Китай хотів похвалитися своїми вакцинами. Тепер це вилазить йому боком – New York Times

Затримки, суперечливі дані, сумнівні показники та напади на західних конкурентів затьмарили амбітні зусилля КНР зобразити себе світовим лідером в охороні здоров'я.

Про це пише New York Times.

Бразильські індіанці чекають на відвантаження Sinovac. Влада Бразилії скаржиться на затримки з постачанням та невиконання домовленостей. Фото Victor Moriyama для New York Times
Бразильські індіанці чекають на відвантаження Sinovac. Влада Бразилії скаржиться на затримки з постачанням та невиконання домовленостей. Фото Victor Moriyama для New York Times

У Бразилії політичний скандал через китайську вакцину від COVID-19, яку випробовували на бразильцях

Китайські вакцини від коронавірусу мали стати геополітичною перемогою, яка продемонструє світу наукову міць та щедрість КНР. Але натомість почалися негативні наслідки.

Бразилія й Туреччина скаржаться на затримки. Дані про ефективність різняться й викликають сумнів у правдивості. Науковці стверджують, що вони значно менш ефективні за американські Pfizer та Moderna

Наскільки ефективною є китайська вакцина, якою хочуть щепити й нас? Невідомо. Можливо, лише 50%

Філіпінські політики критикують рішення купити Sinovac. Малайзія та Сингапур мусили заспокоювати громадян, що щепитимуть пізніше – коли буде точно відомо, чи безпечна й ефективна Sinovac.

Щонайменше 24 країни підписали угоди на постачання різних китайських вакцин – більшість із них бідні чи небагаті. (як-от Україна ТЕКСТИ). Багатші країни забрали собі більшість доз Pfizer та Moderna:

Розподіл вакцин красномовно показав, як люди діляться на «сорти» за країнами (КАРТА, ГРАФІКА)

Через недоліки китайських вакцин, державні ЗМІ Китаю почали кампанію з дезінформації про американські вакцини. Вони навіть опустилися до того, що поширюють відео від антивакцинного руху США.

Голова китайського Центру з контролю хвороб поставив під сумнів американські вакцини, адже вони використали новітній метод матричної РНК замість традиційного методу знешкодженого вірусу.

Китайські "традиційні" вакцини можна зберігати у звичайних холодильниках, тоді як американські "новітні" потребують глибокої заморозки. Тому вакцини з Піднебесної більше розраховані на бідні країни, де нема морозильної інфраструктури.

Китай як допомогу видавав вакцини біднішим країнам, як-от Пакистану.

Але майже відразу почалися проблеми. Починаючи з несумісних даних про ефективність від різних країн – і закінчуючи критикою за затримки з таких різних місць, як Бразилія та Туреччина.

Турецький уряд обіцяв громадянам 10 млн доз Sinovac у грудні 2020 року. Натомість, у січні 2021 прибуло лише 3 млн доз. (Україна досі чекає ТЕКСТИ). Причини турецька влада не пояснює, але її критикують, а вона критикує Китай. Лише в понеділок прибула решта доз, повідомляє Anadolu.

Компанія Sinovac іще й оголосила, що шукає працівників у Пекіні: їй бракує робочої сили.

Туреччина та Бразилія почали з Sinovac лише тому, що західні компанії не надавали вакцини досить швидко (їх усі "розмели" країни першого світу). Однак зрештою й Sinovac затрималася. МОЗ Бразилії заявив, що Китай діє не так швидко, як слід, із документацією, затягуючи бюрократичну тяганину.

"Ми вдалися до рішучих кроків на дипломатичному рівні, щоб зрозуміти, звідки походить цей опір, і вирішити проблему", –заявив міністр охорони здоров'я Бразилії 17 січня.

А тим часом лакуну заповнюють конкуренти: МОЗ Бразилії у четвер оголосило, що надходять 2 млн доз вакцини AstraZeneca.

Індонезійський медик із контейнерами несе вакцину Sinovac, фото Timur Matahari/Agence France-Presse
Індонезійський медик із контейнерами несе вакцину Sinovac, фото Timur Matahari/Agence France-Presse

Несумісні дані

Але гірші не затримки.

Спершу в Туреччині заявили про ефективність Sinovac у 91%. Потім в Індонезії - 68%. Спершу в Бразилії заявили про ефективність у 78% відсотків, але 12 січня науковці сказали, що ефективність становить лише ледь-ледь понад 50%. На товщину волосини вище за поріг, який встановив ВООЗ для будь-якої вакцини від будь-якої хвороби.

Китай відповідає агресивною пропагандою проти підступів Заходу.

Детальніше англійською на New York Times

Бразилія світ Китай вакцина медицина туреччина вакцини коронавірус

Знак гривні
Знак гривні