В Австралії зник коронавірус. Якою ціною?

Близько 100 тис. австралійців уже пів року не можуть повернутися додому.

Нові випадки в Австралії та Великій Британії: інфографіка Financial Times
Нові випадки в Австралії та Великій Британії: інфографіка Financial Times

Австралія на минулому тижні оголосила про нуль нових випадків коронавірусу – тимчасом як інша країна, оточена морем, Британія, перебуває в надзвичайному стані.

Чому коронавірус настільки сильніше вдарив по західній півкулі, ніж по східній? Медичний погляд

Ціна цього – десятки тисяч розірваних сімей. Офіційно понад 34 тис. австралійців зареєстровані у державному списку тих, хто очікує на повернення додому з-за кордону. Водночас авіалінії говорять про список очікування у близько 100 тис. осіб.

"Міжнародна амністія" каже, що австралійський уряд не лише позбавив власних громадян права на повернення, а й не надає допомоги тим, хто на довгі місяці застряг за кордоном.

"Є міф про те, що австралійці надто пізно вирішили повертатись – але багато хто опинився в цьому становищі, не маючи доступу до перельоту через місцеві локдауни чи закриття кордонів, – каже Джоел Макей із Amnesty International. – Австралійці застрягли у країнах із потужними спалахами Covid і ризикують захворіти, бо уряд Австралії не повернув їх додому".

Особливе занепокоєння у правозахисників викликають ті, хто застряг в Індії.

56-літня Кім Кешлер у грудні 2019-го вилетіла з Сіднея в Індію. Коли вона перебувала у місті Варанасі на початку березня 2020-го, через загальнонаціональну паніку квитків не виявилось, а потім до червня почався суворий локдаун, коли за перебування надворі навіть погрожували тюрмою. На початку червня, коли загальнонаціональний карантин в Індії зняли, її квартал було очеплено поліцією вже через місцевий спалах. Дотепер австралійка живе власним коштом у чужій квартирі.

Kim-Keshler-alone-on-lockdown-in-India.webp

Австралійка Кім Кешлер уже майже рік перебуває в Індії, назад до Австралії її не пускають: фото самої Кім Кешлер

Тим часом уряд Австралії обмежив прильоти двома тисячами людей на тиждень. Через це авіакомпанії мають вирішувати, кого пускати на борт – і, з огляду на комерційний характер перельотів, переважно це право дістають найбагатші пасажири, які купили найдорожчі квитки. Решта раз у раз лишаються у "списку очікування".

Докладніше англійською

авторитаризм австралія суспільство медицина коронавірус

Знак гривні
Знак гривні