У Бразилії політичне протистояння через китайсько-бразильську вакцину від COVID-19

Бразилія зазнала найгіршого удару Covid-19 після США. Нині там розгоряється політичний скандал через китайську вакцину.

Жінка в захисній масці в Бразилії, фото Reuters
Жінка в захисній масці в Бразилії, фото Reuters

Принаймні Китай свою вакцину справді має і тестував, а в Україні подібне протистояння у суспільстві через підконтрольні медіа і спікерів хоче організувати Росія, у якої вакцини по суті нема, лише симулякр для пропаганди. Як російські й проросійські медіа нав'язують українцям вакцину з РФ

Зіткнення між президентом Жаїром Болсонару та губернатором Сан-Паулу через китайську вакцину загрожує зривом щеплень у Бразилії загалом.

Про це пише South China Morning Post.

Бразилія (на відміну від України) планує закупити вакцину для всіх 212 млн своїх громадян. Президент Жаїр Болсонару видав указ про виділення еквівалента $356 млн на вакцини AstraZeneca. Тим часом Жоао Доріа, губернатор найбагатшого штату Сан-Паулу, просуває CoronaVac, який розробляє пекінська Sinovac Biotech – знавці кажуть, що це хід перед тим, як піти на вибори президента у 2022 році.

Болсонару в жовтні ветував угоду між міністерством охорони здоров'я країни та урядом штату Сан-Паулу на купівлю 46 млн доз китайської вакцини. Президент прирівняв останню до "смерті й каліцтва" і заявив, що не включить CoronaVac у національну програму з імунізації.

При цьому, як і вакцина AstraZeneca, китайська вакцина тестується в Бразилії – а саме у штаті Сан-Паулу, де інститут Butantan створює інфраструктуру для місцевого виробництва CoronaVac. Понад те, вже ведуться переговори про постачання тепер уже бразильської (за місцем виробництва) вакцини Аргентині, Колумбії та Панамериканській організації охорона здоров'я. За даними керівництва інституту Butantan, зацікавлені також Перу, Уругвай, Парагвай та Гондурас. Одинадцять штатів самої Бразилії зв'язались із інститутом Butantan, намагаючись законтрактувати CoronaVac бразильського виробництва.

Губернатор Сан-Паулу заявляв про початок щеплення цією вакциною вже з 25 січня, однак уряд Болсонару почав говорити про труднощі з її схваленням і про те, що для цього потрібно багато часу, зриваючи таким чином оголошені дати губернатора.

Доріа, губернатор Сан-Паулу, каже, що федеральний уряд протистоїть бразильській CoronaVac із політичних мотивів.

Тим часом центральна влада заявила про пріоритет тепер уже вакцини Pfizer.

Губернатор Сан-Паулу сумнівається в неупередженості Anvisa – урядового органу, який схвалює вакцини.

Докладніше англійською

Бразилія Китай вакцина вакцини коронавірус

Знак гривні
Знак гривні