма.

Далі розберемо особливості повідомлень потенційно реальних людей.

Побічні ефекти та неперевіреність вакцин

Понад третина повідомлень потенційно реальних людей апелює до побічних ефектів та неперевіреності вакцин. Саме ця комбінація пояснень відмови є найчастішою. Тоді вакцини називають “гидотою”, “шмурдяком”, “дрянью”, “жижою”, “гадостю”, “хренью”, “секретною сумішшю”, “кисілем”, “коктейлем”, “хімією”, “бурдою”, “варевом”, “фігнею” та іншими визначеннями.

Мало авторів називають конкретні побічні ефекти, які їх відштовхують. Вони лише впевнені, що ці побічні ефекти становлять безпосередню загрозу їхньому життю. Тому пережити COVID-19 та його наслідки вважають менш небезпечним, ніж вакцинацію та її побічні ефекти. Хоча це цілковито хибна думка.

Автори коректно зауважують, що клінічні випробування вакцин ще тривають. Спираючись на це, вони вважають, що краще дочекатися остаточного схвалення вакцин. Водночас автори нехтують тим, що перед отриманням дозволу на екстрене використання вакцини проти COVID-19 довели свою безпеку та ефективність. Застосовувати вакцини, клінічні випробування яких ще тривають, вирішили, щоб відповісти на нагальну потребу захистити людей від пандемії коронавірусу, яка продовжує залишатися надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я.

Деякі автори фаталістичні у своїх висловлюваннях. Вони передають ідею, що якщо людина має померти (бо так передбачено долею чи Богом), вакцина не врятує від смерті. Однак така аргументація нелогічна, оскільки, якщо людина має померти, це станеться з вакцинацією або без неї.

Обов'язкова вакцинація для представників низки професійних груп викликає в одних гнів, в інших — безпорадність. Автори вказують, що начальство тиснуло на них і погрожувало звільненням. І це спонукало або непокоїтися щодо безробіття та про подальшої фінансової ситуації, або купувати COVID-сертифікати.

У зв’язку із запровадженням на початку листопада масової добровільної вакцинації дітей (12+), матері, які сприймають щеплення як небезпеку, агресивно застерігають проти введення обов’язкової вакцинації для дітей. Фраза «Я вільна людина», яка притаманна руху проти вакцинації, часто зустрічається в цей період.

Автори неодноразово наголошують, що інгредієнти вакцин невідомі. Однак це абсолютна неправда. І спекуляції, ймовірно, пов’язані з недовірою до уряду. До речі, у контексті наративу щодо інгредієнтів ми помітили широко поширений фейк про начебто наявність клітин ембріонів і шимпанзе у вакцинах. Є також думка, що до складу вакцини входить сам вірус, а автори начебто не хочуть заразитися. Це також широко поширений фейк: живої ослабленої вакцини проти COVID-19 не використовують.

“Слава богу, люди зробили висновки. Були смерті, були захворювання після вакцини на Ковід, були різного виду ускладнення. Я особисто знаю багато різних випадків і люди бояться тепер колотись вдруге. Ми з чоловіком перехворіли дома і ні в якому разі не будемо колоти собі цю жижу. Нехай вони собі її колють в усі частини тіла, щоб непропала вакцина. Навіщо закупили ще 3 млн ? Цікаво, як вони будуть далі примушувати? Ой дограються, що народ дасть відсіч”.

“херомантия сейчас везде, дома, такси, метро и т.д., но она у каждого своя, если я НЕ ХОЧУ колоть себе дрянь, я не буду! и писать что мы антивакцинаторы,это глупо! кто хочет, колите - это Ваше право”.

“потому что это не вакцина блять, а хрень у которой состав не известен, я к примеру не хочу колоть в вену себе не пойми что”.

“Збільшуйте собі ймовірність вмерти від інсультних, сердечних хворіб, тробмів якщо вам так подобається, а я не хочу колоти собі експерементальну секретну суміш. Нехай її перевірять на вміст сотні вчених і покажуть що там нічого зайвого, а ще краще я почекаю 10 років і подивлюсь що буде з експерементальними...”

“Не вакцинуюсь, тому що не вірю, що після вакцини я не помру, або не захворію на іншу хворобу! Випадків таких знаю багато! Я не піддослідна мишка , я вільна людина і ніхто не має права розпоряджатися моїм тілом і життям!”

“Ні, я не буду колоти собі експериментальний шмурдяк, але хто хоче вакцинуватись то нехай! І чому такий примус?”

“Я не вакцинуюсь бо чекаю повного циклу випробування вакцин . Зараз же всі вакцини - шмурдяк з невідомими наслідками”.

“А чому лікарі мають собі колоти те в що не вірять??? Чому я маю вакцинуватися якщо я знаю людей які вакцинувалися і лежали зі мною в лікарні. Якщо я не довіряю цій вакцині то я не буду вакцинуватися. Чому на мені мають випробовувати цю вакцину я що щур чи морска свинка? Хоча навіть тих тварин жаль”.

Перехворіли та "вже мають антитіла"

У 7% повідомлень потенційно реальних людей вказано, що автори не вакцинуються, бо вже перехворіли та захищені антитілами, які організм виробив після хвороби. Утім, немає доказів того, що певний рівень антитіл є захистом від COVID-19. Це неодноразово наголошували представники як іноземних, так і українських органів сфери охорони здоров’я. Тому тестування на антитіла не слід використовувати, щоб вирішити, чи потрібно вакцинуватися — такий підхід лише дає ілюзію захисту.

“Вадим, разберись. Я тоже, после того как переболела, не вакцинируюсь. Какое то время. ПА ТА МУ ЧТО после болезни и так много антител выработал организм. А вакцина что делает??? Антитела возраждает. А если переболел - вакцинация бесполезна. (на какой то период времени)”.

“Людмила Безусова-Попович Пані, люди вмирають від ускладнень, а не від вірусу. І я не хочу колоти цю вакцину, тим більше я вже перехворіла, і у мене є імунітет. А то що ці пугалки нам уже третій рік пишуть, я це читала. Кожного дня вмирають люди.Так що мені ваша стаття якось боком”.

“Не вакцинуюсь, не бачу сенсу. Маю природній імунітет, бо вже перехворів. Краще ще раз перехворію, ніж буду піддослідним кроликом)

Громадським транспортом не користуюсь, в кафе є доставка. За спортзал тільки обідно, але маю міні спортзал вдома. На час червоної зони його буде більш ніж достатньо”.

“Не вакцинований, перехворів недавно, в Понеділок іду здавати тест на антитіла.

Якщо вони є, то не планую вакцинуватися.”

“В смысле? Я и по улице должна с сертификатом ходить? Я не собираюсь вакцинироваться, я переболела. Что за херня?”

“Смотря какие антитела? У меня 4000 и я не прививаюсь пока, у мужа 100, у старшей 200. Привились. У родителей по 0, тоже сделали прививку. Хотя папа мой слал мне безостановочно видео антиваксов.

Поражает, что из всех достижений человечества именно прививки вызывают такой страх и панику. Как анальгин пить, так легко, водку шаурмой закусывать тоже, ботокс и филлеры колят. Мне интересно, сколько из антиваксов перед визитом к стоматологу сделали анализ на аллергию к анастетикам?”

Протипоказання

Серед протипоказань автори називають астму, алергію, вагітність, грудне вигодовування, варикозне розширення вен, анемію, бронхіт, ослаблений імунітет після пологів, псоріаз, проблеми з серцем, ревматизм, ниркову недостатність тощо. При цьому вони не зазначають, чи консультувалися з лікарями, щоб перевірити, чи їхній стан є протипоказанням до щеплення проти COVID-19.

Самодіагностика, як і самолікування, може нашкодити. Хронічні хвороби не є протипоказанням до щеплення. Навпаки, люди з хронічними захворюваннями ризикують важче перенести COVID-19, тому і потребують захисту, який дає вакцинація. В Україні абсолютним постійним протипоказанням до щеплення конкретною вакциною проти COVID-19 є анафілактична реакція на першу дозу вакцини. Для другої дози можна підібрати вакцину, яка не містить компоненту, який спричинив попередню алергічну реакцію.

Існують тимчасові протипоказання, однак, наприклад, вагітність чи грудне вигодовування до них не належить. Оскільки вагітні піддаються більш високому ризику тяжкого перебігу COVID-19, їм рекомендують вакцинуватися.

Також автори скаржаться на те, що ніхто не перевіряє стан пацієнта перед вакцинацією, підкреслюючи, що насправді начебто слід пройти ретельний медичний огляд. Такий наратив новий для осінньої ітерації дослідження.

“Не вакцинируюсь, ибо астма, аллергия, не хочу себя добивать, и как таким людям перемещаться? Если пугают штрафами за невакцинацию 17000”.

“Добрий вечір!

Підскажіть будь ласка, не хочу вакцинуватися. Ковідом не хворіла. По аналізам, анемія, але лікар довідку про протипоказання таку не дасть.Що можна зробити легально, щоб кругом пускали. Купувати сертифікат не планую”.

“Ви залишайтеся при своїй думці а я при своїй .Якщо я буду вакцинуватися то я все-таки пройду обстеження. Знаючи свої хвороби але будь де не буду вакцинуватися. Береженого Бог береже. Я ціную своє життя”.

“Тому що в мене є свої на це причини, я годуюча мама немовляти, поки що не хочу вакцинуватися”.

“Здравствуйте. пожалуйста подскажите. Я работаю официально и не вакцинирована (не хочу вакцинироваться из-за проблем хронического характера). С 8 числа устраняют с работы без сохранения зп. Правомерно это? Если нет то куда может пожаловаться на это. И что делать в таких случаях? К врачу своему не реально попасть бо запись у него на 15 дней вперёд”.

“Я не вакцинована, і не буду вакцинуватися. Але якби моє здоров'я дозволяло, то перша б побігла вакцинуватися. Ношу маску коли треба, навіть вдома (раптом гість якийсь прийде). Я не вакцинуюся, але я постійно сиджу вдома, не стріляю своїми соплями де не попадя. А то само затяте антивакцинатор, ще і лазить без маски. По вулиці йде в масці, а в магазині язиком постукать по телефону маску знімає. ‍Ще й незадоволення на обурення продавців”.

“мне сегодня сказали на работе, если не вакцинируюсь, 20 числа меня уже не должно быть на работе, а у меня астма в стадии обострения, о какой вакцинации может идти речь? Но меня увольняют(((”

Недовіра до уряду

Автори пишуть, що не довіряють уряду та медицині України. І це є проблемою, яка прямо чи побічно впливатиме на всіх українців. Дослідження показують, що довіра населення до уряду у контексті боротьби з COVID-19 є важливою у дотриманні правил безпечної поведінки (миття рук, уникнення місць скупчення людей, самоізоляція) — чим вища довіра, тим більш ймовірно люди дотримуються правил безпечної поведінки. Коли ж немає довіри до уряду, політиків та еліт, процвітає дезінформація.

Автори, які негативно ставляться до вакцинації, також намагаються применшити успіх Міністерства охорони здоров’я, яке розгорнуло широкодоступну інфраструктуру вакцинації для полегшення процесу. Такі автори ставлять під сумнів якість процедури вакцинації, яка, за їхніми словами, відбувається у підвалах, туалетах тощо.

“Гарно балакає, написано друзяками з кварталу, читає взахльоб, але багато зайвого, про право людей жити по законах Конституции України забув сказати, право на працю без вакцин, пересування по Україні, я хоча б знаю яка у мене імунна система а те що у вакцині, хто знає? а відповідальність бери на себе, каже в кінці: бережіть себе, ось і бережу себе, шмурдяк не хочу колоти, всім 36 и 6!”

“Тут мені написав, один дуже буйний пан, але я не бачу своєї відповіді. Не видаляйте, бо я мушу захистити свою хтиву честь і шизоїдне достоїнство. Щоб ви розуміли - ми, скромні генії,страх які образливі. Так от пане Іване, не знаю як вас по батькові, щоб ви усвідомлювали, з ким маєте справу, мене колись в маршрутці обізвали с..кою, так я, в прямому сенсі, обгавкала даного персонажа. Всі ваші тиради, гнівні і не дуже, не мають для мене жодного значення, але оскільки ви не зрозуміли написаного мною, пояснюю. 1)Епідемія існує і потрібно дотримуватись всіх норм безпеки і гігієни, точно як в сексі. 2) Хворобу можуть переносити і вакциновані. Вакцина покликана стимулювати імунітет чи принаймі допомогти організму легше видужувати. 3) Я не знаходила жодних адекватних платформ обговорення вакцинації, в тому числі і від ковіду, між медичними професіоналами, з різними точками зору. 4) Я не вакцинуюсь виключно тому, що не почуваюсь в безпеці у власній державі. Мамі зробили щеплення, вона відходила 10 днів і всім по ..уй Не маючи грошей і зв'язків, ти залишаєшся з проблемою на одинці. До речі, я хворіла на ковід. І останнє, залиште свої істерики при собі. Якщо ви хочете мені щось написати, користуйтесь конструктивними фактами, котрі можна перевірити, або особистим досвідом. Переповідати мені наради з рептилоїдами, не потрібно”.

“я з вами згоден по всіх пунктах, природа самостійно хоче позбутися паразитів, це для нас, - це вірус, а для планети вакцина. Але що вони закупили?, точніше що нашій державі дали за вакцину? Люди помирають, вже все було добре і після масової вакцинації почались наповнюватись лікарні. Це мабуть штучна хвиля заражених, нікому не відомо як вакцина впливає, можливо вакциновані перетворюються на смертоносний аерозоль, і розповсюджують, а у деяких організм слабкий, і і попирають після вакцинації, вам мабуть відомо що у нашої держави не має вакцини від "Дельти", а ці що роблять вже застарілі. Багато людей перехворіло ще до вакцинації, і я теж, тому не буду колотися , там дають на підпис документ що вони не несуть відповідальності , а хто вакцинувався, сам несе відповідальність за себе. У мене є знайомі , які зробили щеплення в Польщі нормальною вакциною нічого в них не боліло і не крутило, як в наших людей після цього коктейлю, що колять нашим. Тому я реаліст і розумію що нам безкоштовно нормальне зілля не могли дати, Для чого їм це? Щоб наша держава надалі брала кредити в МВФ і не віддавала? щоб наше населення продовжувало забруднювати кращі чорноземи Європи? Краще скоротити кількість паразитів штучно якщо самі не загнулися. Але це моя власна думка, і вона не потребує обговорення”.

“Ганьба такій владі, що переслідує таких активістів. Всіх не закриють. Люди вже багато чого зрозуміли і тепер нам треба об'єднуватись і боротись за свої права. Якщо я не хочу колоти цю гидоту, то чому мене змушують стати на коліна. Де таке прописано? Люди добрі, будьте розумнішими. Нас дуре влада, нас дурять ЗМІ, нас дурить медицина, а ми повинні все це вистояти, щоб залишитись жити”.

“Этому соцопрос уверить Нельзя, к примеру я скажу за себя. Почему я не хочу, вакцинироваться потому что я не доверяю нашей медицине. Ну и темболие нашей (вЛасти). В этом по-любому есть какой-то подвох”.

“Так я ні зразу, ні потім - не вакцинуюсь ніколи ...цих гадів у верхушках мрію вакцинувати цим усіх без вийнятку, хоч вони і так щеплені бісом”.

Інші причини

Як і в літній період, восени також говорили про те, що “примус відвертає” та вакцини “занадто нав’язують”. Таких дій уряду автори не розуміють, бо вакциновані теж хворіють. Деякі наголошують, що не бояться хвороби, бо вже перехворіли в легкій формі або ж загалом мають сильний імунітет.

Страхи та дезінформація в дії: чому українці не хочуть вакцинуватися проти COVID-19 — попереднє дослідження, яке охоплює повідомлення за літо 2021 року.

Як багато про вакцини не говорять, у населення все ще залишаються питання. Саме відсутність відповідей і страх за здоров’я та благополуччя тримають значну кількість невакцинованих у групі тих, хто вагається. Зважаючи на структуру авторів — лише половина авторів, які писали на цю тему, імовірно, є реальними людьми — користувачам мережі не варто довіряти сказаному незнайомцями в онлайн-дискусіях

соціологія україна вакцинація антивакцинатори

Знак гривні
Знак гривні