В Ізраїлі 44 людини загинули через тисняву, ще 150 травмовані (ВІДЕО)

Під час тисняви на релігійному святі Лаг ба-Омер на горі Мерон на півночі Ізраїлю загинули 44 людини. Більш як 150 людей дістали поранення, шість із них перебувають у критичному стані, а 18 — у важкому. В Ізраїлі рівень вакцинації високий, тому карантинні обмеження знімаються.

Про це повідомляє ізраїльська служба швидкої допомоги, пишуть газети Haaretz та The Jerusalem Post, передає Громадське.

Інцидент стався пізно вночі 29 квітня, коли тисячі людей — переважно ортодоксальних євреїв — зібралися на горі Мерон, щоб відсвяткувати Лаг ба-Омер. Це єврейське свято на честь раббі Шимона Бар Йохая, містика II століття, який нібито там похований.

Відео містить сцени, до яких деякі люди можуть бути надто вразливими.

Поки що офіційну версію трагедії не оголосили. Haaretz із посиланням на поліцію повідомила, що причиною зіткнення стала паніка, спричинена тим, що люди посковзнулися на сходинках. У перших повідомленнях мовилося, що на зборах обвалилася трибуна.

Очевидці пишуть, що людей пустили у вузький перехід, але вихід із нього чомусь заблокували правоохоронці. Поліція Ізраїлю відкрила розслідування причин загибелі людей.

На місці події вночі створили польову лікарню. Телефонна служба на місці тисняви не працювала, адже тисячі людей одночасно намагалися зв’язатися з рідними та аварійними службами.

Це був наймасовіший захід у країні відтоді, як в Ізраїлі зняли карантинні обмеження. У 2020 році Лаг ба-Омер скасували, але зараз, завдяки успішній програмі вакцинації, рівень інфікування в країні впав, і свято вирішили провести.

Фестиваль проводиться щорічно в місці поховання раббі Шимона Бар Йохая — одного з найвизначніших єврейських книжників, який жив у II столітті нашої ери. Він вважається основоположником кабалістичного вчення — духовної містично-філософської школи юдаїзму. Свято, яке відзначають у день його смерті, супроводжується розведенням багать, співами й танцями.

інозмі трагедія пандемія ізраїль

Знак гривні
Знак гривні