23 вересня Україна загалом переходить із зеленої в жовту зону. Що це значить?

У всій країні посилять обмеження, однак діятимуть бонуси для вакцинованих.

Таке рішення ухвалили на засіданні комісії 21 вересня, передає пресслужба уряду, – передає Громадське.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що в Україні погіршується ситуація з коронавірусом, тому потрібне посилення обмежень.

Упродовж попереднього тижня в Україні дві доби поспіль фіксували понад 6 тисяч випадків інфікування — вперше за декілька місяців.

Які обмеження?

Відтепер заклади освіту можуть працювати, якщо не менш як 80% працівників матимуть «жовті» або «зелені» COVID-сертифікати, тобто вакциновані однією або двома дозами.

Також працювати зможуть кінотеатри, театри, музеї та інші культурні заклади, спортзали та басейни, якщо принаймні 80% працівників вакциновані однією або двома дозами.

Кінцеве рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованим та чи дотримуватися карантинних обмежень, залишається за власником, зазначали раніше у МОЗ. 

За наявності «жовтого» чи «зеленого» сертифіката про вакцинацію людина може не проходити самоізоляцію після перетину кордону.

Це саме стосується й тих, хто прибуває з тимчасово окупованих територій.

Водночас залишається обов'язкове носіння масок у громадських місцях, транспорті, дотримання соціальної дистанції.

Громадський транспорт у жовтій зоні працюватиме без обмежень.

Яка ситуація з COVID-19?

За даними МОЗ, в Україні перевищений рівень захворюваності на 100 тисяч населення. Для перебування у «зеленій» зоні має бути не більш ніж 75 випадків на 100 тисяч населення, а зараз у середньому по країні — 145 на 100 тисяч. У деяких областях цей показник ще вищий.

Також в Україні перевищені показники динаміки госпіталізацій, коефіцієнт виявлення хворих (кількість позитивних тестів серед загальної кількості тестувань). Водночас ліжка з киснем завантажені у середньому на 31,3%, однак у Чернівецькій області цей показник уже понад 60%.

У Міністерстві охорони здоров'я радять українцям щепитися, щоб захиститися від захворювання. На сьогодні в Україні повністю вакцинувалися 5,1 мільйона людей, а принаймні одну дозу отримали 6,3 мільйона. Зараз у нас для щеплень доступні вакцини від Sinovac (CoronaVac), Pfizer (Comirnaty) та AstraZeneca.

школа коронавіірус карантин культура пандемія україна освіта

Знак гривні
Знак гривні