«Хто винен?» Люди з Демократичної партії США звинувачують одні одних у "провалі" в Афганістані

Високопосадовець епохи Обами закликає Байдена звільнити своїх чільних радників.

Джейк Салліван, якого звинувачують у катастрофічному виконанні плану виходу США з Афганістану. Фото CHANDAN KHANNA/AFP
Джейк Салліван, якого звинувачують у катастрофічному виконанні плану виходу США з Афганістану. Фото CHANDAN KHANNA/AFP

Звинувачення

Високопосадовець, який працював у Раді національної безпеки США за Обами, Бретт Брюен (Brett Bruen) вважає, що Байден має "перетрусити" всю свою безпекову команду і, зокрема, звільнити радника з національної безпеки Джейка Саллівана (Jake Sullivan).

"Президент Байден має звільнити свого радника з національної безпеки та кількох інших чільних посадовців, які наглядали за невмілим здійсненням виводу наших військ з Афганістану", – написав у статті для USA Today Бретт Брюен, який був директором із глобальної взаємодії в Раді національної безпеки США за президенства іншого президента-демократа Барака Обами. "Байден має реструктурувати те, як і з ким він приймає основні рішення із зовнішньої політики, дозволивши більший внесок професійних експертів", – вважає він.

Катастрофа як ілюстрація

"Катастрофа, що розгорнулася в Афганістані, ілюструє й інші важливі питання до Білого дому", – пише Брюен, заявляючи, що команда Байдена з національної безпеки не вміє "ставити під сумнів ваші припущення", говорити владі правду та й узагалі справлятися з ситуацією.

Він конкретно вказав на Джейка Саллівана: "Він знає всю теорію й академічні аргументи, але його досвід за кордоном не настільки сильний", - пише Брюен.

Джейк Салліван був радником Байдена від самого початку. Раніше він також був його радником з національної безпеки, коли Байден був віцепрезидентом при тому-таки Обамі. Салліван також був головним радником із зовнішньої політики під час президентської кампанії Гілларі Клінтон 2016 року.

Політики замість експертів

"Байден надто часто ставиться до надто багатьох посад як до послуг з боку політичних партій, номінуючи [замість професійних дипломатів] багатих або людей зі зв'язками в такі місця, як Туреччина, де зазвичай передумовою є дипломатичний досвід", – продовжує звинувачення Брюен. – Більше жоден донор не має бути призначений, щоб представляти нас за кордоном. Ставки просто надто високі".

Брюен раніше вже критикував зовнішню політику Байдена. Що стосується плану президента США в Афганістані, він назвав його "катастрофічним".

Тим часом політична катастрофа в Афганістані розгортається: цивільний уряд упав, і багато людей "штурмують" літаки, щоб як-небудь утекти з країни, яку захопив "Талібан", попри обіцянки останнього "реформуватися", поважати права людини та, зокрема, "права жінок відповідно до ісламу".

Детальніше в Business Insider (англійською)

афганістан байден аналітика сша скандал

Знак гривні
Знак гривні