Усе можна змінювати. Кількість вакциноскептиків падає, охочих щепитися росте

Україна таки проходить шлях багатьох країн. Від скептицизму на початку вакцинальної кампанії – до поступового зростання, коли кількість вакцинованих перевищує чимало початкових оцінок.

2123-2021-14-638.webp

Динаміка вакцинації та планів щепитися показує, що все вже трішки не так сумно, як було влітку.

Про це свідчить нове опитування, проведене групою Рейтинг.

В Україні зміна між липнем і жовтнем є помітною. Ті, хто сумнівалися, роблять вибір під впливом оточення або урядових стимулів чи обмежень. Шкода тільки, що у нас був ступор між ранньою вакцинацією влітку і новою хвилею зараз.

На момент опитування в Україні вакцинувалося (принаймні одною дозою) 8,5 мільйонів людей, або 29%, які складають доросле населення контрольованих територій. Дані опитування свідчать натомість, що вакцинувалося 36% дорослих.

Чому така різниця? По-перше, це дані офіційні з реєстру виборців, а реально багато хто може бути за кордоном, на заробітках. Другий чинник – в опитуваннях беруть участь здебільшого люди, так чи інакше включені в суспільне життя, а вакцинація тут теж є показником.

Вакциноскептики можуть бути й не схильними відповідати соціологам. Ну і хтось міг сплутати «вже вакцинувався» чи тільки планую, хоча таких навряд чи багато.

Який це прогноз нам дає?

В опитуванні маємо загалом 54% дорослих, охочих вакцинуватися. Якщо екстраполювати та прийняти 8.5 мільйонів за 36% опитаних, то у нас має бути щонайменше 13 мільйонів вакцинованих дорослих, навіть якщо ніхто свої наміри не змінить (а опитування було ще до «червоних зон» у більшості регіонів).

Загальне наявне населення оцінюємо в 37 мільйонів, «за опитуванням Дубілета», ліпших даних все одно немає.
Тобто, до кінця року маємо вийти щонайменше 35% усього наявного населення.

Але це – лише мінімум, який не враховує можливих змін настроїв.

Навіть 18-19 мільйонів до кінця року є реальною кількістю (це в середньому 120 тисяч перших доз щоденно до 31 грудня). Це якщо щось робити, звісно.

Протидіяти дезінформації цілком можливо – про це свідчить Моршин, де вакцинована більшість (і немає госпіталізацій)

соціологія вакцинація аналітика антивакцинатори

Знак гривні
Знак гривні