Чому коронавірус настільки сильніше вдарив по західній півкулі, ніж по східній? Медичний погляд

Оскільки від початку не слід було розглядати його як "просто грип", вважає автор журналу Lancet.

Випадки коронавірусу на мільйон населення: три технічно розвинені країни західної та три технічно розвинені країни східної півкулі. Для візуалізації використано програму Financial Times
Випадки коронавірусу на мільйон населення: три технічно розвинені країни західної та три технічно розвинені країни східної півкулі. Для візуалізації використано програму Financial Times

Один із найбільш разючих фактів про пандемію коронавірусу – значна різниця в підходах, ставленні, кількості випадків і рівні смертності між західною та східною півкулями.

Про це йдеться у статті медичного журналу Lancet.

Результати нещодавніх аналізів вказують на уроки, які можна вивчити Заходу у Сходу.

Різниця в підходах, а основне, рівні смертності, принаймні частково може бути пояснена неправильною класифікацією ризику від коронавірусу на Заході.

ВООЗ у своїй класифікації біологічної безпеки ділить організми на чотири рівні ризику. Відповідно до цієї класифікації, національні уряди регулюють заходи профілактики та біобезпеки.

Група 4 включає нові або невідомі патогени, від яких не існує вакцини чи лікування, або які можуть поширитися на всю спільноту. До цієї категорії внесено віруси Ебола та варіола (спричиняє віспу).

До групи 3, натомість, входять небезпечні мікроорганізми, як-от збудник туберкульозу, від яких існує терапія у вигляді антибіотиків та відомі інші засоби контролю.

Коли в Ухані з'явився severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2), то інші [більш розвинені] країни Азії, а також Австралія та Нова Зеландія, одразу ввели заходи стримування відповідно до категорії 4, найвищого рівня потенційної небезпеки патогена – спрямовані на охорону здоров'я робочої сили (occupational health), але й на населення загалом.

Зважаючи на непевність про природу та ризик нової загрози, уряди цих країн вирішили вжити найсуворіших заходів – подібних до тих, які застосовують у випадку загрози віспи або чуми.

Із цієї причини використали відповідне обладнання, дезінфікували вулиці, пацієнти з Covid-19 від початку відокремили від решти пацієнтів в окремих центрах, ввели обов'язкові індивідуальні карантини для заражених і контактних осіб. Також запровадили колективні карантини у формі локдауну. (Від ТЕКСТів: очевидним провалом у східній півкулі стала густонаселена Індія можливо, через організаційну нездатність запровадити суворі заходи, як у більш авторитарному й технічно розвиненому Китаї).

На противагу цьому, в західному світі ризик оцінили за групою 2 або 3, спершу вважаючи COVID-19 "новим грипом", спрямовуючи пацієнтів і контактних осіб у загальні лікарні, без (на початку ) обов'язкового карантину чи ізоляції в окремих лікарнях лише для коронавірусних хворих. Єврокомісія аж у червні 2020 року дебатувала щодо SARS-CoV-2 та віднесла патоген до третьої категорії. Члени Європарламенту не погоджувались і наполягали на зарахуванні до категорії 4.

Якщо європейські та інші країни західної півкулі хочуть досягти епідеміологічних тенденцій, подібних до [більш розвинених] азійських країн, то SARS-CoV-2 має вважатися патогеном найвищого ризику, із застосуванням усіх відповідних технічних підходів, клінічних методів і соціальних практик,– вважає автор.

Автор цієї статті, доктор Хуан Мартінес Ернандес, є колишнім генеральним директором з охорони здоров'я Мадрида.

Дивіться також:

ЄС став епіцентром коронавірусу (ГРАФІК)

Кількість нових випадків COVID-19 у ЄС перевищила США – за рахунок яких країн? (ГРАФІК)

Дві найбільші європейські економіки – німецька та французька – знову закриваються на локдаун

Друга хвиля коронавірусу в Європі й перша в Україні (ГРАФІК)

Іспанія перша в ЄС перетнула позначку в 1 млн випадків COVID-19

світ графік медицина наука коронавірус

Знак гривні
Знак гривні