Як 35 учасників війни на Донбасі перетворилися на 17000 американських праворадикалів – LIGA

Поважне видання The Economist у статті про потенційні загрози з боку американських праворадикалів пише про 17 000 людей, які воюють в Україні. 17 000? Дуже цікава цифра. Давайте розбиратися.

Розбирається: Сергій Кошман, для Liga.net

У статті посилаються на книжку американської соціологині Синтії Міллер-Ідріс "Hate in the Homeland" (видавництво Принстонського університету), яка каже про "17 000 бійців із західних країн, включно з багатьма американцями, які приїхали в Україну воювати, переважно на боці праворадикальних груп". Авторка багато пише про "Азов" та інші жахіття.

Скрін статті з The Economist
Скрін статті з The Economist

Яке складається враження? Звісно, що "ДНР/ЛНР" і справді ведуть героїчну боротьбу проти десятків батальйонів нацистів із НАТО. Російський пропагандист Дмитро Кисельов аплодує.

Але дивимось далі.

У своїй книзі Міллер-Ідріс посилається на письмові свідчення лівансько-американського колишнього агента ФБР Алі Х. Суфана, який був причетний до низки гучних випадків антитероризму як у США, так і у всьому світі.

Скрін сторінки з книги Hate in the Homeland
Скрін сторінки з книги Hate in the Homeland

Суфан, зі свого боку, говорить про інше. А саме – про "17 000 людей, з понад 50-ти країн, які приїхали брати активну участь у конфлікті". Звісно, він також на когось посилається. А саме – на дослідження учасника проєкту "Протидія екстремізму" Каспера Рекавека.

Скрін сторінки свідчень Алі Суфана
Скрін сторінки свідчень Алі Суфана

Але Рекавек відзначає, що більшість із цих 17 000 були росіянами. Та і воювали вони, виявляється, за "ДНР/ЛНР". Взагалі, згідно з його дослідженням, більшість найманців із Західної Європи та США воювали теж на боці "ДНР/ЛНР". Що повністю змінює картинку.

Скрін сайту Counter Extremism Project
Скрін сайту Counter Extremism Project

А загалом із США в Україну приїхало воювати 35 людей. З них більшість – проти України.

Ось така дивна історія.

Висновки

- Критичне мислення – це довго і дорого.

- Навіть найкращі світові експерти, буває, пишуть дивні речі. Можливо, свідомо.

- Все це треба перевіряти і виправляти.

змі пропаганда курйоз сша інозмі

Знак гривні
Знак гривні