«Я стягаю його за мотошолом і тягну за ноги до проїжджої частини». Тротуари заполонили транспортні засоби

На тротуарах хаос. Наприклад, біля відділення "Нової пошти" на Русанівському бульварі їздять один за одним автомобілі (відділення – до 30 кілограмів, є хлопці-носії, але ж усім дуже треба заїхати просто під двері, по тротуару, можливо, тому що припаркуватися поруч на дорозі просто нереально). Щоразу пройти повз це відділення НП із дітьми й дійти до пішохідної зони – небезпека. Зрештою ми стали ходити протилежним боком вулиці, хоча й там під ресторан постійно заїжджають тротуаром. Але менше.

Для кращого розуміння: точне місце, куди заїхав електромоторолер
Для кращого розуміння: точне місце, куди заїхав електромоторолер
«Ей, ви ще куди в'їхали б?!» – «А це такий самокат»

Ось нарешті ми перейшли через світлофор (тут машини дотримуються правил, але на червоний може проскочити велосипед).

Залишилося тільки, тримаючи дітей за руку, перейти ту зону, де їздять самокати, велосипеди, електросамокати. Це доріжка змішаного користування, не відокремлена стовпчиками чи висотою, тут завжди треба бути обережним.

Уф, нарешті. Ми дійшли до бруківки поміж лавочками на Русанівській набережній. З обох боків газони, через кожні двадцять метрів лавочки. Мами з дітьми, пішоходи, де-не-де собачка. До речі, за песиками у нас навчилися прибирати в пакетики.

І тут між мною та дитиною втискується і проїжджає електромоторолер, чи як там вони називаються. Зараз стільки різних транспортних засобів, що не кожен і назвеш. І значна частина їх – там, де мали б бути лише пішоходи.

«Ей, ви ще куди в'їхали б?!» – відскакую я.

«А це такий самокат», – каже скутерист і тупо суне далі, моторолером просто на лавочку, до своїх друзів.

Як там малий? Ні, його не зачепило...

Жінка не раз казала мені, що я надто різко стартую.

Я скаженію і хапаю скутериста руками за мотошолом, стягую за голову на землю й тягну за ноги назад з тротуару до проїжджої частини.

Але на все це дивляться діти.

Тим часом друзі скутериста, які сиділи на лавочці, починають бігти слідом за мною з газовими балончиками.

***

Ні, завдяки попереднім зауваженням жінки я до цього не дійшов, стримався. Фантазії про те, як стягнути людину за мотошолом і мордякою об землю, залишилися фантазіями.

Але все інше – абсолютна реальність. Моторолери, самокати, автомобілі на тротуарах – це повсякдення Києва.

***

Як відомо, на ведучого Романа Вінтоніва (відомого образом Майкла Щура) раніше і справді за зауваження напали з балончиками самокатники.

У Франції, попри введення обмежень на самокати, відомо про випадки травмування пішоходів. 60-річна пані дістала черепно-мозкову травму, зламала ніс і ребро внаслідок наїзду електросамоката на пішохідному переході в Парижі.

З усім цим – і йдеться не лише про самокати – слід щось робити, серйозно регулювати. Інакше фізичні травми, конфлікти тощо – неминучі. Зараз, як перевірено практикою, поліція просто не реагує на такі дрібниці, як джип у кущах. Вони приїдуть тільки в разі фізичного конфлікту, й бажано з холодною чи травматичною зброєю.

Написано за ідеєю головного редактора ТЕКСТІВ на основі реальних подій:

вчора йдемо з дітьми пішохідною зоною, і тут між нами проїжджає мудак на елекромоторолері. я йому "ви б іще куди заїхали...

Posted by Artem Chapeye on Monday, July 5, 2021

абзац київ конфлікт транспорт

Знак гривні
Знак гривні