Україна шукає людей в Антарктиду за гарні гроші. Попливемо на власному криголамі

Національний антарктичний науковий центр Міністерства освіти та науки оголосив конкурс із відбору команди у 27-му Українську антарктичну експедицію на 2022–2023 роки.

Про це повідомили на сайті наукового центру, – передає Громадське.

Загін зимівників 27-ї УАЕ формуватимуть із 12 людей: орієнтовно з семи науковців, трьох фахівців інженерно-технічного персоналу, лікаря та кухаря. Напрями роботи на станції — дослідження у сферах науки про землю, фізичних наук та науки про життя.

Загін сформують серед учасників, які не мають хронічних захворювань та протипоказань за станом здоров’я до роботи в екстремальних умовах Антарктики, спроможних працювати в умовах депривації, неконфліктних і комунікабельних. А ще треба знати одну з іноземних мов (англійську/іспанську або іншу).

Також учасники мають бути готові до тривалого перебування в замкнутому колективі, за умов значних робочих навантажень та жорсткого графіка. Тому кандидати мають бути психічно врівноваженими, стриманими, дружніми.

А ще перевагою для кандидатів стане вільне володіння комп’ютером та наявність навичок і чинних прав на керування моторним човном. Вища освіта, до речі, має бути не нижче магістерського рівня. Анкети прийматимуть до 3 вересня.

У Міносвіти повідомили, що цьогоріч чекають більше заявок на конкурс від кандидатів та кандидаток, адже восени 2020 року уряд суттєво збільшив зарплату для полярників — у середньому до 54 тисяч гривень на місяць.

Крім того, саме 27-ма експедиція вперше за останні 20 років вирушить на станцію на власному науково-дослідному криголамі. 7 липня уряд виділив кошти на його купівлю, а 14 липня це рішення погодив бюджетний комітет Верховної Ради.

Навіщо нам криголам?

Україна є однією з трьох десятків країн, які мають власну антарктичну станцію, але з 2001 року в нас немає кораблів, що б могли працювати в антарктичних умовах. Тому українські науковці фрахтують судна інших країн чи «падають на хвіст» риболовецьким кораблям, що є вкрай збитковим.

У листопаді 2019-го з’явилась інформація, що Кабінет міністрів виділив 252 мільйони гривень, щоб придбати Україні власне судно для антарктичних досліджень. Але наприкінці року обіцяних коштів у бюджеті так і не знайшли, і купівлю відтермінували на наступний рік.

україна антарктика антарктида наука

Знак гривні
Знак гривні