РФ може сфабрикувати привід для вторгнення в Україну

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Росія може сфабрикувати привід для вторгнення на територію України.

Про це він заявив під час брифінгу в Білому Домі, передає УП.

Американські спецслужби визначили, що Росія закладає основу для можливості сфабрикувати привід для вторгнення, у тому числі за допомогою диверсійної діяльності та інформаційних операцій, звинувачуючи Україну в підготовці нападу на російські війська на Сході України.

Ми бачили цей сценарій у 2014 році, і вони готують його знову".

Салліван зазначив, що Сполучені Штати "готові у будь-якому випадку".

Водночас радник Джо Байдена зазначив, що США поки не мають підтверджень того, що Росія зважилася на військову агресію проти України.

Провал голосування за республіканський проєкт санкцій проти "Північного потоку-2"

У Сенаті США не вистачило голосів, щоб ухвалити законопроєкт від республіканців про запровадження санкцій проти російського газопроводу "Північний потік-2". За день до голосування в Сенаті демократи подали власний законопроєкт щодо санкцій проти РФ.

Від республіканців законопроєкт про санкції проти "Північного потоку-2" запропонував сенатор Тед Круз.

Законопроєкт Круза набрав 53 голоси "за" та 41 "проти", при цьому для ухвалення закону потрібно 60 голосів.

Республіканці вважають, що таким чином президент США Джо Байден потурає РФ. Водночас демократи були схильні до того, що законопроєкт Круза нашкодить відносинам США та Німеччини.  

Законопроєкт від демократів, який ініціював голова комітету Сенату із закордонних справ Роберт Менендез, передбачає санкції проти вищих російських військових та урядовців, включаючи президента РФ Володимира Путіна та інших лідерів, а також ключових банківських установ, якщо Москва розпочне військові дії проти України.

Санкції також будуть орієнтовані на компанії в Росії, які пропонують безпечні системи обміну повідомленнями, як-от SWIFT.

Документ також включає положення, що допоможуть зміцнити безпеку України. Називаючи "Північний потік-2" "інструментом зловмисного впливу Російської Федерації", законодавство закликає Сполучені Штати "розглянути всі доступні та належні заходи", щоб газопровід не запрацював.

Держдепартамент США заявив, що законопроєкт Круза підірве "об'єднаний фронт" з Європою у протидії Росії.

агресія НАТО росія україна ескалація сша

Знак гривні
Знак гривні