Результат насильницького протесту трампістів – п'ятеро загиблих. Звинувачують Трампа

ОНОВЛЕНО: Стало відомо про ще одного загиблого, поліцейського – він став п'ятим. Обидві палати парламенту США поновили свою роботу й уже почали голосувати проти Трампа.

Прихильники Трампа під час захоплення капітолійського комплексу: фото Stephanie Keith/Reuters
Прихильники Трампа під час захоплення капітолійського комплексу: фото Stephanie Keith/Reuters

Хаос почався вчора ввечері після того, як Трамп заохотив натовп рушити в бік Капітолія.

Після захоплення парламенту протестувальниками, він дав задню й закликав їх "іти додому", хоча при цьому повторив свої фейкові заяви про "вкрадені вибори". Детально тут:

Натовп прихильників Трампа зірвав засідання парламенту, яке мало затвердити перемогу Байдена

Четверо людей загинуло. 52 перебувають під арештом.

Серед загиблих – жінка, яку під час штурмування застрелила поліція охорони Капітолія, а також іще одна жінка та двоє чоловіків, які померли через "медичні надзвичайні ситуації" (medical emergencies), заявив Роберт Конті, голова поліції Вашингтона.

Як поліція, так і протестувальники застосовували хімічні подразнювальні речовини.

До вечора приміщення парламенту було очищене.

987.webp

Виявлено кілька саморобних трубчатих бомб – одна біля офісу демократів, інша – біля офісу республіканців.

Тим часом обидві палати парламенту вже проголосували проти рішення не визнавати вибори в Арізоні, зокрема 83 республіканці в Конгресі (однак лише шість республіканців у Сенаті). В обох випадках, де республіканців і демократів у палатах практично порівну – кількох голосів республіканців досить, аби ухвалити спільне рішення.

"Із мене досить" – друг Трампа

Сенатор від Південної Кароліни, Ліндсі Грем, після вчорашнього насильства заявив:

"Ми з Трампом пройшли з біса довгий шлях. Викресліть мене, з мене досить... Джо Байден і Камала Гарріс законно обрані та стануть президентом і віцепрезиденткою 20 січня".

4.webp

Трамп виступає безпосередньо перед бунтом

"Президент спричинив бунт"

Республіканець-сенатор від штату Юта, Мітт Ромні, сказав: "Те, що сталося тут сьогодні бунт, який спричинив (incited) президент Сполучених Штатів. Ті, хто вирішив продовжити підтримувати небезпечний гамбіт, заперечуючи результати легітимних демократичних виборів, назавжди будуть співучасниками безпрецедентної атаки на нашу демократію".

На його думку, найкращий вияв поваги до засмучених виборців Трампа – сказати їм правду: Трамп програв.

"Я сам мав цей досвід", – сказав Ромні, який у 2012 році програв вибори Бараку Обамі.

Експрезиденти Барак Обама, Джордж Буш та Білл Клінтон прямо звинуватили токсичну політику Трампа в тому, що сталося:

Джорж Буш сказав, що у нього викликає огиду "необачна поведінка деяких політичних лідерів після виборів. Це викликає огиду й розбиває серце. Так заперечують результати виборів у бананових республіках, а не в нашій демократичній республіці". На думку Буша, напад на Капітолій здійснили "люди, пристрасті яких розбурхала брехня та хибні надії. Бунт може завдати значної шкоди нашій нації та репутації".

Частина республіканців, які раніше підтримували Трампа, після вчорашніх подій відмовилася від своєї підтримки. Зокрема про це заявила Келлі Леффлер, яка програла вибори до Сенату від штату Джорджія.

"Події, що відбулися сьогодні, змусили" її відмовитися від заперечень проти рішення Колегії виборників затвердити перемогу Байдена.

Ще перед цими подіями, у понеділок, Леффлер разом із Трампом виступала в Джорджії на мітингу проти визнання перемоги Байдена.

Прихильники Трампа нищать обладнання, яке забрали у журналістів: Трамп не раз заявляв, що ЗМІ "брешуть" про його поразку. Фото Jose Luis Magana/AP Photo
Прихильники Трампа нищать обладнання, яке забрали у журналістів: Трамп не раз заявляв, що ЗМІ "брешуть" про його поразку. Фото Jose Luis Magana/AP Photo

Трампа банять у соцмережах

Соцмережі Facebook, Instagram та Twitter (в останній Трамп найпопулярніший) після того, що відбулося, заморозили акаунти Дональда Трампа й видалили кілька його останніх повідомлень як такі, що спричиняють насильство.

YouTube також видалив кілька відео Трампа з фейковими заявами про "вкрадені вибори".

Крім того, соцмережі забанили хештег #StormTheCapitol

Трампа навіть пропонували терміново усунути з посади за 25 поправкою до Конституції (як недієздатного) через те, що він становить загрозу – для цього потрібна згода віцепрезидента Пенса:

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

трамп вибори насильство сша протест байден

Знак гривні
Знак гривні