Американські прокурори отримали дані з імейлів українських посадовців у справі проти адвоката Трампа

Федеральна прокуратура штату Нью-Йорк у справі проти адвоката Дональда Трампа Руді Джуліані вилучила дані з електронної пошти та акаунтів iCloud двох колишніх українських чиновників та українського бізнесмена. Ймовірно, йдеться про ексгенпрокурора Юрія Луценка, ексглаву Державної фіскальної служби Романа Насірова та бізнесмена Олександра Левіна.

Рудольф Джуліані: фото Mandel Ngan / Getty
Рудольф Джуліані: фото Mandel Ngan / Getty

Про це повідомляє CNN та Bloomberg, – передає Громадське.

Журналісти проаналізували відредаговану заяву адвоката Джуліані Джозефа Бонді про те, що федеральні прокурори отримали «історичну та перспективну інформацію» у справі. Імена у документі були приховані, але їх змогли прочитати, вставивши текст в інший документ.

Так, прокурори заявили, що вилучили повідомлення з електронної пошти, яка, як вони вважають, належить колишньому генпрокурору України Юрію Луценку. За словами прокурорів, вони отримали доступ до пошти Луценко приблизно у той же час, що і до пошти Джуліані — у листопаді 2019-го.

Як пише AP, Луценко був «ключовою фігурою» для Джуліані, щоб тиснути на Україну для розслідування проти тодішнього кандидата в президенти Джо Байдена та його сина Гантера.

Речниця ексгенпрокурора у коментарі Bloomberg відреагувала на публікації у ЗМІ, заявивши, що Луценко діяв відповідно до українських законів і був відкритий до спілкування з правоохоронними органами США.

Також прокурори у 2019 та 2020 роках вилучили дані з електронної пошти Романа Насірова та Олександра Левіна. Останній розповів журналістам, що правоохоронці допитали його в аеропорту імені Джона Кеннеді у Нью-Йорку у лютому 2020-го. Після того, як бізнесменам Леву Парнасу та Ігорю Фруману висунули звинувачення у фінансуванні виборчої кампанії Трампа. Левін запевнив, що ніколи не зустрічався і не говорив із Джуліані.

The Wall Street Journal пише, що Насіров пов'язаний із Парнасом, оскільки був інвестором у його проєкті з нерухомості.

Джуліані та його роль у справі Байдена

Рудольф Джуліані є колишнім особистим адвокатом експрезидента США Дональда Трампа. Наразі він перебуває під слідством у справі щодо Гантера Байдена (сина Джо Байдена), через яку Дональду Трампу вперше оголосили імпічмент.

Слідчі з'ясовують, чи не намагався Джуліані у 2019 році вплинути на українську владу, щоб та допомогла йому знайти компромат на політичного опонента Трампа — Джо Байдена.

Ідеться про телефонну розмову 22 липня 2019 року. Тоді Джуліані поспілкувався з представниками Офісу президента (на той час радниками Володимира Зеленського) Андрієм Єрмаком та Ігорем Новіковим.

Особистий адвокат Дональда Трампа просив українську сторону розпочати перевірки щодо сина тодішнього кандидата у президенти США Джо Байдена. Водночас він не заявляв про надання такої послуги напряму, а лише натякав на неї.

А вже через три дні після дзвінка Джуліані сам Дональд Трамп провів телефонну розмову з Володимиром Зеленським, під час якої просив президента України «подивитися» на справу проти сина Байдена.

Після того, як Білий дім опублікував стенограму розмови між президентами, нижня палата американського парламенту — Палата представників — оголосила президентові США Дональду Трампу імпічмент. Потім продовження цієї процедури не підтримав Сенат.

Що за справа Байдена?

Гантер Байден з 2014-го до лютого 2019-го року працював у раді директорів української газовидобувної компанії Burisma, яка належить ексміністру екології Миколі Злочевському. І саме через це у Байдена-старшого були проблеми: президент Дональд Трамп звинувачував демократа в корупції.

Річ у тім, що коли Байден був віцепрезидентом і курував політику США щодо України, він погрожував скасувати грошову допомогу Києву, якщо не буде звільнено генпрокурора Віктора Шокіна. Це особисто підтверджував і сам Байден, стверджуючи, що Шокін гальмував антикорупційні розслідування в Україні.

На думку Трампа та його прихильників, Байден у такий спосіб хотів зупинити розслідування проти Burisma, де працював його син. У цьому, за версією президента США, і полягав нібито конфлікт інтересів.

Та офіційно ані Джо Байдена, ані його сина ні в чому не підозрюють, «справи проти Байдена» не існує ані в Україні, ані у США, а факти, які розслідували у справах Burisma, не збігаються з періодом роботи Байдена-молодшого в раді директорів компанії.

насіров вибори луценко трамп сша кримінал джуліані байден

Знак гривні
Знак гривні