У НАТО виступили з жорсткою заявою проти РФ і за право України самостійно визначати власну політику

Північноатлантична рада оприлюднила заяву, в якій попереджає Росію про наслідки у разі агресії проти України та покладає на неї відповідальність за нинішню напругу, а також наголошує, що РФ не має жодного права втручатися в будь-які питання членства України в Альянсі – це стосується виключно самовизначення України.

Як повідомляє "Європейська правда", заяву опублікували 16 грудня.

"Ми серйозно стурбовані значним, неспровокованим і невиправданим нарощуванням Росією сил біля кордонів України останніми місяцями та відкидаємо неправдиві заяви РФ про нібито провокації з боку України й НАТО", – йдеться у ній.

Країни-члени закликали Росію до негайної деескалації, прозорості у її військових маневрах та використання дипломатичних каналів. 

"Ми серйозно оцінюємо наслідки нинішньої ситуації на безпеку Альянсу. Ми завжди будемо рішуче реагувати на будь-яке погіршення нашої безпекової ситуації, у тому числі шляхом посилення нашої колективної оборони, якщо це буде необхідно. НАТО вживатиме усіх необхідних заходів задля безпеки й оборони усіх союзників НАТО", – наголошує Північноатлантична рада.

Країни Альянсу підтвердили підтримку суверенітету й територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах і закликали Росію відвести війська від її кордонів. 

"Будь-яка подальша агресія проти України матиме масштабні наслідки й коштуватиме дорого… Ми підтримуємо право усіх країн визначати власне майбутнє і свою зовнішню політику без зовнішнього втручання. Відносини НАТО з Україною – це питання, що стосується виключно України та 30 союзників", – наголосила Північноатлантична рада. 

У заяві додають, що Альянс готовий до змістовного діалогу з Росією, і повторили запрошення на зустріч Ради НАТО – Росія. 

"Ми обізнані із нещодавніми пропозиції Росії щодо безпеки у Європі. Ми чітко кажемо, що будь-який діалог із Росією має відбуватися на принципах взаємності, враховувати занепокоєння НАТО діями РФ, ґрунтуватися на фундаментальних принципах і засадничих документах щодо європейської безпеки та проходити у консультаціях з європейськими партнерами НАТО", – зазначають у комюніке. 

"Якщо Росія зробить конкретні кроки для послаблення напруги, ми готові працювати над заходами для розбудови довіри. ОБСЄ також є відповідним майданчиком для цього", – додають у ньому. 

16 грудня генсек НАТО після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським заявив, що Альянс не бачить ознак сповільнення нарощування Росією військових сил поблизу кордонів України.

Нагадаємо, Владімір Путін останнім часом у переговорах з лідерами країн Альянсу вимагає надати юридично зафіксовані гарантії, які виключають будь-яке подальше просування НАТО на схід та розміщення в України озброєння, яке нібито загрожує Росії.

геополітика агресія НАТО росія україна

Знак гривні
Знак гривні