Сотні перелітних птахів загинули за тиждень у Нью-Йорку через скляні хмарочоси

Удень птахів заплутує відбиток неба у скляних фасадах хмарочосів, а вночі їх дезорієнтує яскраве світло у вікнах.

Фото: Melissa Breyer
Фото: Melissa Breyer

Минулого тижня у Нью-Йорку зафіксували загибель сотень мігруючих птахів, які зіштовхнулися в польоті зі скляними хмарочосами, повідомляє Хмарочос із посиланням на Dezeen.

Уранці 14 вересня волонтерка Мелісса Бреєр зібрала 226 мертвих пташок лише під двома хмарочосами – третьою і четвертою баштами Всесвітнього торгового центру. Вона сказала, що бачила значно більше у недоступних місцях, а також фрагменти тіл.

Орнітологи зазначають, що до масової загибелі птахів призвело поєднання сильного вітру та штучного міського освітлення. Вночі яскраве світло та вітер викликають у птахів дезорієнтацію. Однак значна кількість птахів загинула при денному світлі – їх заплутав відбиток неба у скляних фасадах хмарочосів.

Компанія-власник башт Торгового центру запевнила, що закликає орендарів за можливості вимикати світло вночі та опускати жалюзі.

Нью-Йорк вважається одним із найнебезпечніших міст для птахів, зокрема через скляні хмарочоси. Особливо багато пташок гине під час міграцій восени та навесні.

Загалом зіткнення з вікнами багатоповерхових будівель вважається головною антропогенною загрозою для пернатих.

Щороку в Нью-Йорку гинуть приблизно 90 тисяч птахів, а в США – від 100 мільйонів до одного мільярда, за різними підрахунками.

У 2019 році міська рада Нью-Йорка ухвалила зміни до будівельних норм, покликані убезпечити птахів. Нові вимоги обмежують використання повністю скляних фасадів.

абзац природа місто сша

Знак гривні
Знак гривні